email
Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Beneficiarii de fonduri PNRR. Cum se completeaza Declaratia privind nedeductibilitatea TVA aferenta cheltuielilor

Beneficiarii de fonduri PNRR. Cum se completeaza Declaratia privind nedeductibilitatea TVA aferenta cheltuielilor
pnrrtvacheltuielirambursare

Ministerul Finantelor a publicat un proiect de ordin pentru aprobarea instructiunilor privind utilizarea formularului “Declaratie privind nedeductibilitatea T.V.A. aferente cheltuielilor efectuate in cadrul operatiunilor finantate prin PNRR in cadrul Mecanismului de redresare si rezilienta si din fonduri publice nationale. 

Instructiunile se aplica beneficiarilor care solicita virarea sumelor reprezentand contravaloarea fondurilor europene acordate prin PNRR in cadrul Mecanismului de redresare si rezilienta, finantarea publica nationala si TVA nedeductibila aferenta acestora, in baza contractului de finantare si a documentatiei justificative stabilite prin ghiduri specifice pentru demararea si finantarea activitatilor proiectului, precum si coordonatorilor de reforma si/sau investitii, si ordonatorilor principali de credite finantati integral din bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetele fondurilor speciale cu rol de agentie de implementare. 

Iata mai jos ce prevede proiectul de ordin: 

CAPITOLUL II 

Depunerea “Declaratiei privind nedeductibilitatea T.V.A. aferente cheltuielilor efectuate in cadrul operatiunilor finantate prin Planul National de Redresare si Rezilienta in cadrul Mecanismului de redresare si rezilienta si din fonduri publice nationale“ 

Art. 2. - (1) Beneficiarii de fonduri acordate prin Planul National de Redresare si Rezilienta in cadrul Mecanismului de redresare si rezilienta intocmesc si transmit coordonatorilor de reforma si/sau investitii/ordonatorilor principali de credite finantati integral din bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetele fondurilor speciale cu rol de agentie de implementare “Declaratia privind nedeductibilitatea T.V.A. aferente cheltuielilor efectuate in cadrul operatiunilor finantate prin Planul National de Redresare si Rezilienta in cadrul Mecanismului de redresare si rezilienta si din fonduri publice nationale” aferenta activitatilor desfasurate in baza contractelor incheiate cu prestatorii de servicii/sau alti operatori economici, al carei model este prevazut in anexa care face parte din prezentele instructiuni. 

(2) Transmiterea catre coordonatorii de reforma si/sau investitii/ordonatorii principali de credite finantati integral din bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetele fondurilor speciale cu rol de agentie de implementare, a “Declaratiei privind nedeductibilitatea T.V.A. aferente cheltuielilor efectuate in cadrul operatiunilor finantate prin Planul National de Redresare si Rezilienta in cadrul Mecanismului de redresare si rezilienta si din fonduri publice nationale” se realizeaza de catre beneficiari la termenele si prin modalitatile stabilite in cadrul contractelor/deciziilor/ordinelor de finantare, sau prin ghidurile specifice, dupa caz.

(3) Transmiterea catre coordonatorii de reforma si/sau investitii a “Declaratiei privind nedeductibilitatea T.V.A. aferente cheltuielilor efectuate in cadrul operatiunilor finantate prin Planul National de Redresare si Rezilienta in cadrul Mecanismului de redresare si rezilienta si din fonduri publice nationale” depusa de beneficiari la ordonatorii principali de credite finantati integral din bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetele fondurilor speciale cu rol de agentie de implementare se realizeaza la termenele si prin modalitatile stabilite in cadrul acordurilor/protocoalelor de implementare, sau prin alte categorii de aranjamente juridice incheiate intre acestia in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 124/2021, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 178/2022, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa caz.

Art. 3. - Coordonatorii de reforma si/sau investitii/ordonatorii principali de credite finantati integral din bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetele fondurilor speciale cu rol de agentie de implementare, dupa caz, verifica informatiile inscrise in “Declaratia privind nedeductibilitatea T.V.A. aferente cheltuielilor efectuate in cadrul operatiunilor finantate prin Planul National de Redresare si Rezilienta in cadrul Mecanismului de redresare si rezilienta si din fonduri publice nationale” pe baza datelor existente in cadrul Registrului persoanelor impozabile inregistrate in scop de T.V.A., registrul disponibil pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, daca solicitantul nu a avut calitatea de persoana inregistrata in scopuri de T.V.A., conform art. 316 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru intreaga perioada cuprinsa intre data emiterii facturilor inscrise in declaratia privind nedeductibilitatea T.V.A. si data la care persoana impozabila a depus declaratia mentionata la art. 2 alin. (1). 

CAPITOLUL III 

Procedura de verificare a “Declaratiei privind nedeductibilitatea T.V.A. aferente cheltuielilor efectuate in cadrul operatiunilor finantate prin Planul National de Redresare si Rezilienta in cadrul Mecanismului de redresare si rezilienta si din fonduri publice nationale“

 Art. 4. — Coordonatorii de reforma si/sau investitii, transmit trimestrial organului fiscal competent pentru administrarea contribuabilului copia „Declaratiei privind nedeductibilitatea T.V.A. aferente cheltuielilor efectuate in cadrul operatiunilor finantate prin Planul National de Redresare si Rezilienta in cadrul Mecanismului de redresare si rezilienta si din fonduri publice nationale” depusa de contribuabilul platitor care are calitatea de persoana inregistrata in scopuri de TVA, conform prevederilor art. 316 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, in anumite perioade, sau pe intreaga perioada cuprinsa intre data emiterii facturilor inscrise in aceasta declaratie si data depunerii declaratiei. 

