email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Venituri obtinute din retele de socializare: ce taxe trebuie platite in functie de situatie

Venituri obtinute din retele de socializare: ce taxe trebuie platite in functie de situatie
declaratia unicacontributii socialetvaimpozit

ANAF a luat in vizor persoanele fizice care obtin venituri din postari realizate pe retelele de socializare (Facebook, Instagram, TikTok, Youtube, etc). Institutia a publicat recent o brosura in care prezinta tratamentul fiscal al acestor venituri, clarificand astfel modul de impozitare si tipurile de taxe care trebuie achitate de persoanele fizice. 

In document se precizeaza ca sumele obtinute din postarile pe retetele de socializare sunt venituri impozabile. O mentiune importanta este ca aceste venituri impozabile cuprind atat veniturile in numerar (care presupun o remuneratie financiara), cat si cele in natura (spre ex. produse, servicii, calatorii etc.), insa nu este clar cum s-ar putea plati taxe pentru cele din urma.

Citeste si: Venituri din tranzactionarea jetoanelor nefungibile (NFT). ANAF lamureste care sunt obligatiile fiscale
 

Venituri din activitati independente

In situatia in care activitatea se desfasoara cu regularitate, in mod continuu, pe cont propriu si urmarind obtinerea de venituri si sunt intrunite criteriile unei activitati independente, veniturilor obtinute de persoanele fizice din postarile realizate pe diferite retele
de socializare si care fac astfel reclama pentru diverse companii/brand-uri le sunt aplicabile prevederile Cap. II „Venituri din activitati independente” din Titlul IV - ”Impozitul pe venit” din Codul fiscal.

Criterii de incadrare in categoria activitatilor independente

Exercitarea unei activitati independente presupune indeplinirea a cel putin 4 din criteriile prevazute de Codul fiscal, respectiv:

● persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii, precum si a programului de lucru;
● persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti;


● riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfa soara activitatea;
● activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfa soara;
● activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii;
● persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective;
● persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii.
 

Venituri din retele de socializare: autorizarea si inregistrarea fiscala

Persoanele fizice care desfasoara in mod independent, cu caracter de continuitate, activitati de productie, comert si prestari de servicii in Romania au obligatia de a se inregistra si autoriza, in conditiile O.U.G. nr.44/20083, si pot desfasura activitatile in calitate de persoane fizice autorizate, intreprinzatori titulari ai unei intreprinderi individuale sau membri ai unei intreprinderi familiale. 


 

Venituri din retele de socializare: cum se declara veniturile si cum se face plata? 

Veniturile obtinute din activitati independente desfasurate in Romania, potrivit legii, se considera ca fiind obtinute din Romania, indiferent daca sunt primite din Romania sau din strainatate.

In cazul contribuabililor care realizeaza venituri din activitati independente, venitul net anual se determina fie pe baza normelor de venit de la locul desfasurarii activitatii, fie in sistem real, pe baza datelor din contabilitate.

Persoanele care determina venitul net anual pe baza normelor de venit au obligatia stabilirii impozitului anual datorat prin aplicarea cotei de 10% asupra normei anuale de venit ajustate, impozitul fiind final.

Plata impozitului anual datorat se efectueaza la bugetul de stat, pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului urmator celui de realizare a venitului. 

In cazul determinarii venitului in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, impozitul se determina de catre contribuabil prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual estimat considerat venit impozabil, iar plata se efectueaza la bugetul de stat, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.

Contribuabilii care obtin venituri din activitati independente au obligatia estimarii venitului net anual pentru anul fiscal curent, in vederea stabilirii impozitului anual estimat, prin depunerea Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate pana la data de 25 mai inclusiv a anului de realizare a venitului  sau, in cazul in care incep o activitate in cursul anului fiscal, in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.

In situatia persoanelor care au optat pentru determinarea venitului net anual pe baza datelor din contabilitate, impozitul anual datorat se stabileste de contribuabili in Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul I. Date privind veniturile realizate pentru veniturile realizate in anul fiscal anterior, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual impozabil, din care se deduce, in limita impozitului datorat, costul de achizitie al aparatelor de marcat
electronice fiscale.

Click pentru ghidul Declaratia Unica pe 2023! Iata ce greseli trebuie sa evitati pentru ca ANAF sa nu va recalculeze impozite si contributii impovaratoare!

Venituri din retele de socializare: ce trebuie sa stii despre contributiile sociale

  • Contributia de asigurari sociale

Pentru veniturile din activitati independente persoanele fizice datoreaza contributia de asigurari sociale daca estimeaza pentru anul
curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/ norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate.

