Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Import de bunuri: care sunt obligatiile fiscale si ce se intampla cu TVA

Data aparitiei: 20 Iunie 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Import de bunuri: care sunt obligatiile fiscale si ce se intampla cu TVA
import de bunurinumar eoriimport bunuri in romaniatva la import

In cuprinsul urmatorului studiu de caz facem referire la o societate cu sediul in Romania (neplatitoare de TVA, fara salariati, platitoare de impozit pe profit), care doreste sa achizitioneze din Republica Moldova alimente pentru comert intern. Tranportul este realizat de terti.

Specialistul ne va explica in randurile de mai jos care sunt obligatiile fiscale ale firmei din Romania si ce se intampla cu TVA.

Achizitie bunuri din import: obligatii fiscale

Operatiunea de achizitie de bunuri din Republica Moldova reprezinta un import de bunuri.

In vederea efectuarii importurilor si exporturilor de bunuri, societatea trebuie sa obtina in prealabil codul EORI (Numarul de Inregistrare si Identificare a Operatorilor Economici).

Numarul EORI este un numar unic in Uniunea Europeana, pe care autoritatile vamale sau alte autoritati desemnate de catre statele membre il atribuie operatorilor economici si altor persoane interesate, in vederea utilizarii acestuia la toate operatiunile vamale derulate de acestea pe intreg teritoriul Uniunii Europene.

Persoanele care sunt obligate sa solicite atribuirea unui numar EORI sunt:

- operatorii economici (persoanele care, in cadrul activitatilor lor profesionale, exercita activitati reglementate de legislatia vamala, cum ar fi operatiunile de import, export, tranzit, depozitare, reprezentare, precum si operatiuni prealabile sosirii/plecarii marfurilor care se introduc/scot de pe teritoriul Comunitatii);
- persoanele, altele decat operatorii economici, care introduc/scot marfuri in/din Uniunea Europeana.

Autoritatea competenta cu inregistrarea si atribuirea numerelor EORI este Directia Generala a Vamilor. Numerele EORI se solicita la directiile regionale vamale in a caror raza de competenta teritoriala isi au sediul societatile sau, in cazuri exceptionale, la birourile vamale de frontiera. In vederea atribuirii numarului EORI, persoana interesata depune o cerere de inregistrare. Cererea se completeaza si se imprima in/din aplicatia nationala EORI care este disponibila pe site-ul autoritatii vamale romane.

In ce priveste taxa pe valoarea adaugata, conform art. 268, alin (2) din Codul fiscal, importul de bunuri efectuat in Romania de orice persoana, daca locul importului este in Romania, potrivit art. 277, este o operatiune impozabila.


Locul importului de bunuri se considera pe teritoriul statului membru in care se afla bunurile cand intra pe teritoriul european.

Potrivit art. 289 din Codul fiscal,

(1) Baza de impozitare pentru importul de bunuri este valoarea in vama a bunurilor, stabilita conform legislatiei vamale in vigoare, la care se adauga orice taxe, impozite, comisioane si alte taxe datorate in afara Romaniei, precum si cele datorate ca urmare a importului bunurilor in Romania, cu exceptia taxei pe valoarea adaugata care urmeaza a fi perceputa.
(2) Baza de impozitare cuprinde cheltuielile accesorii, precum comisioanele, cheltuieli de ambalare, transport si asigurare, care intervin pana la primul loc de destinatie a bunurilor in Romania, in masura in care aceste cheltuieli nu au fost cuprinse in baza de impozitare stabilita conform alin. (1), precum si cele care decurg din transportul catre alt loc de destinatie din Uniunea Europeana, in cazul in care locul respectiv este cunoscut la momentul la care intervine faptul generator. Primul loc de destinatie a bunurilor il reprezinta destinatia indicata in documentul de transport sau in orice alt document in baza caruia bunurile sunt importate in Romania ori, in absenta unei astfel de mentiuni, primul loc de descarcare a bunurilor in Romania. Baza de impozitare pentru importul de bunuri este valoarea in vama a bunurilor, la care se adauga orice taxe, impozite, comisioane si alte taxe datorate in afara Romaniei, precum si cele datorate ca urmare a importului bunurilor in Romania, cu exceptia TVA care urmeaza a fi perceputa.

Taxa pe valoarea adaugata aferenta bunurilor importate se va achita in vama si valoarea acesteia va fi inclusa in costul de achizitie al bunurilor importate.
 

Raspuns oferit in luna iunie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 

Foto: pixabay.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X