Schimbarile aparute in sfera cotei de TVA au dat nastere la numeroase neclaritati legislative in ultimele luni. Multi contribuabili au dileme legate de cotele care se aplica in cazul bauturilor alcoolice si nealcoolice, fie ca se consuma in local sau se iau la pachet.
Analizam mai jos situatia unei societati platitoare de TVA care are obiectul de activitate Baruri si alte activitati de servire a bauturii (cod CAEN 5630). Aceasta vinde bauturi alcoolice si nealcoolice catre populatie. Unele persoane consuma bautura in local, altele nu. Care este cota de TVA ce trebuie aplicata la vanzare? Se aplica cota de 5% pentru cele servite in local?
Citeste si: Firma care distribuie apa potabila. Ce cota de TVA se aplica?
Cota TVA pentru bauturi alcoolice si nealcoolice: raspunsul specialistului
La vanzarea bauturilor nealcoolice care nu se consuma in interiorul barului, se aplica cota redusa de 9% conform prevederilor art. 291 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal deoarece produsele respective sunt considerate de natura alimentelor. La vanzarea bauturilor alcoolice se aplica, obligatoriu, cota standard TVA 19%.
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
In ceea ce priveste bauturile nealcoolice si berea care se incadreaza la codul NC 22 03 00 10, bauturi servite in interiorul barului de personal specializat, se aplica cota redusa de 5% reglementata prin art. 291 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal deoarece operatiunea este tratata drept un serviciu de restaurant cu exceptia bauturilor alcoolice, altele decat berea care se incadreaza la codul NC 22 03 00 10 "(3) Cota redusa de 5% se aplica asupra bazei de impozitare pentru urmatoarele livrari de bunuri si prestari de servicii:...... e) serviciile de restaurant si de catering,cu exceptia bauturilor alcoolice,altele decat berea care se incadreaza la codul NC 22 03 00 10;". Pentru servirea baturilor alcoolice, altele decat berea care se incadreaza la codul NC 22 03 00 10 se aplica cota standard TVA 19%.
Pentru aplicarea corecta a cotei de TVA s-a emis O.M.F.P. nr. 3659 din 26 noiembrie 2018 pentru aprobarea Instructiunilor de aplicare unitara a prevederilor art. 291 alin. (2) lit. e) si alin. (3) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Prin acest act normativ s-a stabilit ca servirea bauturilor reprezinta o prestare de servicii de restaurant numai daca este insotita de urmatoarele servicii:
- furnizarea unui cadru adecvat care permite consumul alimentelor;
- servirea alimentelor;
- furnizarea/punerea la dispozitie de personal de servire, de bucatari sau de personal pentru curatenie;
- punerea la dispozitie a veselei sau a tacamurilor;
- punerea la dispozitie a unui mobilier adecvat consumului alimentelor (mese si scaune);
- curatarea sau debarasarea meselor;
- consultanta individuala privind alegerea alimentelor.
Prin acest act normativ, pentru clarificarea unui tratament fiscal corect d.p.d.v. al cotei de TVA aplicabile, M.F.P. face trimitere la prevederile din Normele de aplicare ale Codului fiscal ale art. 278 alin. (4) lit. c), respectiv la:
- pct. 18 alin.(1) conform carora, in sensul TVA, serviciile de restaurant si de catering reprezinta servicii care constau in furnizarea de produse alimentare si/sau de bautura, preparate sau nepreparate, pentru consumul uman, insotita de servicii conexe suficiente care sa permita consumul imediat al acestora. Furnizarea de produse alimentare si/sau de bautura este numai unul dintre elementele unui intreg in care predomina serviciile. Serviciile de restaurant constau in prestarea unor astfel de servicii in spatiile prestatorului, iar serviciile de catering constau in prestarea unor astfel de servicii in afara localurilor prestatorului.
- pct. 18 alin. (2) conform carora furnizarea de produse alimentare si/sau de bauturi, preparate sau nu, fie cu transport,fie fara,dar fara vreun alt serviciu conex, nu se considera a fi servicii de restaurant sau catering in sensul pct. 18 alin. (1).
In acest context, prin art. 2 alin. (4) din O.M.F.P. nr. 3659/2018 s-a reglementat faptul ca " In conformitate cu prevederile pct.18 alin. (2) din Normele metodologice, in sensul TVA, furnizarea de produse alimentare si/sau de bauturi, preparate sau nu, fie cu transport, fie fara, dar fara vreun alt serviciu conex, nu se considera a fi servicii de restaurant sau catering in sensul pct.18 alin. (1) din Normele metodologice. "
Astfel, in functie de aceste criterii si argumente prezentate,numai dvs. sunteti in masura sa apreciati, daca prin barul respectiv se realizeaza livrari de bunuri (9% bauturi nealcoolice = alimente si 19% bauturi alcoolice) sau prestari de servicii de restaurant (5% pentru bauturi neacoolice si bere NC 22 03 00 10 si 19% bauturi alcoolice), in functie de locul de consum al acestora (in bar sau in afara barului).
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal.