Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Contabil cu venituri din profesii liberale. Ce trebuie sa ia in calcul la depunerea Declaratiei unice

Data aparitiei: 01 Martie 2021
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Contabil cu venituri din profesii liberale. Ce trebuie sa ia in calcul la depunerea Declaratiei unice
declaratia unicaasigurari socialesalariu minim

Analizam mai jos o situatia unui contabil autorizat inregistrat la ANAF, care realizeaza venit net din profesie liberala pe anul 2020 sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara (sub 26.760 lei).


Anul trecut nu a avut calitatea de salariat si nu este in categoria de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari de sanatate.

Expertul nostru ne explica mai jos daca acesta datoreaza contributie de asigurari sociale de sanatate la stat pe anul 2020 sau este optional. 

Totodata, in acelasi conditii, si in anul 2021 are obligatia de a declara in declaratia unica la estimat pentru anul 2021 contributia de asigurari de sanatate?

Specialistii Portal Contabilitate asteapta si intrebarile tale! Obtine PE LOC raspunsul pentru orice speta! 

Contabil cu venituri din profesii liberale: raspunsul specialistului

Se depune declaratia unica indiferent de cuantumul veniturilor declarate provenind din profesii liberale pentru a declara si plati impozit pe venit.
 
Daca venitul net din profesii liberale este sub plafonul a 12 salarii minime nu se datoreaza CAS, insa poate opta pentru plata acestuia.
 


In cazul in care persoanele fizice realizeaza un venit net anual cumulat sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, iar in anul fiscal precedent nu au avut calitatea de salariat si nu s-au incadrat in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, acestea datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la o baza de calcul echivalenta cu 6 salarii minime brute pe tara si depun declaratia unica, pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului urmator celui de realizare a veniturilor, in vederea definitivarii contributiei de asigurari sociale de sanatate.
 
La depunerea declaratiei unice pentru venitul estimat , daca venitul net estimat este sub plafon declarati impozit pe venit estimat si CASS  pentru 6 salarii minime. Eventualele diferente se regularizeaza ulterior, la definitivarea situatiei financiare a persoanei.
 
Termenul de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate este pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului urmator celui pentru care se datoreaza contributia.
 
Veniturile din profesii liberale, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere,sunt venituri din activitati independente, fiind impozitate in sistem real.
 
Contribuabilii pentru care determinarea venitului anual se efectueaza in sistem real au obligatia sa completeze Registrul de evidenta fiscala , in vederea stabilirii venitului net anual.
 
Toate bunurile, drepturile si obligatiile aferente desfasurarii activitatii se inscriu in Registrul inventar si constituie patrimoniul afacerii.
 
Impozitul anual datorat se stabileste de contribuabili in declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice pentru veniturile realizate in anul fiscal anterior, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual impozabil.
 
Plata impozitului anual datorat pentru venitul net anual impozabil se efectueaza la bugetul de stat, pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului urmator celui de realizare a venitului.
 
Persoanele fizice care realizeaza venituri din profesii liberale, din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale, daca estimeaza pentru anul curent venituri nete a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice.
 
Incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice se efectueaza prin cumularea veniturilor nete si/sau a normelor anuale de venit din activitati independente, a venitului brut realizat in baza contractelor de activitate  sportiva, precum si a veniturilor nete din drepturi de proprietate intelectuala, care se estimeaza a se realiza in anul curent.
 
Persoanele fizice care nu se incadreaza in plafonul prevazut mai sus pot opta pentru plata  contributiei de asigurari sociale pentru anul curent, in conditiile prevazute pentru persoanele care estimeaza ca realizeaza venituri anuale peste nivelul a 12 salarii minime brute pe tara.
 
Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale, in cazul persoanelor care realizeaza veniturile din profesii liberale, din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, reprezinta venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere al declaratiei unice.
 
Nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile din profesii liberale persoanele fizice asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii potrivit legii, precum si persoanele care au calitatea de pensionari.
 
Contributia de asigurari sociale se calculeaza de catre contribuabili prin aplicarea cotei de contributie de 25% asupra bazei anuale de calcul.



Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Vera Constantin - Expert contabil. 

 

Specialistii Portal Contabilitate asteapta si intrebarile tale! Obtine PE LOC raspunsul pentru orice speta! 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X