ANAF a luat in vizor persoanele fizice care obtin venituri din postari realizate pe retelele de socializare (Facebook, Instagram, TikTok, Youtube, etc). Institutia a publicat recent o brosura in care prezinta tratamentul fiscal al acestor venituri, clarificand astfel modul de impozitare si tipurile de taxe care trebuie achitate de persoanele fizice.
In document se precizeaza ca sumele obtinute din postarile pe retetele de socializare sunt venituri impozabile. O mentiune importanta este ca aceste venituri impozabile cuprind atat veniturile in numerar (care presupun o remuneratie financiara), cat si cele in natura (spre ex. produse, servicii, calatorii etc.), insa nu este clar cum s-ar putea plati taxe pentru cele din urma.
Citeste si: Venituri din tranzactionarea jetoanelor nefungibile (NFT). ANAF lamureste care sunt obligatiile fiscale
Venituri din activitati independente
In situatia in care activitatea se desfasoara cu regularitate, in mod continuu, pe cont propriu si urmarind obtinerea de venituri si sunt intrunite criteriile unei activitati independente, veniturilor obtinute de persoanele fizice din postarile realizate pe diferite retele
de socializare si care fac astfel reclama pentru diverse companii/brand-uri le sunt aplicabile prevederile Cap. II „Venituri din activitati independente” din Titlul IV - ”Impozitul pe venit” din Codul fiscal.
Criterii de incadrare in categoria activitatilor independente
Exercitarea unei activitati independente presupune indeplinirea a cel putin 4 din criteriile prevazute de Codul fiscal, respectiv:
● persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii, precum si a programului de lucru;
● persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti;
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
● riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfa soara activitatea;
● activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfa soara;
● activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii;
● persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective;
● persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii.
Venituri din retele de socializare: autorizarea si inregistrarea fiscala
Persoanele fizice care desfasoara in mod independent, cu caracter de continuitate, activitati de productie, comert si prestari de servicii in Romania au obligatia de a se inregistra si autoriza, in conditiile O.U.G. nr.44/20083, si pot desfasura activitatile in calitate de persoane fizice autorizate, intreprinzatori titulari ai unei intreprinderi individuale sau membri ai unei intreprinderi familiale.
Venituri din retele de socializare: cum se declara veniturile si cum se face plata?
Veniturile obtinute din activitati independente desfasurate in Romania, potrivit legii, se considera ca fiind obtinute din Romania, indiferent daca sunt primite din Romania sau din strainatate.
In cazul contribuabililor care realizeaza venituri din activitati independente, venitul net anual se determina fie pe baza normelor de venit de la locul desfasurarii activitatii, fie in sistem real, pe baza datelor din contabilitate.
Persoanele care determina venitul net anual pe baza normelor de venit au obligatia stabilirii impozitului anual datorat prin aplicarea cotei de 10% asupra normei anuale de venit ajustate, impozitul fiind final.
Plata impozitului anual datorat se efectueaza la bugetul de stat, pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului urmator celui de realizare a venitului.
In cazul determinarii venitului in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, impozitul se determina de catre contribuabil prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual estimat considerat venit impozabil, iar plata se efectueaza la bugetul de stat, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.
Contribuabilii care obtin venituri din activitati independente au obligatia estimarii venitului net anual pentru anul fiscal curent, in vederea stabilirii impozitului anual estimat, prin depunerea Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate pana la data de 25 mai inclusiv a anului de realizare a venitului sau, in cazul in care incep o activitate in cursul anului fiscal, in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.
In situatia persoanelor care au optat pentru determinarea venitului net anual pe baza datelor din contabilitate, impozitul anual datorat se stabileste de contribuabili in Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul I. Date privind veniturile realizate pentru veniturile realizate in anul fiscal anterior, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual impozabil, din care se deduce, in limita impozitului datorat, costul de achizitie al aparatelor de marcat
electronice fiscale.
Venituri din retele de socializare: ce trebuie sa stii despre contributiile sociale
- Contributia de asigurari sociale
Pentru veniturile din activitati independente persoanele fizice datoreaza contributia de asigurari sociale daca estimeaza pentru anul
curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/ norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate.
