Aflam in continuare cum este indicat sa procedeze o societate care face achizitii de alimente pentru servicii hoteliere.
Experstul nostru explica cum se inregistreaza in contabilitate achizitiile de alimente utilizate pentru servire mic dejun/cina/pranz. O parte din alimente se servesc ca atare, iar o parte sunt preparate termic (pentru pranz/cina). Ce cota de TVA se aplica?
- Iul 0296 locuri disponibileVideo Conferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Iul 0999 locuri disponibileWebinarul - Noua lege a pensiilor. Influente asupra raporturilor de munca
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Iul 1816 locuri disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 18-21 iulie 2024, Mamaia
2024, Hotel Iaki****, MamaiaVezi detaliiInscriere - Iul 1813 locuri disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 18-21 iulie 2024, Mamaia
2024, Hotel Iaki****, MamaiaVezi detaliiInscriere - Sep 3062 locuri disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, editia 73
2024, Hotel Crowne Plaza, BucurestiVezi detaliiInscriere - Sep 30100 locuri disponibileVideo Seminarul National de Legislatia Muncii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2239 locuri disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 22100 locuri disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Achizitii de alimente pentru servicii hoteliere: raspunsul specialistului
Cota de TVA de la achizitia alimentelor este cea din factura furnizorului.
Alimentele ce urmeaza a fi prelucrate in vederea obtinerii unui produs finit (de exemplu - legumele, pestele etc ) intra in categora materiilor prime.
Achizitia materiilor prime se inregistreaza in contabilitate la cota de TVA din factura astfel:
% = 401
301
![Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic](https://www.rs.ro/dbimg/product/2781-bugete-cash-flo.png)
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
![Cheltuieli deductibile si nedeductibile](https://www.rs.ro/dbimg/product/1929-cheltuieli-dedu.png)
Cheltuieli deductibile si nedeductibile
![Manual de politici contabile - Stick USB](https://www.rs.ro/dbimg/product/1934-manual-de-polit.png)
Manual de politici contabile - Stick USB
4426
Produsele care sunt achizitionate pentru a fi vandute ca atare, fara nicio prelucrare (de exemplu apa , sucurile etc) intra in categoria marfurilor.
Achizitia marfurilor se inregistreaza in contabilitate la cota de TVA din factura astfel:
% = 401
371
4426
Prin manualul de politici contabile , societatea va stabili daca intocmeste nota de receptie si constatare de diferente (NRCD) pentru fiecare receptie.
NRCD nu este un document obligatoriu (cu exceptia anumitor situatii mentionate expres de Ordinul 2.634/2015), insa recomandarea mea este sa o faceti intrucat aceasta serveste ca document pentru bunurile aprovizionate.
In cazul in care optati pentru a nu intocmi NRCD, incarcarea in gestiune si inregistrarea in contabilitate se face pe baza documentului de livrare care insoteste transportul (factura, avizul de insotire a marfii etc).
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Diana Ioana Tabara - Expert contabil.