Incepand de la 1 ianuarie 2022, se va majora limita de deducere a ajustarilor pentru deprecierea creantelor de la 30% la 50%, conform OG 8/2021 pentru modificarea Codului fiscal.
Motivul majorarii este cresterea volumului creantelor neincasate ca urmare a efectelor negative ale pandemiei de COVID-19. Majorarea procentului de deducere fiscala are in vedere solicitarile mediului de afaceri, au clarificat Finantele recent.
De asemenea, se va abroga modificarea privind deducerea integrala a ajustarilor pentru deprecierea creantelor, inregistrate potrivit reglementarilor contabile aplicabile, adusa prin Legea nr. 296/2020, incepand cu data de 1 ianuarie 2022, pentru diminuarea impactului bugetar.
Textul vechi din Codul fiscal
Art. 26 - Provizioane/ajustari pentru depreciere si rezerve
(1) Contribuabilul are dreptul la deducerea rezervelor si provizioanelor/ajustarilor pentru depreciere, numai in conformitate cu prezentul articol, astfel:
Manual de politici contabile - Stick USB
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
c) ajustarile pentru de precierea creantelor, inregistrate potrivit reglementarilor contabile aplicabile, in limita unui procent de 30% din valoarea acestora, altele decat cele prevazute la lit. d), e), f), h) si i), daca creantele indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
...
Noile modificari
La articolul 26 alineatul (1), partea dispozitiva a literei c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„c) ajustarile pentru deprecierea creantelor, inregistrate potrivit reglementarilor contabile aplicabile, in limita unui procent de 50% din valoarea acestora, altele decat cele prevazute la lit. d), e), f), h) si i), daca creantele indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:”
...