Un SRL are dividende nerepartizate in suma de 285000 lei (din profitul anului 2021) si doreste sa faca marire de capital social din dividende.
Expertul nostru explica mai jos care sunt pasii si operatiunile contabile necesare in acest context.
Marirea capitalului social: raspunsul specialistului
In cazul de fata inteleg ca societatea are profit nerepartizat pe anul 2021 care ar putea fi repartizat pe dividende ( nu ar fi avut rost repartizarea pe dividende a profitului aferent anului 2021 din moment ce nu se intentioneaza ridicarea banilor de catre asociati).
Potrivit prevederilor art. 210 alin. (2) din Legea societatilor 31/1990, republicata, cu modificarile ulterioare capitalul se poate mari prin incorporarea rezervelor, cu exceptia rezervelor legale, precum si a beneficiilor sau a primelor de emisiune, ori prin compensarea unor creante lichide si exigibile asupra societatii.
Asadar, conform prevederii legislative de mai sus, societatea poate majora capitalul social prin incorporarea profitului realizat aferent exercitiilor financiare incheiate ramas nerepartizat (din soldul creditor la contului 117).
Majorarea capitalului social din profitul net ramas nerepartizat nu are implicatii fiscale, in sensul ca nu se asimileaza distributiei de dividende si nu se impoziteaza, avand in vedere prevederile art. 7 pct. 11 lit. a) din Codul fiscal.
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
SAF-T Ghid de raportare corecta
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Majorarea capitalului social va fi inregistrata la ONRC prin cerere de inscriere de mentiuni, la care se va anexa documentatia aferenta (hotararea AGA, modificare act constitutiv, nota contabila, balanta de verificare etc.).
Ca si inregistrare contabila:
1171 Rezultatul reportat reprezentand profitul nerepartizat = 1012 Capital subscris varsat.
Raspuns oferit in luna februarie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.