Expertul nostru prezinta, in continuare, lista completa cu facilitati fiscale/deduceri pentru microintreprinderi prevazute de Codul fiscal.
Atentie insa, trebuie luate in calcul si conditiile care trebuie indeplinite pentru ca un SRL platitoare de impozit micro sa poata beneficia de facilitatile oferite de stat.
Facilitati fiscale/deduceri pentru microintreprinderi: raspunsul specialistului
Facilitatile fiscale/ deducerile pe care un SRL platitoare de impozit micro le poate obtine/poate beneficia si ce conditii trebuie sa indeplineasca depind in mare masura de situatia concreta a fiecarei persoane impozabile.
Desigur, exista o serie de reglementari prevazute de Codul fiscal, aplicabile la modul general. Avem in vedere normele referitoare la sponsorizari, prevazute de art. 56 alin. (1^1) – (1^5) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal:
„56 .(1^1) Microintreprinderile care efectueaza sponsorizari, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care la data incheierii contractului sunt inscrise in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale potrivit art. 25 alin. (4^1), precum si microintreprinderile care acorda burse elevilor scolarizati in invatamantul profesional-dual in conformitate cu prevederile art. 25 alin. (4) lit. c) din Legea nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, scad sumele aferente din impozitul pe veniturile microintreprinderilor pana la nivelul valorii reprezentand 20% din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat pentru trimestrul in care au inregistrat cheltuielile respective.

Agenda Fiscala a Contabilului 2025

Manual de politici contabile - Stick USB

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
(1^2) Sumele care nu sunt scazute potrivit prevederilor alin. (11) din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat se reporteaza in trimestrele urmatoare, pe o perioada de 28 de trimestre consecutive. Scaderea acestor sume din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat, in urmatoarele 28 de trimestre consecutive, se efectueaza in ordinea inregistrarii acestora, in aceleasi conditii, la fiecare termen de plata a impozitului pe veniturile microintreprinderilor.
(1^3) Microintreprinderile care efectueaza sponsorizari au obligatia de a depune declaratia informativa privind beneficiarii sponsorizarilor, aferenta anului in care au inregistrat cheltuielile respective, potrivit alin. (11), precum si, dupa caz, aferenta anului in care se aplica prevederile alin. (12). Modelul si continutul declaratiei informative se aproba prin ordin al presedintelui A.N.A.F.
(1^4) Declaratia informativa prevazuta la alin. (13) se depune pana la urmatoarele termene:
a) pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator;
b) pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare primului trimestru pentru care datoreaza impozit pe profit, in situatiile prevazute la art. 48 alin. (31) si art. 52; microintreprinderile care exercita optiunea prevazuta la art. 48 alin. (31) sau depasesc limita veniturilor, conform art. 52, in primul trimestru al anului fiscal, nu au obligatia depunerii declaratiei informative privind beneficiarii sponsorizarilor;
c) pana la termenele prevazute la alin. (3) si (4), dupa caz.
(1^5)Prevederile alin. (1^1) - (1^4) se aplica si pentru sponsorizarile efectuate, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994, cu modificarile si completarile ulterioare, catre institutiile si autoritatile publice, inclusiv organele de specialitate ale administratiei publice. In acest caz, deducerea sumelor reprezentand sponsorizari din impozitul pe veniturile microintreprinderilor, in limita prevazuta la alin. (11), se efectueaza in baza contractului de sponsorizare, fara a exista obligatia inscrierii entitatilor beneficiare respective in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale prevazut la art. 25 alin. (41)”.
Amintim si facilitatile fiscale referitoare la achizitia caselor de marcat, reglementate de art. art. 56 alin. (1^6) si alin. (1^7) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal:
„56.(1^6) Microintreprinderile care achizitioneaza aparate de marcat electronice fiscale, astfel cum sunt definite la art. 3 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, scad costul de achizitie aferent lor din impozitul pe veniturile microintreprinderilor in trimestrul in care au fost puse in functiune, in limita impozitului pe veniturile microintreprinderilor datorat pentru trimestrul respectiv.
(1^7) Sumele care nu sunt scazute potrivit prevederilor alin. (1^6) din impozitul datorat pe veniturile microintreprinderilor se reporteaza in trimestrele urmatoare, pe o perioada de 28 de trimestre consecutive. Scaderea acestor sume din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat se efectueaza in ordinea inregistrarii acestora, in aceleasi conditii, la fiecare termen de plata a impozitului pe veniturile microintreprinderilor.”
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Diana Popescu - Consultant fiscal.