ONPCSB (Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor) controleaza in aceasta perioada societati comerciale, experti contabili si contabili autorizati, consultanti fiscali, agenti imobiliari, persoane care exercita profesii juridice liberale pentru a descoperi daca au fost implementate proceduri interne care sa ateste ca au fost luate masurile prevazute de Legea nr. 129/2019 cu modificarile si completarile ulterioare.
Amenzile pot ajunge la 150.000 de lei in cazul persoanelor fizice. Pentru firme, se adauga la limita de 150.000 de lei, 10% din veniturile totale raportate la perioada fiscala incheiata, anterioara datei intocmirii procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei.
Si cand credeai ca amenzile sunt cel mai negru cosmar, afli ca acestea pot fi insotite de sanctiuni complementare, ca de exemplu:
• confiscarea unor sume
• retragerea avizelor sau autorizatiilor
• blocarea conturilor
• inchiderea unor sucursale sau alte sedii secundare
• informarea publicului asupra identitatii persoanei contraveniente si a faptei savarsite
• dizolvarea societatii
Cum te poti proteja de toate aceste neplaceri? Comanda chiar acum lucrarea Proceduri obligatorii. Spalarea banilor. Este cea mai rapida si completa solutie care iti asigura acces la informatii relevante privind obligatiile ce va revin si, urmand pas cu pas procedurile indicate, va veti pune la adapost de sanctiunile dure.
Ai la indemana 5 proceduri editabile specifice gata scrise, in concordanta cu modificarile de ultima ora aduse de Legea nr. 101/202 si de O.U. G. nr. 43/2021!
Procedurile pe care ti le oferim sunt scrise impecabil de un colectiv de experti, in format editabil, gata pentru a fi completate cu datele specifice activitatii firmei tale. Completeaza acum formularul de comanda.
Ce obligatii aduce Legea nr. 129/2019? Si cum poti sa dovedesti in cazul unui control ca le-ai indeplinit pe toate cu brio?
Prezentam in continuare cateva dintre cele mai importante obligatii:
1 Trebuie sa raportezi catre Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor tranzactiile suspecte, daca ai motive rezonabile sa crezi ca:
- bunurile provin din savarsirea de in fractiuni sau au legatura cu finantarea terorismului;
- persoana sau imputernicitul/reprezentantul/mandatarul acesteia nu este cine pretinde a fi;
2 Trebuie sa raportezi catre Oficiu tranzactiile cu sume in numerar, in lei sau in valuta, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 10.000 euro. Si asta independent de existenta unor suspiciuni sau motive rezonabile de suspiciune.
3 Trebuie sa desemnezi persoanelor cu responsabilitati in aplicarea Legii nr. 129/2019 si sa comunicati numele lor Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor.
4 Trebuie sa stabilestu norme interne, mecanisme de control intern si proceduri de administrare a riscurilor de spalare a banilor.
Si lista obligatiilor NU se incheie aici. Mai apar si:
a) Obligatia de a aplica masurile de cunoastere a clientelei (art. 10-17);
b) Obligatia de a tine evidenta documentata a masurilor luate in vederea identificarii beneficiarilor reali (19)
c) Obligatia pastrarii documentelor care atesta aplicarea procedurilor de cunoastere a clientelei (art. 21) etc.
Lucrarea online Proceduri obligatorii. Spalarea banilor iti va permite sa iti indepliniti obligatia vizata cu precadere de inspectorii ONPCSB, anume aceea de la punctul 5 de mai sus, care iti impune stabilirea unor proceduri de administrare a riscului de spalare a banilor.
Prezinta aceste proceduri inspectorilor si nu vor avea ce sa obiecteze legat de activitatea companiei! Vezi aici cum arata procedurile solicitate >>>