In cazul de mai jos, situatia se refera la o societate care a incheiat un contract de leasing financiar pentru un echipament in data de 12.12.2013 in urma caruia s-a emis o factura de avans pe care firma a achitat-o.
In luna aprilie societatea primeste o adresa prin care e informata ca in data de aprilie 2014 a intrat in vigoare contractul de leasing. Echipamentul a sosit tot in luna aprilie (au fost intarzieri la import) cand au fost primite stornarea facturii de avans din decembrie si inca o factura cu avansul din decembrie cu plus, valorile fiind facturate la cursul valutar de la data semnarii contractului de leasing.
De asemenea, firma primeste si factura cu prima rata de leasing si dobanda plus dobanda de prefinantare (pentru perioada in care s-a facut prima plata si facturarea primei rate de leasing).
Vom stabili daca inregistrarea contractului de leasing se va face la cursul din luna decembrie 2013 cand s-a semnat contractul sau la cel din luna aprilie 2014 cand a intrat in vigoare contractul.
Totodata, in ce priveste modalitatea de contabilizare a dobanzii de prefinantare, stabilim daca poate fi aceasta inclusa pe costurile exercitiului financiar 2014 sau daca se poate include in valoarea echipamentului.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Examen Consultant Fiscal 2024
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Manual de politici contabile - Stick USB
In opinia noastra, din punctul de vedere al cursului de schimb utilizat la inregistrarea in contabilitate a contractului de leasing exprimat in valuta, sunt aplicabile prevederile de la pct. 185 alin. (7) din OMFP nr. 3055/2009 privind contabilitatea, dupa cum urmeaza: "in cazul datoriilor de leasing financiar in valuta, acestea se inregistreaza la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data acordarii finantarii. in situatia in care data acordarii finantarii este zi nebancara, la calculul diferentelor de curs valutar aferente se va avea in vedere cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei in ultima zi bancara anterioara acesteia
Prevederile prezentului alineat se aplica si in cazul datoriilor de leasing financiar in lei, cu decontare in functie de cursul unei valute."
Avand in vedere decalarea perioadei intre livrarea echipamentului si data efectiva de receptie a acestuia, consideram ca inregistrarea initiala a contractului de leasing trebuia sa se realizeze pe seama contului de active imobilizate in curs de aprovizionare, prin articolul contabil:
223 "Instalatii tehnice, mijloace de transport, animale si plantatii in curs de aprovizionare" = 167 "Alte imprumuturi si datorii asimilate".
Ulterior, se efectueaza receptia echipamentului prin articolul contabil:
2131 "Echipamente tehnologice (masini, utilaje si instalatii de lucru)" = 223 "Instalatii tehnice, mijloace de transport, animale si plantatii in curs de aprovizionare".
Din punctul de vedere al costului cu dobanda de prefinantare, entitatile ce conduc contabilitatea conform OMFP nr. 3055/2009, pot opta pentru capitalizarea dobanzii, conform art. 53 din ordin. Aceasta situatie este un drept si nu o obligatie. in functie de politica contabila a societatii, dobanda poate fi considerata si cheltuiala a perioadei.
In cazul in care se decide capitalizarea dobanzii, aceasta se va face numai pentru cheltuiala aferenta perioadei de aprovizionare, avand in vedere o perioada indelungata de la semnarea documentelor de finantare si pana la livrarea efectiva. Capitalizarea dobanzii trebuie sa inceteze la momentul la care s-au efectuat principalele proceduri tehnice privind functionarea utilajului. in practica, ultima luna de capitalizare a dobanzii este luna anterioara receptiei.
In cazul in care entitatea conduce contabilitatea conform IFRS, capitalizarea costului cu dobanda de finantare a activului este obligatorie, avand in vedere IAS 23 Costul indatorarii. Si in acest caz, capitalizarea cheltuielii cu dobanda trebuie sa inceteze cand au fost indeplinite majoritatea activitatilor necesare pentru aducerea activului in stare de functionare.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro