Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Monografii contabile

Autoturism achizitionat in leasing. Model de monografie contabila

Data actualizarii: 19 Noiembrie 2019
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Autoturism achizitionat in leasing. Model de monografie contabila
monografie contabilaleasingdeductibilitate

Vom afla din studiul de caz prezentat mai jos care este monografia de vanzare a unui autoturism achizitionat in leasing, valoare autoturismului fiind de 141578.59 lei, cu deductibilitate 50%.  Contractul de lesing este finalizat, durata contractului fiind de 12 luni, perioada de amortizare 4 ani.
 

Este important de mentionat ca vanzarea se face la 1 an si 2 luni de la achizitionare. Valoarea ramasa de amortizat este de 100.000 lei. Cum se fac inregistrarile si cum se face ajustarea de TVA?

 

Monografie contabila pentru autoturism achizitionat in leasing: raspunsul specialistului

 Conform pct. 56 din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, in cazul livrarii de bunuri a caror achizitie a facut obiectul limitarilor speciale ale dreptului de deducere, scutirea prevazuta la art. 292 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal se aplica numai in situatia in care achizitia bunurilor a facut obiectul limitarii totale a dreptului de deducere. Scutirea nu se aplica pentru livrarea bunurilor a caror achizitie a facut obiectul restrictionarii la 50% a dreptului de deducere.

Deci factura emisa catre client va fi intocmita cu tva (nu se poate aplica o scutire), dar opinia mea este ca puteti ajusta in favoarea dumneavoastra taxa deductibila conform art. 305 alin. (4) lit. c) din Codul fiscal.

Potrivit art. 305 alin. (4) lit. c) din Codul fiscal, ajustarea taxei deductibile se efectueaza in situatia in care un bun de capital al carui drept de deducere a fost integral sau partial limitat face obiectul oricarei operatiuni pentru care taxa este deductibila. In cazul unei livrari de bunuri, valoarea suplimentara a taxei de dedus se limiteaza la valoarea taxei colectate pentru livrarea bunului respectiv.

Pentru vanzarea autoturismului pentru care s-a procedat la limitarea dreptului de deducere, dar vanzarea s-a efectuat prin taxare, este permisa ajustarea pozitiva a sumei TVA deductibile. In acest caz, suma TVA deductibila ajustata in beneficiul persoanei impozabile nu poate fi mai mare decat suma TVA colectata prin vanzare.

Potrivit art. 305 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, bunurile care fac obiectul unui contract de inchiriere, de leasing, de concesionare sau oricarui altui tip de contract prin care bunurile se pun la dispozitia unei persoane sunt considerate bunuri de capital apartinand persoanei care le inchiriaza, le da in leasing sau le pune la dispozitia altei persoane.

Dar, conform pct. 79 alin. (6) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, data la care bunul de capital se considera achizitionat din punctul de vedere al taxei pe valoarea adaugata de locatar/utilizator este data la care se face transferul dreptului de proprietate de catre locator/finantator.

Pentru taxa aferenta achizitiei bunurilor de capital care au fost cumparate de locatar/utilizator printr-un contract de leasing, perioada de ajustare incepe la data de 1 ianuarie a anului in care a avut loc transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor, dar ajustarea se efectueaza pentru suma integrala a taxei deductibile aferente bunurilor de capital, inclusiv pentru taxa platita sau datorata inainte de data transferului dreptului de proprietate.

Avand in vedere faptul ca prin OMFP 1802 din 29 decembrie 2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate nu s-a reglementat in mod expres formula contabila aferenta ajustarii TVA in astfel de situatii, va recomand sa efectuati inregistrarea contabila:
635    =    4426    suma cu minus  

Vanzare autoturism:
461    =    %
        7583
        4427

Descarcarea gestiunii:
%    =    2133
6583
2813

 


Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Daniel Crevelescu – Economist.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X