Â
Georgeta Serban Matei, valabil la 28-Ian-2010
Intrebare: La preluarea de leasing se deduce TVA sau nu? Ma refer la factura care se face de vechiul detinator de leasing.
Raspuns: Asa cum rezulta din intrebarea formulata, firma dvs. preia un contractul de leasing si achita firmei care cedeaza acest contract contravaloarea avansului si a ratelor achitate pâna la momentul preluarii. Firma care cesioneaza contractulul trebuie sa emita o factura pe care se inscrie mentiunea “recuperare rate leasing cf. contract cesiune nr./data”.
Desi reprezinta contravaloarea unor rate de leasing, aceasta factura emisa nu are aceiasi incadrare juridica pe care o are o factura emisa de catre o firma de leasing. Ratele de leasing facturate de catre o firma de leasing se incadreaza la prestari de servicii spre deosebire de factura emisa de cedent care se incadreaza la livrari de bunuri. Firma cedenta nu se poate substitui unei firme de leasing care functioneaza in baza prevederilor OG 51/1997, republicata, privind operatiunile de leasing si societatile de leasing
Ca regula generala, suma TVA inscrisa pe factura este deductibila d.p.d.v. al TVA pentru noul locatar al bunului, dar numai in doua situatii:
1.   bunul respectiv este utilizat in vederea realizarii operatiunilor enumerate la articolului 145 alineatul 2 litera b) (operatiuni taxabile, operatiuni scutite cu drept de deducere a TVA, operatiuni neimpozabile in România, dar care se afla in sfera de aplicare a TVA etc.);
2.   bunul se incadreaza in exceptiile enumerate la articolul 145^1 denumit “Limitari speciale ale dreptului de deducere” care se refera la vehicule sub 3.500 kg. si 9 locuri pe scaune.
In acest context trebuie sa analizati daca aveti sau nu aveti obligatia de limitare a dreptului de deducere a TVA. Deoarece aceste sume sunt facturate de catre fostul utilizator al vehiculului, consider ca suma TVA aferenta avansului si a ratelor recuperate nu poate fi asimilata unor rate in cadrul unui contract de leasing astfel incât suma TVA sa fie considerata deductibila fara limitarea dreptului de deducere.
Dupa parerea mea, acceptarea facturii de la fostul utilizator poate fi considerata o exprimare tacita a optiunii de cumparare a vehiculului, caz in care, daca nu va incadrati in exceptiile reglementate la articolul 145^1 din Codul fiscal si punctul 45^1 din normele de aplicare, suma TVA trebuie limitata la deducere atât pentru factura emisa de catre fostul utilizator cât si facturile ulterioare emise de catre firma de leasing. Faptul ca este vorba despre o achizitie a vehiculului rezulta chiar si din inregistrarile contabile care se efectueaza:
                      2133          =                 404       Â

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile

Agenda Fiscala a Contabilului 2025
 “Mijloace de transport”   “Furnizori de imobilizari”
             4426        =                404       Â
 “TVA deductibila”    “Furnizori de imobilizari”
In aceste inregistrari contabile nu se regaseste inregistrarea specifica utilizarii unui bun in regim de leasing financiar:
                       2133       =                            167       Â
 “Mijloace de transport”   “Alte imprumuturi si datorii asimilate”
 si concomitent,
 8051 “Dobânzi de platit” - debit     Â
Nu se regaseste nici plata ratelor de leasing si a TVA aferenta, inclusiv a dobanzii, elemente cuprinse in facturile lunare emise de catre locator:
                 167                =           404    Â
 “Alte imprumuturi si          “Furnizori de imobilizari”
 datorii asimilate”
                   404                   =          5121    Â
“Furnizori de imobilizari”            “Disponibil cont lei”
Acest articol este preluat din portalul Portal Contabilitate.ro , locul unde toate intrebarile isi gasesc raspuns.