email
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Venituri obtinute din drepturi de autor.Obligatia inregistrarii in scopuri de TVA

Codul fiscalTVAOMFP 262/2007declaratia 020

 

de Irina Dumitrescu, valabil la 03-Mai-2010

Intrebare: In anul 2009 am inregistrat venituri din drepturi de autor (proprietate intelectuala) si in luna septembrie am depasit plafonul de 35.000 euro in ceea ce priveste TVA (cel putin asa sustin cei de la adimistratie). Intrebarea mea este: se aplica aceasta reglementare din codul fiscal si persoanelor fizice care realizeaza venituri din drepturi de autor? Trebuia in septembrie 2009 sa ma inregistrez ca platitor de TVA si daca da ce trebuie sa fac si care sunt implicatiile legale si fiscale? Va rog sa imi transmiteti si baza legala.

Acest articol este realizat de specialistii de la Portal Contabilitate.ro
Locul IDEAL pentru contabili: Iti faci Cont si primesti raspunsurile care te framanta.
Convinge-te
CLICK AICI

Raspuns: Art. 152 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal prevede urmatoarele:

„(1) Persoana impozabila stabilita in Romania conform art. 1251 alin. (2) lit. a), a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de 35.000 euro, al carui echivalent in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie, poate solicita scutirea de taxa, numita in continuare regim special de scutire, pentru operatiunile prevazute la art. 126 alin. (1), cu exceptia livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b).
   (2) Cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru aplicarea alin. (1) este constituita din valoarea totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic, care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere, operatiunile rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 145 alin. (2) lit. b), operatiunile scutite cu drept de deducere si cele scutite fara drept de deducere, prevazute la art. 141 alin. (2) lit. a), b), e) si f), daca acestea nu sunt accesorii activitatii principale, cu exceptia urmatoarelor:


   a) livrarile de active fixe corporale sau necorporale, astfel cum sunt definite la art. 1251 alin. (1) pct. 3, efectuate de persoana impozabila;
   b) livrarile intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b).
(.....)”
 
Aceste prevederi sunt aplicabile si persoanelor fizice intrucat, in sensul TVA, persoana impozabila reprezinta, potrivit art. 1251 alin. (1) punctul 18 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, persoana fizica, grupul de persoane, institutia publica, persoana juridica, precum si orice entitate capabila sa desfasoare o activitate economica.

Este considerata persoana impozabila orice persoana care desfasoara, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitati economice oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activitati (art. 127 alin. (1)).
In acest sens, activitatile economice cuprind activitatile producatorilor comerciantilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activitatile extractive, agricole si activitatile profesiilor libere sau asimilate acestora (art. 127 alin. (2)).

Astfel, sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA si persoanele fizice care desfasoara activitati independente daca au un venit brut anual, declarat sau realizat, mai mare de 35.000 de euro. Echivalentul in lei al acestui plafon, stabilit pe baza cursului de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si rotunjit la urmatoarea mie este de 119.000 lei pe an.

Potrivit alin.  (6) al art. 152 din legea mentionata, persoana impozabila care aplica regimul special de scutire si a carei cifra de afaceri, prevazuta la alin. (2) al acestui articol, este mai mare sau egala cu plafonul de scutire in decursul unui an calendaristic, trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 153, in termen de 10 zile de la data atingerii sau depasirii plafonului. Data atingerii sau depasirii plafonului se considera a fi prima zi a lunii calendaristice urmatoare celei in care plafonul a fost atins sau depasit. Regimul special de scutire se aplica pana la data inregistrarii in scopuri de TVA, conform art. 153. Daca persoana impozabila respectiva nu solicita sau solicita inregistrarea cu intarziere, organele fiscale competente au dreptul sa stabileasca obligatii privind taxa de plata si accesoriile aferente, de la data la care ar fi trebuit sa fie inregistrat in scopuri de taxa, conform art. 153.

De asemenea, art. 153 alin. (1)  lit. b) stabileste ca, daca o persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si realizeaza sau intentioneaza sa realizeze o activitate economica ce implica operatiuni taxabile si/sau scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere, atinge sau depaseste plafonul de scutire prevazut la art. 152 alin. (1) in cursul unui an calendaristic, trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA la organul fiscal competent, in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a atins sau a depasit acest plafon.

