Cum trebuie completata Declaratia unica pentru aplicarea bonificatiei in cazul unei PFA cu norma de venit, ne lamureste in continuare specialistul nostru.
Pentru a elucida orice mister referitor la aceasta dilema fiscala, luam drept exemplu situatia unei PFA platitoare de impozitul pe veniturile realizate din Romania, impuse pe baza de norme de venit in 2019, cod 6202. Este important de precizat ca aceasta a realizat in 2019 si venituri din transferul titlurilor de valoare.
Expertul nostru explica cum se va completa Declaratia unica astfel incat PFA-ul sa poata beneficia de bonificatia de 10% atat pentru impozitul pentru activitati independente pe baza de norma de venit, cat si pentru impozitul pe castigul din transferul titlurilor de valoare.
Pe formularul din 2019 este prevazut doar venitul estimat din norma de venit, nu si cel din titluri de valoare, iar pe formularul din 2020 nu se poate declara norma de venit.
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
PFA cu norma de venit si Declaratia unica: raspunsul specialistului
La art. II din OUG 69/2020 a fost prevazuta acordarea unor bonificatii de 10% in cazul impozitului pe venit si al contributiilor sociale obligatorii datorate pentru veniturile realizate in anul 2019, sub conditia platii impozitului pe venit/contributiilor sociale pana la data de 30 iunie 2020 si a depunerii prin mijloace electronice a declaratiei unice pana la data de 30 iunie 2020.
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Bonificatiile se acorda prin completarea rubricilor distincte din capit. I al declaratiei unice, formular actualizat conform noilor prevederi, initiala sau rectificativa, dupa caz.
Descarcati versiunea actualizata a Declaratiei unice pentru aplicarea bonificatiilor prevazute de OUG 69/2020.
Formularul declaratiei unice cu bonificatii va putea fi depus doar pana la data de 30 iunie 2020 inclusiv.
Daca s-a depus deja declaratia unica pentru anul 2019, va trebui depusa o noua declaratie unica (rectificativa) pentru aplicarea bonificatiei, dupa cum se prevede la art. II alin. 6 din OUG 69/2020. Si aceasta noua declaratie unica va trebui depusa dupa aparitia noului formular pdf inteligent tot pana la data de 30 iunie 2020 inclusiv.
Deoarece bonificatiile prevazute de OUG 69/2020 se acorda si persoanelor fizice care obtin venituri impuse pe baza de norme de venit si care au doar obligatia depunerii declaratiei estimative conform art. 120 din Codul fiscal, noul formular de declaratie unica cu bonificatii va permite completarea rubricilor corespunzatoare prin bifarea casutei „Declaratie pentru aplicarea bonificatiei in cazul contribuabililor care obtin venituri anuale pentru care exista obligatia completarii si depunerii numai a declaratiei prevazuta la art.120 din Codul fiscal” (pentru aplicarea bonificatiei pentru impozitul aferent normei de venit utilizata de PFA), respectiv a casutei „Declaratie rectificativa privind Capitolul I, pentru aplicarea bonificatiei” (pentru aplicarea bonificatiei pentru impozitul pe castigul din transferul titlurilor de valoare), asa cum reiese din proiectul ordinului aferent noii declaratii unice cu bonificatii.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist.