Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | Altele

Senatul a aprobat: programul Prima Casa va avea alta formula. Noile conditii

Data actualizarii: 18 Septembrie 2019
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Senatul a aprobat: programul Prima Casa va avea alta formula. Noile conditii
prima casadobandavenit net

UPDATE in 18 septembrie 2019. Vechiul program “Prima Casa” va fi denumit pe viitor "O familie, o casa”, dupa cum prevede proiectul de ordonanta a Guvernului prezentat de Ministerul Finantelor Publice. Acesta a fost postat in dezbatere publica pe site-ul MFP-ului, iar miercuri, 18 septembrie 2019, a fost fost adoptat de Senat.


Proiectul a fost adoptat cu 72 de voturi „pentru” si 10 abtineri. Senatul este prima Camera sesizata in acest caz, Camera Deputatilor fiind for decizional.

Una dintre cele mai importante schimbari este ca persoanele care vor dori sa beneficieze de facilitatile oferite de acest program nu trebuie sa aiba un venit net lunar care sa depaseasca valoarea de 4.500 de lei. Masura este prevazuta pentru data solicitarii creditului garantat si implica veniturile beneficiarului individual sau ale beneficiarului impreuna cu sotul sau sotia, dupa caz.

 

Programul ”Prima casa” a fost aprobat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.60/2009 privind unele masuri in vederea implementarii programului "Prima casa".

Programul guvernamental ”Prima Casa” a fost lansat in iulie 2009, reprezentand o masura cu caracter social, cu obiectivul de a sustine sectoarele economice prioritare, precum si deblocarea procesului de creditare, in contextul efectelor negative pronuntate generate de declansarea crizei financiare la nivel global. Programul a avut o contributie pozitiva pentru activitatea de creditare a populatiei, inclusiv prin reorientarea fluxului de credite ipotecare catre imprumuturile in moneda nationala, incepand cu august 2013.

De la inceputul anului pana la sfarsitul lunii iulie 2019, din plafonul total de garantare alocat pentru anul 2019 de 2.000 milioane lei, au fost acordate un numar de 11.427  garantii si promisiuni de garantare in valoare totala de 1.157,6 milioane lei. De la lansarea Programului in anul 2009 pana la finele lunii iulie 2019, au fost acordate 279.179 garantii si promisiuni de garantare, in valoare totala de 24.879,32 milioane lei. Pana in prezent au fost executate un numar de 848 de garantii, in valoare de 67,8 milioane lei, din care s-a recuperat de catre ANAF suma de 23 milioane lei.
 

Programul Prima Casa in noua formula: care sunt conditiile?


Prin proiectul de act normativ care modifica si completeaza OUG nr. 60/2009 privind implementarea programului "Prima casa" se propune:


        ◦ Modificarea titulaturii Programului „Prima casa” in programul "O familie, o casa".

        ◦ Introducerea pragului de venit pentru beneficiarii Programului:

 

        ◦ la data solicitarii creditului garantat, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului impreuna cu sotul sau sotia, dupa caz, nu pot depasi valoarea de 4.500 lei;

        ◦ pentru familiile cu unul sau mai multi copii, la data solicitarii creditului garantat veniturile nete lunare ale familiei nu pot depasi valoarea de 7.000 lei.

        ◦ Mandatarea pe langa Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si a Fondului Roman de Contragarantare in vederea emiterii de garantii in numele si in contul statului, in favoarea bancilor care acorda credite persoanelor fizice pentru achizitia unei locuinte in cadrul Programului.

        ◦ Mentinerea avansului minim de 5 % din pretul de achizitie al locuintei. Pretul de achizitie a locuintei este de maximum 70.000 EUR echivalent lei la cursul BNR valabil la data incheierii contractului de vanzare-cumparare, iar valoarea finantarii garantate este de maximum 66.500 EUR echivalent lei.

        ◦ Acordarea urmatoarelor subventii de dobanda:

        ◦ reducerea cu 0,5 puncte procentuale a ratei dobanzii creditului garantat pe toata durata Programului pentru familiile cu un singur copil.

        ◦ reducerea cu 1 punct procentual a ratei dobanzii creditului garantat pentru familiile cu doi sau mai multi copii.

        ◦ Refinantarea creditelor obtinute in cadrul Programului, prin alte instrumente de finantare, cu exceptia altor credite acordate in cadrul Programului.

 

Programul "O familie, o casa”: obiective

Prin modificarea si completarea acestui program guvernamental se doreste o mai buna orientare catre caracterul social.

Astfel, se vor revizui conditiile de accesare prin introducerea unui prag de venit pentru beneficiari si a pretului maxim de achizitie al locuintei care poate fi achizitionata in cadrul Programului. In acelasi timp, se propune acordarea de subventii de dobanda constand in reducerea ratei dobanzii creditului garantat pe toata durata Programului pentru familiile cu un singur copil cat si pentru familiile cu doi sau mai multi copii.

"Am finalizat Programul O familie, o casa, in urma consultarilor intense si constructive cu reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei. Initiativa guvernului are in primul rand un caracter social, deoarece ne dorim sa venim in sprijinul persoanelor cu venituri reduse. Totodata, ne-am gandit sa ajutam familiile tinere sa isi cumpere o locuinta decenta. In egala masura, sustinem sectorul constructiilor si nu numai in conditiile in care programul va avea efecte benefice in toata economia, va asigura mentinerea sau infiintarea de noi locuri de munca si va ajuta la dezvoltarea afacerilor", a precizat Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor Publice.


Consultati documentele atasate mai jos:


Proiectul de Ordonanta

Nota de fundamentare






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X