Aplicarea unei cote eronate de TVA nu reprezinta un capat de lume fiindca, in contabilitate, exista metode prin care poate fi corectata greseala.
Expertul nostru explica mai jos care sunt primele masuri pe care trebuie sa le ia o firma dupa ce constata aplicarea unei cote eronate de TVA.
Subiectul studiului de caz este o microintreprindere inregistrata in scop de TVA ce detine un bar in care serveste: bauturi alcoolice si nealcoolice, cafea, alimente nepreparate: alune, chipsuri, biscuiti etc., precum si bere la draft (la halba). Locatia permite consumul acestora la mese. Pentru vanzarea acestor produse s-a utilizat cota de TVA de 9%, chiar si dupa modificarea legislatiei din 2018, ce modifica cota in 5%. Iata solutia la care se poate apela in atunci cand se constata o cota eronata de TVA.
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Citeste si: Cota redusa de TVA de 5% se va aplica si pentru incalzirea locuintei din 2022
Aplicarea unei cote eronate de TVA: raspunsul specialistului
Conform art. 291, alin. (3), litera e) din Codul fiscal:
(3) Cota redusa de 5% se aplica asupra bazei de impozitare pentru urmatoarele livrari de bunuri si prestari de servicii:
( )
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Manual de politici contabile - Stick USB
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
e) serviciile de restaurant si de catering, cu exceptia bauturilor alcoolice, altele decat berea care se incadreaza la codul NC 22 03 00 10;
In Instructiunile de aplicare a prevederilor art. 291 (din OMFP 3659/2018) se precizeaza : serviciile de restaurant si de catering reprezinta servicii care constau in furnizarea de produse alimentare si/sau de bautura, preparate sau nepreparate, pentru consumul uman, insotita de servicii conexe suficiente, care sa permita consumul imediat al acestora.
Din descrierea dvs. reiese ca prestati astfel de servicii de restaurant, deci cota corecta de TVA pentru toate produsele mai putin bauturile alcoolice este de 5%.
Ati constatat acum ca s-a efectuat o eroare contabila, in sensul ca s-a aplicat o cota eronata de TVA la vanzare.
Veti corecta aceasta eroare pe baza unei Decizii a conducerii.
presupunem ca ati vandut in 2019 produse de 100 de lei si ati inregistrat:
4111 =%109 lei
707100 lei
44279 lei
in 2021, cand se constata eroarea, se analizeaza astfel:
s-au incasat 109 lei si s-a raportat in decontul de TVA o baza de 100 de lei si TVA de 9 lei
corect ar fi fost:
4111 = % 109 lei
707 (109 * 100)/105 = 103.8 lei
4427 103.8 lei x 5% = 5.2 lei
deci trebuie sa reflectam in contabilitate o crestere a veniturilor cu (103.8 100) = 3.8 lei si o diminuare a TVA colectate cu (9 5.2) = 3.8 lei:
4427 = 1174 3.8 lei
(utilizam contul 1174 deoarece corectam venituri ale unui alt exercitiu financiar; pentru anul 2021 veti utiliza pentru corectarea erorii contul 707)
rectificati declaratia 100 aferenta trimestrelor afectate si inregistrati diferenta de impozit :
1174 = 4418 pentru exercitiile anterioare/ 698 = 4418 pentru 2021
decontul de TVA:
a) fie depuneti Cerere de corectare a erorilor materiale din Decontul de TVA pentru fiecare luna/trimestru in parte care se corecteaza
b) fie in urmatorul decont de TVA treceti la randul 16 Regularizari taxa colectata diminuarea TVA colectate pentru intreaga perioada (la Baza nu treceti nimic, iar la coloana de TVA 4 lei).
- rectificati 394 pentru fiecare perioada corectata (sectiunea Lista operatiunilor taxabile efectuate pe teritoriul national (cu detaliere pe operatiuni efectuate prin intermediul aparatelor de marcat electronice fiscale (AMEF) precum si pentru operatiuni pentru care nu exista obligativitatea utilizarii AMEF).
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Anca Ivanov - Expert contabil.