Art. 5. — Agentia Nationala de Administrare Fiscala, prin structurile teritoriale, dispune controale la contribuabilii selectati pe baza analizei de risc in vederea verificarii corectitudinii datelor declarate pe propria raspundere de reprezentantul legal al persoanei inregistrate in scopuri de T.V.A. 

Art. 6. — In situatia neconfirmarii datelor declarate pe propria raspundere de reprezentantul legal al persoanelor inregistrate in scopuri de T.V.A., in urma controalelor fiscale efectuate in baza analizei de risc de catre organele fiscale, actul de control cu rezultatele verificarii va fi transmis coordonatorului de reforma si/sau investitii, in vederea efectuarii corectiilor necesare. 

Art 7. Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentului ordin, coordonatorii de reforma si/sau investitii, ordonatorii principali de credite finantati integral din bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetele fondurilor speciale cu rol de agentie de implementare, dupa caz, intreprind cu celeritate masurile necesare in vederea actualizarii documentatiei ce trebuie depusa de solicitantii de fonduri in cadrul Mecanismului de Redresare si Rezilienta, in sensul eliminarii obligativitatii depunerii de catre acestia a “Certificatului privind nedeductibilitatea TVA aferente cheltuielilor cuprinse in cererea de rambursare”. 

Art. 8. — Anexa face parte integranta din prezentele instructiuni. 


Click AICI pentru modelul Declaratiei privind nedeductibilitatea TVA aferenta cheltuielilor ►


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2023

Cum va asigurati ca declaratia 406 nu contine erori?


Solutia o constituie lucrarea Declaratia 406 SAF-T. Cazuri practice care va prezinta 50 de situatii dificile intalnite frecvent de contribuabili in momentul raportarii SAF-T, insotite de raspunsuri clare, complete, excelent argumentate de specialisti.

Lucrarea are un caracter 100% practic si elimina din start o multime de neclaritati, oferindu-va siguranta si o mare economie de timp

Nu uitati! Practica este intotdeauna cel mai bun profesor.

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pnrrtvacheltuielirambursare


Data aparitiei: 12 Mai 2023

Votati articolul "Beneficiarii de fonduri PNRR. Cum se completeaza Declaratia privind nedeductibilitatea TVA aferenta cheltuielilor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

 • Politici Contabile esentiale pentru orice firma - 42 modele editabile

  • Politicile contabile influenteaza dimensiunea rezultatului contabil, a elementelor bilantiere si, ca o consecinta, valoarea indicatorilor economico-financiari. Ele trebuie alese astfel incat sa reflecte cat mai fidel imaginea firmei. Modificarea politicilor contabile poate fi efectuata numai la inceputul unui exercitiu financiar si doar daca apar schimbari legislative sau daca noile politici ofera informatii mai relevante si mai credibile referitoare la operatiunile...» citeste mai departe aici

 • Cota de TVA creste la 9% pentru achizitia unei locuinte noi in 2024

  • Anul 2024 vine cu o modificare importanta privind TVA-ul pentru locuinte. Astfel, potrivit proiectului de lege privind masurile fiscale pus marti in dezbatere publica, TVA pentru locuintele cu o valoare sub 600.000 lei se va majora de la 5% la 9% incepand cu 1 ianuarie 2024. Desigur, cota redusa de 5% se va mentine pana la final...» citeste mai departe aici

 • Amenzi de la 5.000 lei la 30.000 lei pentru bunuri fara documente de provenienta

  • Documentele de provenienta, precum factura, avizul de insotire a marfii, documentele vamale sau orice alte documente justificative, sunt esentiale pentru a stabili legalitatea si autenticitatea bunurilor. Acestea ofera informatii despre provenienta, proprietarul si traseul bunurilor, ceea ce este crucial pentru a asigura conformitatea cu legile vamale, fiscale si comerciale. In plus, sunt esentiale pentru a preveni evaziunea fiscala. In acest context, in c...» citeste mai departe aici

 • Ce cote de TVA se vor modifica de la 1 ianuarie 2024

  • Anul 2024 aduce noi modificari privind cotele de TVA. Iata o sinteza a celor mai importante masuri care vizeaza TVA, asa cum arata proiectul cu care Guvernul va merge in Parlament pentru asumarea raspunderii. Modificari fiscale 2024: noile cote de TVA anuntate de Guvern Astfel, va creste TVA de la 5% la 9% pentru: - livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, incl...» citeste mai departe aici

 • Cum se completeaza Ordinul de plata multiplu electronic (OPME): instructiuni pas cu pas

  • Reamintim ca Ordinul de plata multiplu electronic (Formularul F1129) poate fi utilizat pentru a efectua plati online. Acesta se foloseste de catre institutiile publice care sunt inregistrate in Registrul entitatilor publice si de catre operatorii economici si alte entitati decat institutii publice pentru efectuarea de plati din conturile deschise la unitatile Trezoreriei Statului prin care isi desfasoara activitatea proprie. Administratia Judeteana a Finan...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2023!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X