In anul 2023 salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este de 3.000 lei lunar.

Incadrarea in plafonul anual se efectueaza prin cumularea veniturilor nete si/sau a normelor anuale de venit din activitati independente, a venitului brut realizat in baza contractelor de activitate sportiva, precum si a veniturilor nete din drepturi de proprietate intelectuala, care se estimeaza a se realiza in anul curent.

Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente si venituri din drepturi de proprietate intelectuala, o reprezinta venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat:

 a) nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 si 24 de salarii minime brute pe tara;

 b) nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe tara. 

  • Contributia de asigurari sociale de sanatate

Incadrarea in plafonul anual se efectueaza prin cumularea veniturilor din activitati independente, drepturi de proprietate intelectuala, veniturilor din asocierea cu o persoana juridica, cedarea folosintei bunurilor, activitati agricole, silvicultura si piscicultura, veniturilor din investitii si veniturilor din alte surse, baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate fiind reprezentata de:

a) nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 6 si 12 salarii minime brute pe tara;

b) nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 si 24 de salarii minime brute pe tara;

c) nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe tara.

TVA

Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente se inregistreaza in scopuri de TVA in urmatoarele situatii: 

- prin optiune;
- la depasirea plafonului de scutire12 de 300.000 lei prevazut in Codul fiscal;
- in situatia in care efectueaza achizitii intracomunitare, presteaza sau primesc servicii catre/de la persoane impozabile din Uniunea
Europeana.
Ulterior inregistrarii in scopuri de TVA, contribuabilii au obligatia de a respecta prevederile legale in vigoare cu privire la declararea si plata taxei.

Venituri din alte surse

In situatia in care activitatea desfasurata nu are caracter de continuitate, veniturilor realizate de persoanele fizice din
postarile realizate pe diferite retele de socializare si care fac astfel reclama pentru diverse companii/brand-uri le sunt aplicabile prevederile Cap. X „Venituri din alte surse” din Titlul IV - ”Impozitul pe venit” din Codul fiscal.

Pentru veniturile din alte surse, impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul acordarii veniturilor de catre platitorul de venituri, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului brut, reprezinta impozit final si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.

  • Contributia de asigurari sociale de sanatate

Contribuabilii care realizeaza venituri din alte surse datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate.

Incadrarea in plafonul anual se efectueaza prin cumularea veniturilor din alte surse cu venituri din activitati independente, drepturi de proprietate intelectuala, venituri din asocierea cu o persoana juridica, cedarea folosintei bunurilor, activitati agricole, silvicultura si piscicultura, venituri din investitii, baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate fiind reprezentata de:

 a) nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 6 si 12 salarii minime brute pe tara;

 b) nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 si 24 de salarii minime brute pe tara;

 c) nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe tara.
 

Venituri din strainatate

Pentru veniturile din alte surse obtinute din strainatate, persoanele fizice au obligatia completarii Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul I. Date privind veniturile realizate pana la data de 25 mai, inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului, precum si sa efectueze calculul si plata impozitului datorat, in cadrul aceluiasi termen, cu luarea in considerare a metodei de evitare a dublei impuneri, prevazuta de conventia de evitare a dublei impuneri.

Pentru aceste venituri, contributia de asigurari sociale de sanatate se datoreaza in aceleasi conditii prevazute de Codul fiscal pentru veniturile din alte surse obtinute din Romania.

Tratamentul fiscal al veniturilor obtinute de persoanele fizice din postari realizate pe diferite retele de socializare

In situatia in care contractele in baza carora persoanele fizice obtin venituri din propriile postari pe retelele de socializare si fac astfel reclama pentru diverse companii/brand-uri sunt incheiate intre doua persoane juridice, respectiv intre compania careia i se face reclama/care detine brand-ul sau agentia care solicita/intermediaza prestarea serviciului si societatea persoanei publice care
promoveaza produsele prin intermediul social media, veniturile persoanei fizice sunt impozitate in functie de natura veniturilor incasate de la persoana juridica (dividende, salarii etc.).

 

Brosura ANAF despre venituri din retetele de socializare poate fi consultata integral AICI. ►

 

Sursa foto: Unsplash.com


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia unicacontributii socialetvaimpozit


Data aparitiei: 13 Februarie 2023

Votati articolul "Venituri obtinute din retele de socializare: ce taxe trebuie platite in functie de situatie":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X