email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Firma de organizare evenimente. Cum se emite factura din punct de vedere TVA pentru pachetul oferit?

Firma de organizare evenimente. Cum se emite factura din punct de vedere TVA pentru pachetul oferit?
tvaprestari serviciicatering

Daca esti administratorul unei firme de organizare evenimente ori ii tii contabilitatea si ai nelamuriri in legatura cu emiterea facturilor, atunci trebuie sa analizezi acest studiu de caz.
 

Firmele de organizari evenimente ofera o serie de pachete pentru nunti, botezuri si alte tipuri de reuniuni speciale. In aceste pachete sunt incluse mancare, bauturi nealcolice, bauturi alcolice si alte servicii. Vom afla de la specialistul nostru cum se emite factura din punct de vedere TVA.

 

Emiterea facturii in cazul unei firme de organizare evenimente: raspunsul specialistului

Realitatea economica de astazi arata o crestere a numarului de tranzactii complexe, unele aflate la granita dintre produse si servicii. Prevederile legislatiei din Romania nu sunt destul de clare in ceea ce priveste astfel de servicii complexe, lasand loc diverselor interpretari. In acest sens, numeroase cazuri privind astfel de tranzactii complexe au fost analizate de catre Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

Este o practica obisnuita sa se solicite Curtii sa identifice regimul corect al taxei pe valoarea adaugata care trebuie aplicat in cazul operatiunilor complexe. Exista mai multe moduri posibile de rezolvare a acestei probleme, toate fiind, intr o anumita masura, corecte din punct vedere juridic, insa fiecare prezentand dificultati.

Potrivit unei jurisprudente constante, in timp ce fiecare prestare a unui serviciu trebuie sa fie in mod normal considerata distincta si independenta, prestarile unui serviciu care constituie un serviciu unic din punct de vedere economic nu trebuie separate in mod artificial. Pentru a evita aceasta situatie, trebuie sa se ia in considerare caracteristicile esentiale ale operatiunii.

„Intentia finala" pe care o au consumatorii finali atunci cand efectueaza plata pentru serviciul in cauza este decisiva. Curtea a aplicat aceste principii la contextul prestarii de servicii de telecomunicatii. In cauza Everything Everywhere si a concluzionat ca, in vederea colectarii taxei pe valoarea adaugata, anumite cheltuieli suplimentare facturate clientilor de un prestator de servicii de telecomunicatii nu reprezinta contraprestatia unei prestari de servicii distincte si independente de prestarea principala de servicii de telecomunicatii.

Astfel, este vorba despre o prestatie unica daca una sau mai multe prestatii constituie o prestatie principala si cealalta prestatie / celelalte prestatii constituie, dimpotriva, una sau mai multe prestatii accesorii care beneficiaza de acelasi tratament fiscal ca prestatia principala. O prestare este accesorie unei prestari principale daca nu constituie pentru client un scop in sine, ci un mod de a beneficia in cele mai bune conditii de serviciul principal al prestatorului.

Aceasta abordare privind prestarea unui serviciu care implica operatiuni multiple si a conturat anterior in cauza Faaborgâ Gelting Linien/Finanzamt Flensburg. Curtea sa pronuntat in aceasta hotarare in sensul ca operatiunile care constau in furnizarea de mancare la bordul feriboturilor intre porturi constituiau o prestare de servicii, si nu o livrare de bunuri, intrucat operatiunile de restaurant si catering sunt caracterizate de un fascicul de elemente si de acte in cadrul caruia livrarea hranei este doar o componenta, serviciile predominand in mare masura.

Avand in vedere cele de mai sus, in cazul in care se concluzioneaza ca prestarea de servicii de organizare evenimente este o prestatie unica din perspectiva TVA, in cadrul careia organizarea efectiva a evenimentului constituie prestatia principala, in timp ce serviciile de restaurant (ce includ furnizarea de mancare si bauturi alcoolice / nealcoolice) reprezinta prestatii aceesorii, acestea din urma ar trebui sa beneficieze de acelasi tratament fiscal ca prestatia principala. In acest caz, factura s-ar emite cu cota standard de TVA de 19%.

Totusi, in cazul in care serviciile pot fi separate si identificate in mod individual in cadrul pachetului oferit de firma de organizare evenimente (fara a se considera ca sunt despartite in mod artificial), sau serviciile incluse in pachet sunt in egala masura importante pentru consumatorul final, se va factura la cota taxei corespunzatoare fiecarei componente in parte.


 

 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Gabriel Apostolescu - Consultant contabil si fiscal.


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tvaprestari serviciicatering


Data aparitiei: 27 Iunie 2019

Votati articolul "Firma de organizare evenimente. Cum se emite factura din punct de vedere TVA pentru pachetul oferit?":
Rating:

Nota: 4.86 din 5 din 7 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X