Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Reducerile de impozit de care pot beneficia companiile in perioada 2021- 2025

Data actualizarii: 15 Februarie 2022
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Reducerile de impozit de care pot beneficia companiile in perioada 2021- 2025
capital propriuOUG 153/2020impozit pe profit

Prin Ordonanta de Urgenta nr. 153/2020 s-au reglementat reduceri ale impozitului pe profit, pe veniturile microintreprinderilor si impozitului specific, care se aplica in perioada 2021- 2025.

Aceasta facilitatea, care se acorda incepand din 2022, pe baza situatiei capitalurilor proprii de la 31 decembrie 2021, presupune diminuarea, impozitului pe profit, a impozitului pe venit (microintreprinderi) ori a impozitului specific (in cazul Horeca). Se acorda societatilor care isi mentin capitalurile proprii pozitive, dar si in functie de cresterea acestora fata de anul precedent. 

OUG nr. 153/2020: reduceri pentru companii pentru stimularea mentinerii/cresterii capitalurilor proprii


 a) 2%, in cazul in care capitalul propriu contabil, prezentat in situatiile financiare anuale, in anul pentru care datoreaza impozitul, este pozitiv. Pentru contribuabilii care, potrivit prevederilor legale, au obligatia constituirii capitalului social, capitalul propriu contabil trebuie sa indeplineasca concomitent si conditia de a fi la nivelul unei valori cel putin egale cu jumatate din capitalul social subscris;

 b) daca inregistreaza o crestere anuala a capitalului propriu ajustat al anului pentru care datoreaza impozitul fata de capitalul propriu ajustat inregistrat in anul precedent si indeplineste concomitent conditia prevazuta la lit. a). Astfel reducerile au valori cuprinse intre 5% pentru un interval de crestere anuala a capitalului propriu ajustat pana la 5%, inclusiv, si 10% pentru un interval de crestere anuala a capitalului propriu ajustat de peste 25%.

c) 3%, daca inregistreaza o crestere peste nivelul prevazut al capitalului propriu ajustat al anului pentru care datoreaza impozitul fata de capitalul propriu ajustat inregistrat in anul 2020 si daca indeplineste concomitent conditia prevazuta la lit. a). 

ANAF Ploiesti mentioneaza ca prevederile se aplica incepand cu anul 2022, respectiv incepand cu anul fiscal modificat care incepe in anul 2022, iar procentul minim de crestere a capitalului propriu ajustat este de 5%, ajungand in anul 2025 la procentul minim de crestere a capitalului propriu ajustat de 20%.



De asemenea, institutia a precizat intr-un comunicat ca aplicarea procentelor de reducere se aplica:

a) pentru platitorii de impozit pe profit
b) pentru platitorii de impozit pe veniturile microintreprinderilor
c) pentru microintreprinderile care devin platitoare de impozit pe profit in anul pentru care se aplica reducerea
d) pentru platitorii de impozit specific unor activitati.

 

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X