Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | Studii de caz

Cota de TVA pentru bauturi alcoolice si nealcoolice. In ce caz se aplica cota standard TVA 19%?

Data actualizarii: 30 Decembrie 2019
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cota de TVA pentru bauturi alcoolice si nealcoolice. In ce caz se aplica cota standard TVA 19%?
cota de tvatva de 9%cod fiscal

Schimbarile aparute in sfera cotei de TVA au  dat nastere la numeroase neclaritati legislative in ultimele luni. Multi contribuabili au dileme legate de cotele care se aplica in cazul bauturilor alcoolice si nealcoolice, fie ca se consuma in local sau se iau la pachet.


Analizam mai jos situatia unei societati platitoare de TVA care are obiectul de activitate Baruri si alte activitati de servire a bauturii (cod CAEN 5630). Aceasta vinde bauturi alcoolice si nealcoolice catre populatie. Unele persoane consuma bautura in local, altele nu. Care este cota de TVA ce trebuie aplicata la vanzare? Se aplica cota de 5% pentru cele servite in local?

 

Citeste si: Firma care distribuie apa potabila. Ce cota de TVA se aplica?
 


Cota TVA pentru bauturi alcoolice si nealcoolice: raspunsul specialistului

La vanzarea bauturilor nealcoolice care nu se consuma in interiorul barului, se aplica cota redusa de 9% conform prevederilor  art. 291 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal deoarece produsele respective sunt considerate de  natura alimentelor. La vanzarea bauturilor alcoolice se aplica, obligatoriu, cota standard TVA 19%.


 
In ceea ce priveste bauturile nealcoolice si berea care se incadreaza la codul NC 22 03 00 10, bauturi servite in interiorul barului de personal specializat, se aplica cota redusa de 5% reglementata prin art. 291 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal deoarece operatiunea este tratata drept un serviciu de restaurant cu exceptia bauturilor alcoolice, altele decat berea care se incadreaza la codul NC 22 03 00 10 "(3) Cota redusa de 5% se aplica asupra bazei de impozitare pentru urmatoarele livrari de bunuri si prestari de servicii:......  e) serviciile de restaurant si de catering,cu exceptia bauturilor alcoolice,altele decat berea care se incadreaza la codul NC 22 03 00 10;". Pentru servirea baturilor alcoolice, altele decat  berea care se incadreaza la codul NC 22 03 00 10 se aplica cota standard TVA 19%.
 
Pentru aplicarea corecta a cotei de TVA s-a emis O.M.F.P. nr. 3659  din 26 noiembrie 2018 pentru aprobarea Instructiunilor de aplicare unitara a prevederilor art. 291 alin. (2) lit. e) si alin. (3) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
 
Prin acest act normativ s-a stabilit ca servirea bauturilor reprezinta o prestare de servicii de restaurant numai  daca este insotita de urmatoarele servicii:

- furnizarea unui cadru adecvat care permite consumul alimentelor;

- servirea alimentelor;

- furnizarea/punerea la dispozitie de personal de servire, de bucatari sau de personal  pentru curatenie;

- punerea la dispozitie a veselei sau a tacamurilor;

- punerea la dispozitie a unui mobilier adecvat consumului alimentelor (mese si  scaune);

- curatarea sau debarasarea meselor;

- consultanta individuala privind alegerea alimentelor.

 
Prin acest act normativ, pentru clarificarea unui tratament fiscal corect d.p.d.v. al cotei de TVA aplicabile, M.F.P. face trimitere la prevederile din Normele de aplicare ale Codului fiscal ale art. 278 alin. (4) lit. c), respectiv la:

- pct. 18 alin.(1) conform carora, in sensul TVA, serviciile de restaurant si de catering reprezinta servicii care constau in furnizarea de produse alimentare si/sau de bautura, preparate sau nepreparate, pentru consumul uman, insotita de servicii conexe suficiente care sa permita consumul imediat al acestora. Furnizarea de produse alimentare si/sau de bautura este numai unul dintre elementele unui intreg in care predomina serviciile. Serviciile de restaurant constau in prestarea unor astfel de servicii in spatiile prestatorului, iar serviciile de catering constau in prestarea unor astfel de servicii in afara localurilor prestatorului.
 
- pct. 18 alin. (2) conform carora furnizarea de produse alimentare si/sau de bauturi, preparate sau nu, fie cu transport,fie fara,dar fara vreun alt serviciu conex, nu se considera a fi servicii de restaurant sau catering in sensul pct. 18 alin. (1). 
 
In acest context, prin art. 2 alin. (4) din O.M.F.P. nr. 3659/2018 s-a reglementat faptul ca  " In conformitate cu prevederile pct.18 alin. (2) din Normele metodologice, in sensul TVA, furnizarea de produse alimentare si/sau de bauturi, preparate sau nu, fie cu transport, fie fara, dar fara vreun alt serviciu conex, nu se considera a fi servicii de restaurant sau catering in sensul pct.18 alin. (1) din Normele metodologice. "

Astfel, in functie de aceste criterii si argumente prezentate,numai dvs. sunteti in masura sa apreciati, daca prin barul respectiv se realizeaza livrari de bunuri (9% bauturi nealcoolice = alimente si 19%  bauturi alcoolice) sau prestari de servicii de restaurant (5% pentru bauturi neacoolice si bere NC 22 03 00 10 si 19%  bauturi alcoolice), in functie de locul de consum al acestora (in bar sau in afara barului).


 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal.

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X