Achizitiile de servicii intracomunitare ridica numeroase semne de intrebare in ultima perioada, avand in vedere ca de la 1 ianuarie 2020 au aparut modificari in legislatie.
Va reamintim ca, pana la finalul anului 2019, Romania a trebuit sa transpuna in Codul Fiscal prevederile Directivei UE si sa modifice Ordinele ministrului de finante referitoare la operatiunile al caror regim de TVA este diferit de la inceputul acestui an. Si conform noilor modificari, livrarile intracomunitare de bunuri vor fi scutite de TVA doar daca sunt indeplinite cumulativ anumite conditii.
In continuare, vom dezbate cazul unei societatie neplatitoare de TVA, fara cod special de TVA pentru achizitii de servicii intracomunitare, care achizitioneaza de la Google diferite servicii lunare. Furnizorul are cod de TVA intracomunitar VALID si primeste o factura cu TVA colectat de 19%.
Expertul nostru raspunde care sunt obligatiile fiscale si declarative ale societatii.
Achizitii de servicii intracomunitare de la Google: raspunsul specialistului
Google va trimite factura cu TVA pentru ca va trateaza ca pe o persoana neimpozabila (probabil cand ati creat contul ati trecut ca sunteti persoana fizica).
In realitate dvs. sunteti o persoana impozabila care realizeaza o achizitie de servicii intracomunitare si aveti obligatia sa obtineti un cod de TVA pentru operatiuni intracomunitare conform art. 317 din Codul fiscal.
Dupa ce veti comunica acest cod catre Google veti primi facturi fara TVA si:
• veti calcula TVA 19% la valoarea facturii – suma pe care o veti raporta prin declaratia 301 si o veti plati catre stat pana pe 25 ale lunii urmatoare;
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
• veti raporta operatiunea in D390 mentionand codul S (achizitie intracomunitara de servicii).
Baza legala:
Dpdv al TVA, persoana impozabila nu este cea inregistrata in scopuri de TVA, ci cea care desfasoara o activitate economica – conform art. 269 din Codul fiscal.
Art. 317 din Codul fiscal prevede:
“(1) Are obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform prezentului articol:
(…)
c) persoana impozabila care isi are stabilit sediul activitatii economice in Romania, care nu este inregistrata si nu are obligatia sa se inregistreze conform art. 316 si care nu este deja inregistrata conform lit. a), b) sau d) ori a alin. (2), daca primeste de la un prestator, persoana impozabila stabilita in alt stat membru, servicii pentru care este obligata la plata taxei in Romania conform art. 307 alin. (2), inaintea primirii serviciilor respective;
(…)”
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Anca Ivanov - Expert contabil.