In anul 2023 salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este de 3.000 lei lunar.
Incadrarea in plafonul anual se efectueaza prin cumularea veniturilor nete si/sau a normelor anuale de venit din activitati independente, a venitului brut realizat in baza contractelor de activitate sportiva, precum si a veniturilor nete din drepturi de proprietate intelectuala, care se estimeaza a se realiza in anul curent.
Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente si venituri din drepturi de proprietate intelectuala, o reprezinta venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat:
a) nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 si 24 de salarii minime brute pe tara;
b) nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe tara.
- Contributia de asigurari sociale de sanatate
Incadrarea in plafonul anual se efectueaza prin cumularea veniturilor din activitati independente, drepturi de proprietate intelectuala, veniturilor din asocierea cu o persoana juridica, cedarea folosintei bunurilor, activitati agricole, silvicultura si piscicultura, veniturilor din investitii si veniturilor din alte surse, baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate fiind reprezentata de:
a) nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 6 si 12 salarii minime brute pe tara;
b) nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 si 24 de salarii minime brute pe tara;
c) nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe tara.
TVA
Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente se inregistreaza in scopuri de TVA in urmatoarele situatii:
- prin optiune;
- la depasirea plafonului de scutire12 de 300.000 lei prevazut in Codul fiscal;
- in situatia in care efectueaza achizitii intracomunitare, presteaza sau primesc servicii catre/de la persoane impozabile din Uniunea
Europeana.
Ulterior inregistrarii in scopuri de TVA, contribuabilii au obligatia de a respecta prevederile legale in vigoare cu privire la declararea si plata taxei.
Venituri din alte surse
In situatia in care activitatea desfasurata nu are caracter de continuitate, veniturilor realizate de persoanele fizice din
postarile realizate pe diferite retele de socializare si care fac astfel reclama pentru diverse companii/brand-uri le sunt aplicabile prevederile Cap. X „Venituri din alte surse” din Titlul IV - ”Impozitul pe venit” din Codul fiscal.
Pentru veniturile din alte surse, impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul acordarii veniturilor de catre platitorul de venituri, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului brut, reprezinta impozit final si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
- Contributia de asigurari sociale de sanatate
Contribuabilii care realizeaza venituri din alte surse datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate.
Incadrarea in plafonul anual se efectueaza prin cumularea veniturilor din alte surse cu venituri din activitati independente, drepturi de proprietate intelectuala, venituri din asocierea cu o persoana juridica, cedarea folosintei bunurilor, activitati agricole, silvicultura si piscicultura, venituri din investitii, baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate fiind reprezentata de:
a) nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 6 si 12 salarii minime brute pe tara;
b) nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 si 24 de salarii minime brute pe tara;
c) nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe tara.
Venituri din strainatate
Pentru veniturile din alte surse obtinute din strainatate, persoanele fizice au obligatia completarii Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul I. Date privind veniturile realizate pana la data de 25 mai, inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului, precum si sa efectueze calculul si plata impozitului datorat, in cadrul aceluiasi termen, cu luarea in considerare a metodei de evitare a dublei impuneri, prevazuta de conventia de evitare a dublei impuneri.
Pentru aceste venituri, contributia de asigurari sociale de sanatate se datoreaza in aceleasi conditii prevazute de Codul fiscal pentru veniturile din alte surse obtinute din Romania.
Tratamentul fiscal al veniturilor obtinute de persoanele fizice din postari realizate pe diferite retele de socializare
In situatia in care contractele in baza carora persoanele fizice obtin venituri din propriile postari pe retelele de socializare si fac astfel reclama pentru diverse companii/brand-uri sunt incheiate intre doua persoane juridice, respectiv intre compania careia i se face reclama/care detine brand-ul sau agentia care solicita/intermediaza prestarea serviciului si societatea persoanei publice care
promoveaza produsele prin intermediul social media, veniturile persoanei fizice sunt impozitate in functie de natura veniturilor incasate de la persoana juridica (dividende, salarii etc.).
Brosura ANAF despre venituri din retetele de socializare poate fi consultata integral AICI. ►
Sursa foto: Unsplash.com