Intreprinderile Mici si Mijlocii vor beneficia de sprijin pentru acces la finantare, prin garantarea de catre stat a 50% din creditele pentru investitii si/sau a liniilor de creditare pentru finantarea capitalului de lucru, potrivit „Programului de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii – IMM INVEST ROMANIA”, adoptat astazi de Guvern, printr-un Memorandum.
Programul IMM INVEST ROMANIA este conceput ca program multianual de incurajare si de stimulare a dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu alocari anuale ale plafonului de garantare pentru emiterea garantiilor de stat. Programul va fi pus in aplicare dupa adoptarea unui ordin comun al ministrului Finantelor Publice si al ministrului Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.
Mecanismul de derulare a Programului are urmatoarele caracteristici:
- Garantiile vor fi in contul si in numele statului, acordate de Fondul National de Garantare a IMM-urilor ( FNGCIMM) in limita unui plafon anual.
- Beneficiarii eligibili sunt toti operatorii economici care se incadreaza in categoria intreprinderilor mici si mijlocii, persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderilor familiale, cu exceptia urmatoarelor sectoare de activitate: intermedieri financiare si asigurari, tranzactii imobiliare, activitati de jocuri de noroc si pariuri, productie sau comercializare de armament, munitii, explozibili, tutun, alcool, substante aflate sub control national, plante, substante si preparate stupefiante si psihotrope, activitati de inchiriere si leasing, activitati de investigare si protectie.
- Garantia de stat se poate acorda fiecarui beneficiar participant in cadrul programului pentru un singur credit pentru realizarea investitiilor si/sau pentru un singur credit/o singura linie de credit pentru finantarea capitalului de lucru, in procent de 50% din valoarea fiecarei finantari, exclusiv dobanzi, comisioane si speze bancare aferente creditului garantat.
Acordarea de garantii in nume si cont de stat au in vedere urmatoarele criterii:
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
In cazul creditelor de investitii:
- Valoarea maxima a creditului: 10.000.000 lei;
- Valoarea garantiei: maximum 5.000.000 lei;
- Procent de garantare: maximum 50% din valoarea creditului;
- Perioada creditului: maximum 10 ani.
In cazul liniilor de credit pentru finantarea capitalului de lucru:
- Valoarea maxima a creditului: 5.000.000 lei;
- Valoarea garantiei: maximum 2.500.000 lei;
- Procent de garantare: maximum 50% din valoarea creditului;
- Perioada creditului: 24 luni cu posibilitatea prelungirii in vederea rambursarii cu maxim 24 luni.
Valoarea maxima cumulata a finantarilor garantate care pot fi acordate unui beneficiar este de 10 milioane lei.
Prin implementarea Programului de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii se urmareste stimularea initiativei private, sprijinirea dezvoltarii sectorului IMM, prin consolidarea societatilor existente si prin incurajarea infiintarii de noi intreprinderi mici si mijlocii.
Sursa: gov.ro