email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Conditii microintreprindere 2023 – ce trebuie sa respecte firmele

Conditii microintreprindere 2023 – ce trebuie sa respecte firmele
microintreprindereLegea 370/2022plafoncod fiscal

Conditiile pentru o microintreprindere in 2023 au fost modificate substantial de Guvern prin OG 16/2022, dar si prin Legea 370/2022. Multe firme au fost nevoite sa treaca la impozit pe profit (de 16%) fiindca nu indeplineau noile reguli stabilitate de autoritati. 

Una dintre principalele noutati este plafonul veniturilor de 500.000 euro pentru impozitul de 1%. Cel de 3% nu mai este prevazut in legislatia fiscala a tarii. Este important de precizat ca noul plafon anual maxim nu se va aplica pentru veniturile din anul 2022, ci va fi aplicat incepand cu veniturile aferente lui 2023.

AJFP Ialomita a facut o scurta lista cu toate conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o microintreprindere in 2023, subliniind ca, incepand cu data de 1 ianuarie 2023, impozitul pe veniturile microintreprinderilor este OPTIONAL. 

Conditii microintreprindere in 2023 - TOT ce trebuie sa stie firmele

Platitorii de impozit pe profit si platitorii de impozit pe veniturile microintreprinderilor pot opta pentru a fi microintreprindere, daca la data de 31 decembrie 2022 indeplinesc cumulativ conditiile prevazute la art. 47 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, modificata si completata:  


- au realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 500.000 euro (plafonul anterior 1.000.000 euro). Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile; se vor lua in calcul aceleasi elemente care constituie baza impozabila prevazuta la art.53 din Codul Fiscal, modificat si actualizat.

- capitalul social este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;  nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii. 


- au realizat venituri, altele decat cele din consultanta* si/sau management, in proportie de peste 80% din veniturile totale – CONDITIE NOUA;

Potrivit noilor modificari aduse de Legea 370/2022, consultanta fiscala va scapa de restrictia privind veniturile microintreprinderilor din activitati de consultanta si management. Asadar, aceste firme reprezinta o exceptie si pot ramane la regimul micro.

- au cel putin un salariat** [cu exceptia situatiei persoanelor juridice romane nou infiintate, care au un termen de 30 zile de la data inregistrarii in registrul comertului pentru indeplinirea acestei conditii] - [articol 48 alineat (3) Cod fiscal]; – CONDITIE NOUA;

- au asociati/actionari care detin peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult trei persoane juridice romane care se incadreaza sa aplice sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, incluzand si persoana care verifica indeplinirea conditiilor prevazute pentru aplicarea sistemului - CONDITIE NOUA.

Primul an de aplicare al noilor prevederi este anul 2023 pe baza verificarii indeplinirii acestor conditii la 31 decembrie 2022. 
 

Citeste si: Microfirmele devenite platitoare de impozit pe profit trebuie sa depuna D700 pana la 31 martie 2023


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
microintreprindereLegea 370/2022plafoncod fiscal


Data aparitiei: 20 Ianuarie 2023

Votati articolul "Conditii microintreprindere 2023 – ce trebuie sa respecte firmele":
Rating:

Nota: 3.7 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X