Intocmirea dosarului preturilor de transfer nu este obligatorie in toate cazurile, ci se tine cont de tipul contribuabilului si de valoarea tranzactiilor cu persoanele afiliate.
Pentru a lamuri mai bine situatia, oferim drept exemplu cazul societatii X care factureaza prestari servicii de administrare si management unor societati afiliate Y si Z. Valoarea facturilor emise catre Z si Y (ambii afiliati) depaseste global pragul de semnificatie de 50.000 euro pe an (daca luam pe clienti separat Z si clientul Y, atunci nu atinge pragul de 50.000 de euro pe an). Societatea X este platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderii.
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 20100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
In aceasta situatie, organele fiscale pot solicita dosarul pretului de transfer, chiar daca nu a inregistrat nicio cheltuiala de la firme afiliate.
Intocmirea dosarului preturilor de transfer: raspunsul specialistului
Intocmirea dosarului preturilor de transfer nu este obligatorie in toate cazurile, ci difera in functie de calitatea contribuabilului (mare sau mic/mijlociu) si de valoarea tranzactiilor cu persoanele afiliate (pe categorii de tranzactii: dobanzi incasate/platite pentru serviciile financiare; prestari de servicii primite/prestate; achizitii/vanzari de bunuri corporale sau necorporale)
Conform prevederilor art. 108 alin. (2) din Codul de procedura fiscala, in vederea documentarii respectarii principiului valorii de piata contribuabilul/platitorul care desfasoara tranzactii cu persoane afiliate are obligatia sa intocmeasca dosarul preturilor de transfer.
La art.2 OPANAF 442/2016 alin. 4 se precizeaza ca contribuabilii/platitorii din categoria marilor contribuabili, care nu se incadreaza in criteriile stabilite conform prevederilor alin. (1), precum si contribuabilii/platitorii din categoriile contribuabililor mici si mijlocii, care desfasoara tranzactii cu persoane afiliate cu o valoare totala anuala, calculata prin insumarea valorii tranzactiilor efectuate cu toate persoanele afiliate, exclusiv TVA, mai mare sau egala cu oricare din pragurile de semnificatie, prevazute la prezentul alineat, au obligatia intocmirii si prezentarii dosarului preturilor de transfer numai la solicitarea organului fiscal, in cadrul unei actiuni de inspectie fiscal.
Nivelul valoric al pragului de semnificatie pentru contribuabilii/platitorii din categoria marilor contribuabili, care nu se incadreaza in criteriile stabilite conform prevederilor alin. (1), precum si pentru contribuabilii/platitorii din categoriile contribuabililor mici si mijlocii, in functie de tipul tranzactiei desfasurate, este:
- 50.000 euro, in cazul dobanzilor incasate/platite pentru serviciile financiare, calculata la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil pentru ultima zi a anului fiscal;
- 50.000 euro, in cazul tranzactiilor privind prestarile de servicii primite/prestate, calculata la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil pentru ultima zi a anului fiscal;
- 100.000 euro, in cazul tranzactiilor privind achizitii/vanzari de bunuri corporale sau necorporale, calculata la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil pentru ultima zi a anului fiscal.
Manual de politici contabile - Stick USB
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Contribuabilii/platitorii care se incadreaza la prevederile alin. (4) si care desfasoara tranzactii cu persoane afiliate cu o valoare totala anuala, calculata prin insumarea valorii tranzactiilor efectuate cu toate persoanele afiliate, exclusiv TVA, sub oricare din pragurile de semnificatie stabilite la alin. (4) vor documenta respectarea principiului valorii de piata, in cadrul unei inspectii fiscale, conform regulilor generale prevazute de reglementarile financiar-contabile si fiscale in vigoare.
Conform art. 7 din acelasi act normativ, neprezentarea, in timpul inspectiei fiscale, conform prevederilor art. 2 alin. (2) si (4), a dosarului preturilor de transfer, in termenele stabilite, confera organelor de inspectie fiscala dreptul de a considera ca tranzactiile efectuate cu persoane afiliate sunt efectuate fara documentarea cuantumului preturilor de transfer practicate.
Continutul dosarului preturilor de transfer este prevazut in anexa 3 la OPANAF nr. 442/2016.
Prin urmare, daca societatea nu este mare contribuabil, si din prezentarea dumneavoastra am inteles ca nu este, nu este nevoie de intocmirea dosarului preturilor de transfer, indiferent de nivelul cifrei de afaceri inregistrata in tranzactiile cu persoanele afiliate.
Insa, trebuie sa retineti ca la o eventuala inspectie fiscala ce are ca obiect verificarea impozitului pe profit, organele fiscale pot solicita intocmirea dosarului preturilor transfer iar societatea are obligatia prezentarii dosarului in vedere documentarii respectarii principiului valorii de piata privind tranzactiile desfasurate cu persoanele afiliate pe perioada supusa inspectiei fiscale.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Bajan Camelia - Expert contabil, expert judiciar, practician in insolventa.