email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Achizitii de alimente pentru servicii hoteliere. Cum se inregistreaza corect in contabilitate

Achizitii de alimente pentru servicii hoteliere. Cum se inregistreaza corect in contabilitate
tvacontabilitatematerii primefactura

Aflam in continuare cum este indicat sa procedeze o societate care face achizitii de alimente pentru servicii hoteliere. 


Experstul nostru explica cum se inregistreaza in contabilitate achizitiile de alimente utilizate pentru servire mic dejun/cina/pranz. O parte din alimente se servesc ca atare, iar o parte sunt preparate termic (pentru pranz/cina). Ce cota de TVA se aplica?
 

Achizitii de alimente pentru servicii hoteliere: raspunsul specialistului


Cota de TVA de la achizitia alimentelor este cea din factura furnizorului.
 
Alimentele ce urmeaza a fi prelucrate in vederea obtinerii unui produs finit (de exemplu - legumele, pestele etc ) intra in categora materiilor prime.

Achizitia materiilor prime se inregistreaza in contabilitate la cota de TVA din factura astfel:
%         =          401
301


4426   
                     
Produsele care sunt achizitionate pentru a fi vandute ca atare, fara nicio prelucrare (de exemplu apa , sucurile etc) intra in categoria marfurilor.

Achizitia marfurilor se inregistreaza in contabilitate la cota de TVA din factura astfel:
%         =          401
371
4426                        

Prin manualul de politici contabile , societatea va stabili daca intocmeste nota de receptie si constatare de diferente (NRCD) pentru fiecare receptie.
 
NRCD nu este un document obligatoriu (cu exceptia anumitor situatii mentionate expres de Ordinul 2.634/2015), insa recomandarea mea este sa o faceti intrucat aceasta serveste ca document pentru bunurile aprovizionate.
 
In cazul in care optati pentru a nu intocmi NRCD, incarcarea in gestiune si inregistrarea in contabilitate se face pe baza documentului de livrare care insoteste transportul (factura, avizul de insotire a marfii etc).



Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Diana Ioana Tabara - Expert contabil. 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tvacontabilitatematerii primefactura


Data aparitiei: 11 Iunie 2021
Ultima actualizare: 15 Iulie 2021

Votati articolul "Achizitii de alimente pentru servicii hoteliere. Cum se inregistreaza corect in contabilitate":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X