email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Beneficiarii de fonduri PNRR. Cum se completeaza Declaratia privind nedeductibilitatea TVA aferenta cheltuielilor

Beneficiarii de fonduri PNRR. Cum se completeaza Declaratia privind nedeductibilitatea TVA aferenta cheltuielilor
pnrrtvacheltuielirambursare

Ministerul Finantelor a publicat un proiect de ordin pentru aprobarea instructiunilor privind utilizarea formularului “Declaratie privind nedeductibilitatea T.V.A. aferente cheltuielilor efectuate in cadrul operatiunilor finantate prin PNRR in cadrul Mecanismului de redresare si rezilienta si din fonduri publice nationale. 

Instructiunile se aplica beneficiarilor care solicita virarea sumelor reprezentand contravaloarea fondurilor europene acordate prin PNRR in cadrul Mecanismului de redresare si rezilienta, finantarea publica nationala si TVA nedeductibila aferenta acestora, in baza contractului de finantare si a documentatiei justificative stabilite prin ghiduri specifice pentru demararea si finantarea activitatilor proiectului, precum si coordonatorilor de reforma si/sau investitii, si ordonatorilor principali de credite finantati integral din bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetele fondurilor speciale cu rol de agentie de implementare. 

Iata mai jos ce prevede proiectul de ordin: 

CAPITOLUL II 

Depunerea “Declaratiei privind nedeductibilitatea T.V.A. aferente cheltuielilor efectuate in cadrul operatiunilor finantate prin Planul National de Redresare si Rezilienta in cadrul Mecanismului de redresare si rezilienta si din fonduri publice nationale“ 

Art. 2. - (1) Beneficiarii de fonduri acordate prin Planul National de Redresare si Rezilienta in cadrul Mecanismului de redresare si rezilienta intocmesc si transmit coordonatorilor de reforma si/sau investitii/ordonatorilor principali de credite finantati integral din bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetele fondurilor speciale cu rol de agentie de implementare “Declaratia privind nedeductibilitatea T.V.A. aferente cheltuielilor efectuate in cadrul operatiunilor finantate prin Planul National de Redresare si Rezilienta in cadrul Mecanismului de redresare si rezilienta si din fonduri publice nationale” aferenta activitatilor desfasurate in baza contractelor incheiate cu prestatorii de servicii/sau alti operatori economici, al carei model este prevazut in anexa care face parte din prezentele instructiuni. 

(2) Transmiterea catre coordonatorii de reforma si/sau investitii/ordonatorii principali de credite finantati integral din bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetele fondurilor speciale cu rol de agentie de implementare, a “Declaratiei privind nedeductibilitatea T.V.A. aferente cheltuielilor efectuate in cadrul operatiunilor finantate prin Planul National de Redresare si Rezilienta in cadrul Mecanismului de redresare si rezilienta si din fonduri publice nationale” se realizeaza de catre beneficiari la termenele si prin modalitatile stabilite in cadrul contractelor/deciziilor/ordinelor de finantare, sau prin ghidurile specifice, dupa caz.

(3) Transmiterea catre coordonatorii de reforma si/sau investitii a “Declaratiei privind nedeductibilitatea T.V.A. aferente cheltuielilor efectuate in cadrul operatiunilor finantate prin Planul National de Redresare si Rezilienta in cadrul Mecanismului de redresare si rezilienta si din fonduri publice nationale” depusa de beneficiari la ordonatorii principali de credite finantati integral din bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetele fondurilor speciale cu rol de agentie de implementare se realizeaza la termenele si prin modalitatile stabilite in cadrul acordurilor/protocoalelor de implementare, sau prin alte categorii de aranjamente juridice incheiate intre acestia in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 124/2021, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 178/2022, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa caz.

Art. 3. - Coordonatorii de reforma si/sau investitii/ordonatorii principali de credite finantati integral din bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetele fondurilor speciale cu rol de agentie de implementare, dupa caz, verifica informatiile inscrise in “Declaratia privind nedeductibilitatea T.V.A. aferente cheltuielilor efectuate in cadrul operatiunilor finantate prin Planul National de Redresare si Rezilienta in cadrul Mecanismului de redresare si rezilienta si din fonduri publice nationale” pe baza datelor existente in cadrul Registrului persoanelor impozabile inregistrate in scop de T.V.A., registrul disponibil pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, daca solicitantul nu a avut calitatea de persoana inregistrata in scopuri de T.V.A., conform art. 316 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru intreaga perioada cuprinsa intre data emiterii facturilor inscrise in declaratia privind nedeductibilitatea T.V.A. si data la care persoana impozabila a depus declaratia mentionata la art. 2 alin. (1). 

CAPITOLUL III 

Procedura de verificare a “Declaratiei privind nedeductibilitatea T.V.A. aferente cheltuielilor efectuate in cadrul operatiunilor finantate prin Planul National de Redresare si Rezilienta in cadrul Mecanismului de redresare si rezilienta si din fonduri publice nationale“

 Art. 4. — Coordonatorii de reforma si/sau investitii, transmit trimestrial organului fiscal competent pentru administrarea contribuabilului copia „Declaratiei privind nedeductibilitatea T.V.A. aferente cheltuielilor efectuate in cadrul operatiunilor finantate prin Planul National de Redresare si Rezilienta in cadrul Mecanismului de redresare si rezilienta si din fonduri publice nationale” depusa de contribuabilul platitor care are calitatea de persoana inregistrata in scopuri de TVA, conform prevederilor art. 316 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, in anumite perioade, sau pe intreaga perioada cuprinsa intre data emiterii facturilor inscrise in aceasta declaratie si data depunerii declaratiei. 

Art. 5. — Agentia Nationala de Administrare Fiscala, prin structurile teritoriale, dispune controale la contribuabilii selectati pe baza analizei de risc in vederea verificarii corectitudinii datelor declarate pe propria raspundere de reprezentantul legal al persoanei inregistrate in scopuri de T.V.A. 

Art. 6. — In situatia neconfirmarii datelor declarate pe propria raspundere de reprezentantul legal al persoanelor inregistrate in scopuri de T.V.A., in urma controalelor fiscale efectuate in baza analizei de risc de catre organele fiscale, actul de control cu rezultatele verificarii va fi transmis coordonatorului de reforma si/sau investitii, in vederea efectuarii corectiilor necesare. 

Art 7. Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentului ordin, coordonatorii de reforma si/sau investitii, ordonatorii principali de credite finantati integral din bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetele fondurilor speciale cu rol de agentie de implementare, dupa caz, intreprind cu celeritate masurile necesare in vederea actualizarii documentatiei ce trebuie depusa de solicitantii de fonduri in cadrul Mecanismului de Redresare si Rezilienta, in sensul eliminarii obligativitatii depunerii de catre acestia a “Certificatului privind nedeductibilitatea TVA aferente cheltuielilor cuprinse in cererea de rambursare”. 

Art. 8. — Anexa face parte integranta din prezentele instructiuni. 


Click AICI pentru modelul Declaratiei privind nedeductibilitatea TVA aferenta cheltuielilor ►


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pnrrtvacheltuielirambursare


Data aparitiei: 12 Mai 2023

Votati articolul "Beneficiarii de fonduri PNRR. Cum se completeaza Declaratia privind nedeductibilitatea TVA aferenta cheltuielilor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X