Aflam in continuare cum este indicat sa procedeze o societate care face achizitii de alimente pentru servicii hoteliere.
Experstul nostru explica cum se inregistreaza in contabilitate achizitiile de alimente utilizate pentru servire mic dejun/cina/pranz. O parte din alimente se servesc ca atare, iar o parte sunt preparate termic (pentru pranz/cina). Ce cota de TVA se aplica?
- Oct 2239 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2299 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Achizitii de alimente pentru servicii hoteliere: raspunsul specialistului
Cota de TVA de la achizitia alimentelor este cea din factura furnizorului.
Alimentele ce urmeaza a fi prelucrate in vederea obtinerii unui produs finit (de exemplu - legumele, pestele etc ) intra in categora materiilor prime.
Achizitia materiilor prime se inregistreaza in contabilitate la cota de TVA din factura astfel:
% = 401
301
Contabilitatea organizatiilor non-profit abonament 12 luni 3 luni GRATUITE
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
4426
Produsele care sunt achizitionate pentru a fi vandute ca atare, fara nicio prelucrare (de exemplu apa , sucurile etc) intra in categoria marfurilor.
Achizitia marfurilor se inregistreaza in contabilitate la cota de TVA din factura astfel:
% = 401
371
4426
Prin manualul de politici contabile , societatea va stabili daca intocmeste nota de receptie si constatare de diferente (NRCD) pentru fiecare receptie.
NRCD nu este un document obligatoriu (cu exceptia anumitor situatii mentionate expres de Ordinul 2.634/2015), insa recomandarea mea este sa o faceti intrucat aceasta serveste ca document pentru bunurile aprovizionate.
In cazul in care optati pentru a nu intocmi NRCD, incarcarea in gestiune si inregistrarea in contabilitate se face pe baza documentului de livrare care insoteste transportul (factura, avizul de insotire a marfii etc).
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Diana Ioana Tabara - Expert contabil.