email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Procedura de lichidare voluntara a unei societati. Cum se face plata dividendelor?

Procedura de lichidare voluntara a unei societati. Cum se face plata dividendelor?
dividendelichidare societateprofitcod fiscal

Analizam cazul unei firme care a depus prin administrator la ONRC inceputul procedurii de lichidare voluntara, insa nu s-a consultat in prealabil cu contabilul. Acum asociatul unic vrea sa ridice dividende din profitul anilor trecuti, profit nerepartizat aflat in contul 1171. Mai mult de atat,  asociatul unic vrea sa ridice si dividende interimare din profitul anului 2018.
 

In aceasta situatie se ridica intrebarea: care este textul de lege care prevede ca dupa inceperea procedurii de lichidare nu se mai pot distribui dividende? Specialistul nostru in domeniu ne ajuta sa gasim cea mai buna solutie in aceasta situatie.

 


Plata dividendelor in cazul lichidarii unei societati: raspunsul specialistului


Daca in intrebare se face referire la distribuirea unor dividende aferente profitului anterior obtinut din activitate, inseamna ca Societatea care urmeaza sa fie lichidata detine disponibilitati banesti suficiente atat pentru plata dividendelor cat si a impozitului pe dividend datorat.
 
Potrivit art. 194 din legea 31/1990, adunarea generala a asociatilor, respectiv  asociatul unic  are obligatia sa aprobe situatia financiara anuala si sa stabileasca repartizarea profitului net. Este interzisa distribuirea de dividende daca se constata o pierdere a activului net, potrivit legii 31/1990.


 
Dividendele se distribuie numai din profitul real.
 
Legea 31/1990, Art. 67, prevede:

(1)Cota-parte din profit ce se plateste fiecarui asociat constituie dividend.
(3)Nu se vor putea distribui dividende decat din profituri determinate potrivit legii.
Art. 69 arata:

Daca se constata o pierdere a activului net, capitalul social subscris va trebui reintregit sau redus inainte de a se putea face vreo repartizare sau distribuire de profit.
 
Deci distribuirea dividendelor se inregistreaza in baza hotararii AGA sau a deciziei asociatului unic iar inregistrarile contabile sunt urmatoarele:
 
117 = 457    pentru repartizarea profitului
457 = 446   pentru retinerea impozitului la data platii dividendelor
457 = 5121  pentru plata dividendelor nete
446 = 5121  pentru plata impozitului pe dividende
 
In ceea ce priveste lichidarea societatii, ar trebui mai intai sa achitati obligatiile si sa incasati creantele, urmand ca apoi sa obtineti rezultatul din lichidare. Odata obtinut rezultatul din lichidare puteti intocmi hotararea AGA privind dizolvarea si numirea lichidatorului(daca este cazul) cu mentiunea incetarii mandatului membrilor organelor de administrare si/sau de conducere ale persoanei juridice si puteti depune cerere de radiere la registrul comertului. Daca in termen de 30 de zile creditorii nu fac opozitie la radierea societatii dumneavoastra, continuati procedura solicitata de ONRC.
 
OMFP nr.897/2015 nu mentioneaza nimic legat de repartizarea profitului pe dividende, deoarece este vorba de o situatie speciala in care societatea nu mai functioneaza normal, nu mai desfasoara activitate si practic isi lichideaza patrimoniul, incercand sa obtina un rezultat cat mai bun din lichidare. De cele mai multe ori, societatea se afla intr-o situatie dificila in care nu mai poate sa-si desfasoare activitatea, din anii anteriori vine cu o pierdere pe care nu o mai poate acoperi din activitate, practic este blocata si nu mai dispune de disponibilitati.
 
Dar poate fi si cazul fericit cand societatea dispune de lichidati, are achitate toate datoriile comerciale si fiscale, a incasat toate creantele dar asociatul doreste sa inchida societatea, deci in acest caz poate realiza chiar un profit din lichidarea societatii care se adauga la cel realizat anterior si astfel, in urma partajului asociatul unic poate sa obtina un profit care bineinteles ca va fi impozitat.
 
Veniturile realizate din lichidarea unei persoane juridice sunt incluse la acelasi capitol al Codului fiscal ca si dividendele persoanelor fizice, si anume venituri din investitii. Art.94, alin.(11) arata venitul impozabil realizat din lichidarea unei persoane juridice reprezintă excedentul distribuțiilor în bani sau în natură peste aportul la capitalul social al persoanei fizice beneficiare. Venitul impozabil reprezintă diferența între distribuțiile în bani sau în natură efectuate peste valoarea fiscală a titlurilor de valoare.
 
Apare insa o diferenta la impozitare, dividendul este impozitat cu o cota de 5 % pe cand venitul din lichidare cu o cota de 10 %, impozitul fiind final.
 
Acesta este motivul pentru care consider ca asociatul unic nu mai poate ridica dividend din societate ci ar trebui sa astepte efectuarea partajului.   


 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Mariana Prejbeanu - Expert contabil, Consultant fiscal, Auditor financiar.


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
dividendelichidare societateprofitcod fiscal


Data aparitiei: 04 Octombrie 2018

Votati articolul "Procedura de lichidare voluntara a unei societati. Cum se face plata dividendelor?":
Rating:

Nota: 3.79 din 5 din 7 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X