Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
ANAF si MFP Contabilul.ro | ANAF si MFP

ANAF a modificat Declaratia 100 pentru a evidentia reducerile de impozit

Data actualizarii: 24 Februarie 2022
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ANAF a modificat Declaratia 100 pentru a evidentia reducerile de impozit
declaratia 100OUG 153/2020reduceri de impozit

Declaratia 100 a fost modificata de Fisc pentru a fi evidentiate reducerile de impozit prevazute in OUG 153/2020, conform Ordinului nr. 237/2022 (M.O. nr. 178 din 23 februarie 2022).

Termenul legal de depunere pentru impozitul pe veniturile microintreprinderilor - trim.IV 2021 si impozitul specific - sem.II 2021 este 25 iunie 2022.

Descarca ultima versiune a Declaratiei 100 in 2022. ►

Pentru a pune in aplicare ultimele noutati legislative, ANAF a hotarat modificarea si completarea OPANAF nr. 587/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor si taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa.

Citeste si: OUG 153/2020 a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2021. Capital propriu contabil pozitiv


Ultimele modificari fiscale

 Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, a fost modificata si completata cu prevederi care se aplica incepand cu data de 1 ianuarie 2022. 



Prin Ordonanta Guvernului nr.8/2021 pentru modificarea si completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal au fost aduse urmatoarele modificari: 

- Modificarea art.43 alin.(3), in sensul cuprinderii in sfera de reglementare a impozitului pe dividende a tuturor situatiilor de distribuire a acestora. 

- Completarea art.45, cu o dispozitie tranzitorie privind efectuarea platii anticipate, pentru trimestrul I al fiecarui an fiscal/an fiscal modificat, la nivelul sumei rezultate din aplicarea cotei de impozit asupra profitului contabil al perioadei pentru care se efectueaza plata anticipata, de catre contribuabilii care declara si platesc impozitul pe profit anual, cu plati anticipate, si care intra sub incidenta prevederilor art.I din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.153/2020, cu modificarile ulterioare. 

Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.130/2021 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, a fost modificat art.132 alin.(2) din Codul fiscal si a fost instituita obligatia depunerii Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, pentru platitorii de venituri din pensii. 

Potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.153/2020 pentru instituirea unor masuri fiscale de stimulare a mentinerii/cresterii capitalurilor proprii, precum si pentru completarea unor acte normative, contribuabilii platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor si contribuabilii platitori de impozit specific unor activitati beneficiaza de reduceri ale impozitului. 

Totodata, pe perioada aplicarii art.I din ordonanta de urgenta mentionata, au fost prevazute noi termene de declarare pentru trimestrul IV in cazul impozitului pe veniturile microintreprinderilor si pentru semestrul II in cazul impozitului specific unor activitati, respectiv pana la data de 25 iunie inclusiv a anului urmator. 

Prin Hotararea Guvernului nr.70/2022 a fost aprobata Procedura privind incasarea redeventei obtinuta prin concesionare din activitati de exploatare a resurselor la suprafata ale statului si a apelor minerale naturale carbogazoase sau necarbogazoase. 
Astfel prin hotararea mentionata, se reglementeaza modalitatea de declarare si plata a redeventei obtinuta prin concesionare, din activitati de exploatare a apelor minerale naturale carbogazoase sau necarbogazoase si a resurselor la suprafata ale statului, potrivit art.45^1 alin.(2) din Legea minelor nr.85/2003, precum si a redeventei obtinute prin concesionare din activitati de exploatare a resurselor la suprafata ale statului, reprezentand terenuri cu destinatie agricola, potrivit prevederilor art.307 alin.(2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, modul de plata si incasare a redeventei. 

Potrivit reglementarilor mentionate, se constituie venit la bugetul de stat 20% din aceste redevente. 

Modificari aduse de Ordinul 237/2022

Se impune modificarea si completarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.587/2016, dupa cum urmeaza:  

1. Modificarea formularului 100 “Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat” si a formularului 710 “Declaratie rectificativa” pentru a evidentia reducerile de impozit, potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.153/2020; 

2. Modificarea si completarea Nomenclatorului obligatiilor de plata la bugetul de stat si anume: 

- eliminarea pozitiei 73 “Impozit pe veniturile din pensii” din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat; 
- completarea cu doua noi pozitii: 

Redeventa obtinuta prin concesionare din activitati de exploatare a resurselor la suprafata si a apelor minerale naturale carbogazoase sau necarbogazoase; 

Redeventa obtinuta prin concesionare din activitati de exploatare a resurselor la suprafata ale statului, reprezentand terenuri cu destinatie agricola. 

3. Modificarea si completarea corepunzatoare a Instructiunilor de completare a formularului 100 “Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat”. 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X