Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | Altele

Reguli speciale privind esalonarea la plata a impozitului calculat (proiect de OUG)

Data aparitiei: 25 August 2021
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Reguli speciale privind esalonarea la plata a impozitului calculat (proiect de OUG)
esalonare la platacod fiscalexecutare silita
MFP (Ministerul Finantelor Publice) a elaborat un document in care sunt prezentate mai multe reguli speciale privind esalonarea la plata a impozitului calculat. 
 
Iata mai jos cateva dintre modificarile care ar putea fi introduse in Codul de procedura fiscala: 
 
Se introduce un articol nou, articolul 184^1 in care se propun reguli speciale privind esalonarea la plata a impozitului calculat potrivit art. 40^3 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, respectiv:
 
- pentru sumele care fac obiectul esalonarii la plata a impozitului calculat potrivit art. 40^3  din Codul fiscal sa nu inceapa procedura de executare silita, de la data comunicarii deciziei de esalonare la plata.
 
- contribuabilii care la data depunerii declaratiei prin care calculeaza impozitul prevazut de art. 40^3 din Codul fiscal au in derulare inlesniri la plata acordate potrivit prevederilor legale in vigoare, pot beneficia de esalonare la plata potrivit prezentului articol.
 
- aplicarea prevederilor art. 165 alin. (4) privind ordinea de stingere a obligatiilor fiscale. Daca suma platita de catre contribuabil nu este suficienta pentru a stinge ratele din graficele de esalonare la plata, atunci se stinge, cu prioritate, rata aferenta celei mai vechi decizii de esalonare la plata.
 
- pentru obligatiile fiscale principale si accesorii ramase de plata din esalonarile la plata si/sau amanarile la plata, dupa caz, a caror valabilitate a fost pierduta potrivit prevederilor art. 40^3  din Codul fiscal ori potrivit prevederilor in baza carora au fost acordate celelalte inlesniri la plata, in scopul incadrarii in conditiile de mentinere a valabilitatii esalonarii la plata, sunt exigibile si au termen de plata la data pierderii valabilitatii esalonarilor la plata, respectiv data comunicarii deciziei de constatare a pierderii valabilitatii esalonarii la plata a obligatiilor fiscale, precum si, dupa caz, a deciziei de pierdere a valabilitatii amanarii la plata a penalitatilor de intarziere si a penalitatilor de nedeclarare.
 
- nu este considerat restant impozitul prevazut de art. 40^3  alin. (1) din Codul fiscal pentru care s-a acordat si este in derulare o esalonare la plata, potrivit acestui articol, daca pentru acesta nu s-a implinit termenul de plata prevazut in decizia de esalonare la plata sau se afla in termenul de plata prevazut la art. 40^3 din Codul fiscal. 
 
- debitorul poate renunta la esalonarea la plata pe perioada de valabilitate a acesteia, prin depunerea unei cereri de renuntare la esalonare.
 
- graficul de esalonare se poate suplimenta ca urmare a depunerii declaratiei rectificative, cu respectarea perioadei de esalonare acordata initial.
 
- pe perioada derularii esalonarii la plata, cu sumele de rambursat/de restituit se sting obligatiile in ordinea prevazuta la art. 165 alin. (4), in limita sumei aprobate la rambursare/restituire. In sensul art. 167, ratele sunt exigibile la aceste termene de plata.
 
 - pentru contribuabilii care trebuie sa achite obligatiile fiscale administrate de organul fiscal central intr-un anumit termen pentru a se mentine autorizatia, acordul ori alt act administrativ similar se aplica in mod corespunzator prevederile art. 204.
 
- in cazul contribuabililor care beneficiaza de esalonare la plata potrivit 40^3 din Codul fiscal se aplica in mod corespunzator prevederile art. 207.
- garantia prevazuta la art. 40^3  din Codul fiscal, se constituie in termen de cel mult 10 zile de la data comunicarii acordului de principiu, daca are aceasta obligatie.
 
- procedura de acordare de catre organul fiscal central a esalonarii la plata a impozitului prevazut de art. 403  din Codul fiscal, precum si formularistica utilizata se aproba prin Ordin al presedintelui ANAF. 
 
- in situatia in care cererea de acordare a esalonarii impozitului  prevazut la art. 403 din Codul fiscal se respinge, contribuabilul are obligatia sa plateasca acest impozit,  in termen de 30 de zile de la data comunicarii deciziei de respingere.
 
Alte modificari preconizate: 
 
Se introduce o noua litera la art. 194 alin. (1) pentru a corela conditia de mentinere a valabilitatii esalonarii la plata in cazul pierderii esalonarii impozitului prevazut la art. 403  alin. (2)  din Codul fiscal.
 
Se introduce Capitolul IV^1 care prevede o procedura permanenta de esalonare la plata, in forma simplificata, pentru obligatiile bugetare administrate de organul fiscal central, avand in vedere ca esalonarea la plata a obligatiilor bugetare, in forma simplificata, adoptata prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 181/2020, a fost una dintre cele mai accesate facilitati fiscale, precum si faptul ca prin aceasta facilitate fiscala se asigura lichiditatile financiare necesare continuarii activitatii contribuabililor care temporar se afla in dificultate financiara.  Masura are ca scop cresterea gradului de colectare a creantelor bugetare prin stimularea conformarii voluntare.
 





Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X