email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ratele dobanzilor la creditele pentru IMM si microintreprinderi vor fi calculate ca ROBOR la 3 luni plus o marja fixa de 2,0% pe an

Ratele dobanzilor la creditele pentru IMM si microintreprinderi vor fi calculate ca ROBOR la 3 luni plus o marja fixa de 2,0% pe an
immmicrointeprinderelinie de credittaxe

Dobanzile pentru creditele garantate de stat acordate IMM si microintreprinderilor vor avea, dupa perioada de expirare a granturilor de acoperire a dobanzilor si comisioanelor, marje foarte mici, de 2% pentru finantarea investitiilor si de 2,5% pentru credite si linii de credit pentru capital de lucru.


Ratele dobanzilor la creditele pentru IMM si microintreprinderi vor fi calculate ca ROBOR la 3 luni plus o marja fixa de 2,0% pe an pentru creditele de investitii si de 2,5% pe an pentru creditele/liniile de credit pentru finantarea capitalului de lucru, potrivit normelor metodologice de aplicare a Programului de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii – IMM INVEST Romania, aprobate luni de Guvern.

Marja nu va include comisionul de administrare, comisionul de risc precum si taxele aferente operatiunilor conexe activitatii de creditare cum ar fi taxe notariale, costurile legate de evaluare si inregistrarea garantiilor, informeaza Ministerul Finantelor Publice.
 

Limita a 800.000 de euro pentru fiecare intreprindere

Firmele mici si mijlocii, precum si microintreprinderile care vor accesa linii de credite si imprumuturi pentru investitii cu garantii de stat vor beneficia de granturi pentru plata dobanzilor si comisioanelor de administrare si risc in limita a 800.000 de euro pentru fiecare intreprindere.
 

Citeste si: IMM-urile si microintreprinderile vor beneficia de granturi pentru plata dobanzilor si comisioanelor in limita a 800.000 de euro fiecare



Bugetul schemei de ajutor de stat este de 781 milioane lei (161 milioane euro), iar plafonul maxim de garantare este de 15 miliarde lei, echivalentul in lei a 3,1 miliarde euro.

In termen de 7 zile calendaristice de la data intrarii in vigoare a normelor metodologice, institutiile de credit transmit FNGCIMM cererile de inscriere in program, precum si solicitarile de alocare de plafoane de garantare in functie de nivelul estimat al finantarilor pe care le vor acorda in anul 2020 in cadrul Programului IMM INVEST ROMANIA.


Bancile vor transmite nivelul costurilor totale pe care le vor aplica finantarilor in cadrul programului

Totodata, bancile vor transmite nivelul costurilor totale pe care le vor aplica finantarilor in cadrul programului, cu incadrarea in limitele prevazute de norme, se mai arata in comunicatul Finantelor.

Valoarea maxima a creditelor/liniilor de credit pentru finantarea capitalului de lucru este de 5 milioane de lei, iar pentru creditele de investitii, valoarea maxima a finantarii este de 10 milioane de lei. De asemenea, creditele cumulate acordate unei companii se vor incadra in limita totala a 10 milioane de lei. Aceste credite vor fi garantate de stat in proportie de 80%.

Statul garanteaza 90% din credite/linii de credit pentru finantarea capitalului de lucru care se incadreaza in 500.000 de euro in cazul microintreprinderilor si 1 milion de euro in cazul intreprinderilor mici.

Microintreprinderile si intreprinderile mici vor putea insa completa linile de capital de lucru cu credite de investitii pana la plafonul total de 10 milioane de lei, finantari care vor fi, de asemenea, garantate de stat in proportie de 80%.

In cazul garantiilor de stat acordate in cadrul programului, FNGCIMM mandateaza institutiile de credit finantatoare sa incheie contractele de garantie pentru garantiile colaterale constituite de beneficiarul finantarii/terti garanti, atat in favoarea acestora, cat si a statului roman, prin MFP, in calitate de cocreditori, precum si sa efectueze formalitatile legale de publicitate ale garantiilor colaterale, in cazul in care legea prevede efectuarea unor astfel de formalitati.

Beneficiarul trebuie sa prezinte institutiilor de credit garantii colaterale, care, in cazul creditelor de investitii, impreuna cu garantia de stat si ipoteca legala imobiliara si/sau mobiliara asupra activelor finantate din credit, acopera in proportie de cel putin 100% valoarea finantarii.

Pentru creditele/liniile de credit destinate finantarii capitalului de lucru, institutia de credit are obligatia de a asigura cel putin constituirea urmatoarelor tipuri de garantii, proportional cu procentul de garantare: ipoteca legala mobiliara asupra universalitatii de bunuri mobile sau imobile, prezente ori viitoare, afectate activitatii beneficiarului, inclusiv fondul de comert si stocurile, ipoteca legala asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor deschise de beneficiarul programului la institutia de credit finantatoare. In cazul in care beneficiari dispun de garantii colaterale, institutia de credit va admite in garantie si aceste garantii colaterale.

Perioada de acoperire prin grant de la buget a dobanzii si comisioanelor de administrare si risc este de la momentul acordarii creditelor/liniilor de credit contractate si pana la 31 decembrie 2020.

Grantul pentru dobanzi se aproba anual printr-un act normativ cu putere de lege pentru anul 2020 si pentru urmatorii 2 ani doar in conditiile in care cresterea economica estimata de Comisia Nationala de Strategie si Prognoza pentru aceasta perioada se situeaza sub nivelul cresterii economice din anul 2020. Subventionarea dobanzii se realizeaza in conditiile respectarii prevederilor legislatiei din domeniul ajutorului de stat in vigoare.
 

Perioada de valabilitate a schemei de ajutor de stat

Perioada de valabilitate a schemei de ajutor de stat, respectiv perioada in care se selecteaza beneficiarii si se emit scrisori de garantie/acorduri de finantare este limitata la data de 31 decembrie 2020, iar perioada in care se poate efectua plata grantului se intinde pana la data de 31 martie 2021, inclusiv, cu posibilitatea prelungirii.

Nu sunt eligibile pentru acordarea de garantii in cadrul programului intreprinderile mici si mijlocii din sectoarele/domeniile: activitati de jocuri de noroc si pariuri, productie sau comercializare de armament, munitii, explozibili, tutun, alcool, substante aflate sub control national, plante, substante si preparate stupefiante si psihotrope, activitati de investigare si protectie.


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
immmicrointeprinderelinie de credittaxe


Data aparitiei: 10 Aprilie 2020

Votati articolul "Ratele dobanzilor la creditele pentru IMM si microintreprinderi vor fi calculate ca ROBOR la 3 luni plus o marja fixa de 2,0% pe an":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X