email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Recunoasterea cheltuielilor cu inregistrarea scoaterii din evidenta a creantelor neincasate

scoatere evidentacreante neincasateLegea insolventeifalimentOMFP 3055/2009



Vom analiza mai jos cazul unei societati platitoare de TVA care are de incasat bani de la persoane fizice si juridice la care nu s-a trimis notificare de plata, confimare de sold. Creantele sunt mai vechi de 3 ani, din perioada 2004 - 2008, iar unii dintre acesti clienti figureaza pe site-ul Ministerului de Finante ca fiind radiati. Vom vedea astfel cum se inregistreaza scoaterea datoriilor din evidentele contabile si daca se mai pot constitui provizioane.

In plus, vom stabili in ce masura, daca se constituie provizion pentru creantele din perioada 2004-2006, la clienti radiati ajustarea TVA este permisa in procent de 100 % sau in limita procentului prevazut de art.22 Codul fiscal (20%, 25%, 30%), a provizionului deductibil.

Solutia consultantului:

Din punct de vedere contabil, potrivit prevederilor OMFP 3055/2009 , cu modificarile ulterioare, pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene, creantele se prezinta in situatiile financiare la valoarea lor probabila de incasat.

Atunci cand se estimeaza ca o creanta nu se va incasa integral, in contabilitate se inregistreaza ajustari pentru depreciere, la nivelul sumei care nu se mai poate recupera sau atunci cand nu mai este posibila incasarea ei se scoate din evidenta. La scoaterea din evidenta societatea trebuie sa demonstreze ca au fost facute toate demersurile legale pentru decontarea creantelor.

Primul pas in evidentierea posibilitatii existentei unor clienti care sunt rau platnici este acela al inventarierii. Cu aceasta ocazie se constata ca este previzibil ca anumite sume sa nu se mai incaseze in viitorul apropiat si atunci se pot inregistra deprecieri ale creantelor respective.
 

4111              =                     %

"Clienti"                                             707
"Venituri din vanzarea marfurilor"

                                               4427

 

            4118               =                     4111

"Clienti incerti                                   "Clienti"
sau in litigiu"
 

6814              =                     491

"Cheltuieli de exploatare                 "Ajustari pentru deprecierea
privind ajustarile pentru                   creantelor – clienti"
deprecierea activelor
circulante"
 

Cand se stabileste ca nu mai pot fi incasate sumele facturate ca urmare a unei hotarari judecatoresti, se scot din evidenta creantele respective:
 

491                 =                     7814

"Ajustari pentru deprecierea           "Venituri din ajustari pentru
creantelor – clienti"                          deprecierea activelor circulante"
 

654                 =                     4118

"Pierderi din creante                       "Clienti incerti
si debitori diversi"                            sau in litigiu"
 

Baza de impozitare a TVA se poate ajusta in situatia in care exista o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, incepand cu data pronuntarii acestei hotarari.

Ajustarea se efectueaza prin emiterea unei facturi cu semnul minus care se inregistreaza in evidenta contabila in rosu.

- in negru:

       4118                 =                         4111                             
 "Clienti incerti sau                            "Clienti"
in litigiu"                                            

- in rosu:

        4118                 =                        %

 "Clienti incerti                                701..........708
sau in litigiu"                                     "Venituri"
                                                     4427                                                                                                                                                           "TVA colectata"
 

Din punctul de vedere al calculului impozitului pe profit, pentru clientii pentru care nu exista o hotarare judecatoreasca definitiva de faliment, se mai pot constitui provizioane (100% contabile) din care deductibile in limita prevazuta la art. 22, alin. (1), lit. c) si j), cu indeplinirea si a celorlalte conditii.

Pentru clientii care au fost lichidati nu se mai pot constitui provizioane si creantele se scot din evidenta.

Potrivit prevederilor art. 21 alin. (2), lit. n) din Codul fiscal , sunt considerate deductibile pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor neincasate in cazul in care procedura de faliment a debitorului a fost inchisa pe baza hotararii judecatoresti.

Prin procedura falimentului se intelege, conform dispozitiilor Legii insolventei 85/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, procedura de insolventa concursuala colectiva si egalitara care se aplica debitorului in vederea lichidarii averii acestuia pentru acoperirea pasivului, fiind urmata de radierea debitorului din registrul in care este inmatriculat.

Indiferent ca se aplica procedura generala sau simplificata, judecatorul sindic trebuie sa decida prin sentinta de inchidere a procedurii, intrarea in faliment si sa dispuna si radierea debitorului din registrul in care este inmatriculat.

Numai in cazul in care s-a decis inchiderea procedurii de faliment a debitorului, cheltuielile cu scoaterea din evidenta a creantelor sunt deductibile.

Daca procedura falimentului nu a fost inchisa si clientii sunt in procedura de reorganizare judecatoreasca, iar pentru creanta respectiva nu a fost inregistrat provizion, cheltuiala reprezentand creanta neincasata este nedeductibila la calculul profitului impozabil.

de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
scoatere evidentacreante neincasateLegea insolventeifalimentOMFP 3055/2009


Data aparitiei: 05 Noiembrie 2012

Votati articolul "Recunoasterea cheltuielilor cu inregistrarea scoaterii din evidenta a creantelor neincasate":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X