Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Recunoasterea cheltuielilor cu inregistrarea scoaterii din evidenta a creantelor neincasate

Data actualizarii: 05 Noiembrie 2012
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
scoatere evidentacreante neincasateLegea insolventeifalimentOMFP 3055/2009



Vom analiza mai jos cazul unei societati platitoare de TVA care are de incasat bani de la persoane fizice si juridice la care nu s-a trimis notificare de plata, confimare de sold. Creantele sunt mai vechi de 3 ani, din perioada 2004 - 2008, iar unii dintre acesti clienti figureaza pe site-ul Ministerului de Finante ca fiind radiati. Vom vedea astfel cum se inregistreaza scoaterea datoriilor din evidentele contabile si daca se mai pot constitui provizioane.

In plus, vom stabili in ce masura, daca se constituie provizion pentru creantele din perioada 2004-2006, la clienti radiati ajustarea TVA este permisa in procent de 100 % sau in limita procentului prevazut de art.22 Codul fiscal (20%, 25%, 30%), a provizionului deductibil.

Solutia consultantului:

Din punct de vedere contabil, potrivit prevederilor OMFP 3055/2009 , cu modificarile ulterioare, pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene, creantele se prezinta in situatiile financiare la valoarea lor probabila de incasat.

Atunci cand se estimeaza ca o creanta nu se va incasa integral, in contabilitate se inregistreaza ajustari pentru depreciere, la nivelul sumei care nu se mai poate recupera sau atunci cand nu mai este posibila incasarea ei se scoate din evidenta. La scoaterea din evidenta societatea trebuie sa demonstreze ca au fost facute toate demersurile legale pentru decontarea creantelor.

Primul pas in evidentierea posibilitatii existentei unor clienti care sunt rau platnici este acela al inventarierii. Cu aceasta ocazie se constata ca este previzibil ca anumite sume sa nu se mai incaseze in viitorul apropiat si atunci se pot inregistra deprecieri ale creantelor respective.
 

4111              =                     %

"Clienti"                                             707
"Venituri din vanzarea marfurilor"

                                               4427

 

            4118               =                     4111

"Clienti incerti                                   "Clienti"
sau in litigiu"
 

6814              =                     491

"Cheltuieli de exploatare                 "Ajustari pentru deprecierea
privind ajustarile pentru                   creantelor – clienti"
deprecierea activelor
circulante"
 

Cand se stabileste ca nu mai pot fi incasate sumele facturate ca urmare a unei hotarari judecatoresti, se scot din evidenta creantele respective:
 

491                 =                     7814

"Ajustari pentru deprecierea           "Venituri din ajustari pentru
creantelor – clienti"                          deprecierea activelor circulante"
 

654                 =                     4118

"Pierderi din creante                       "Clienti incerti
si debitori diversi"                            sau in litigiu"
 

Baza de impozitare a TVA se poate ajusta in situatia in care exista o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, incepand cu data pronuntarii acestei hotarari.

Ajustarea se efectueaza prin emiterea unei facturi cu semnul minus care se inregistreaza in evidenta contabila in rosu.

- in negru:

       4118                 =                         4111                             
 "Clienti incerti sau                            "Clienti"
in litigiu"                                            

- in rosu:

        4118                 =                        %

 "Clienti incerti                                701..........708
sau in litigiu"                                     "Venituri"
                                                     4427                                                                                                                                                           "TVA colectata"
 

Din punctul de vedere al calculului impozitului pe profit, pentru clientii pentru care nu exista o hotarare judecatoreasca definitiva de faliment, se mai pot constitui provizioane (100% contabile) din care deductibile in limita prevazuta la art. 22, alin. (1), lit. c) si j), cu indeplinirea si a celorlalte conditii.

Pentru clientii care au fost lichidati nu se mai pot constitui provizioane si creantele se scot din evidenta.

Potrivit prevederilor art. 21 alin. (2), lit. n) din Codul fiscal , sunt considerate deductibile pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor neincasate in cazul in care procedura de faliment a debitorului a fost inchisa pe baza hotararii judecatoresti.

Prin procedura falimentului se intelege, conform dispozitiilor Legii insolventei 85/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, procedura de insolventa concursuala colectiva si egalitara care se aplica debitorului in vederea lichidarii averii acestuia pentru acoperirea pasivului, fiind urmata de radierea debitorului din registrul in care este inmatriculat.

Indiferent ca se aplica procedura generala sau simplificata, judecatorul sindic trebuie sa decida prin sentinta de inchidere a procedurii, intrarea in faliment si sa dispuna si radierea debitorului din registrul in care este inmatriculat.

Numai in cazul in care s-a decis inchiderea procedurii de faliment a debitorului, cheltuielile cu scoaterea din evidenta a creantelor sunt deductibile.

Daca procedura falimentului nu a fost inchisa si clientii sunt in procedura de reorganizare judecatoreasca, iar pentru creanta respectiva nu a fost inregistrat provizion, cheltuiala reprezentand creanta neincasata este nedeductibila la calculul profitului impozabil.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X