In conformitate cu prevederile punctului  62 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal, in cazul in care persoana impozabila a atins sau a depasit plafonul de scutire si nu a solicitat inregistrarea conform prevederilor art. 152 alin. (6) din Codul fiscal, organele fiscale competente vor proceda dupa cum urmeaza:

„a) in cazul in care nerespectarea prevederilor legale este identificata de organele de inspectie fiscala inainte de inregistrarea persoanei impozabile in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, acestea vor solicita plata taxei pe care persoana impozabila ar fi trebuit sa o colecteze daca ar fi fost inregistrata normal in scopuri de taxa conform art. 153 din Codul fiscal, pe perioada cuprinsa intre data la care persoana respectiva ar fi fost inregistrata in scopuri de taxa daca ar fi solicitat in termenul prevazut de lege inregistrarea si data identificarii nerespectarii prevederilor legale. Totodata, organele fiscale competente vor inregistra din oficiu aceste persoane in scopuri de taxa. Prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala se va stabili data de la care persoanele respective vor fi inregistrate in scopuri de taxa;
(.....)”

Potrivit punctului 66 alin. (1) lit. c) din normele mentionate, in aceasta situatie, inregistrarea in scopuri de TVA se considera valabila incepand cu prima zi a lunii urmatoare celei in care persoana impozabila solicita inregistrarea.

Astfel, in situatia pe care ati expus-o, daca plafonul a fost efectiv depasit in luna septembrie 2009, data atingerii sau depasirii plafonului se considera 01.10.2009, respectiv prima zi a lunii calendaristice urmatoare celei in care plafonul a fost atins sau depasit. In termen de 10 zile incepand cu aceasta data aveati obligatia sa solicitati inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 153.

Data la care ati fi fost inregistrat in scopuri de taxa daca ati fi solicitat inregistrarea este 01.11.2010, respectiv prima zi a lunii urmatoare in care s-ar fi solicitat inregistrarea (octombrie 2009). Pana la aceasta data se aplica regimul special de scutire. Incepand cu aceasta data si pana la inregistrarea in scopuri de TVA organele fiscale competente au dreptul sa stabileasca obligatii privind taxa de plata si accesoriile aferente.

Persoanele fizice care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala se inregistreaza prin depunerea formularului (020) "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane fizice romane" aprobat prin OMFP 262/2007 si se administreaza de organul fiscal in a carui raza teritoriala isi au domiciliul fiscal.

Potrivit dispozitiilor art. 219 alin. (2) lit. d) din Codul de procedura fiscala coroborate cu dispozitiile alin. (1) lit. a) al acestui articol, pentru persoanele fizice, nedepunerea la termenele prevazute de lege a declaratiilor de inregistrare fiscala sau de mentiuni se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei.

Acest articol este realizat de specialistii de la Portal Contabilitate.ro
Locul IDEAL pentru contabili: Iti faci Cont si primesti raspunsurile care te framanta.
Convinge-te
CLICK AICI

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul fiscalTVAOMFP 262/2007declaratia 020


Data aparitiei: 03 Mai 2010

Votati articolul "Venituri obtinute din drepturi de autor.Obligatia inregistrarii in scopuri de TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Cartile pe care orice contabil ar trebui sa le aiba in biblioteca

    • Monografiile contabile si perfectionarea continua sunt esentiale pentru asigurarea conformitatii cu legislatia in vigoare, pentru furnizarea de informatii financiare precise si eficienta proceselor contabile. Urmatoarele doua lucrari sunt considerate de specialisti cele mai bune surse de informatii in contextul legislativ actual. Si asta deoarece ele ofera solutii complete si actualizate pentru absolut toate situatiile neclare create de modificarile legislative majore...» citeste mai departe aici

  • Care este termenul de depunere al formularului 318

    • Administratia Judeteana a Finantelor Publice Galati va reaminteste prevederile OPANAF nr. 2810/2016 pentru aprobarea Procedurii de primire a cererilor de rambursare a TVA aferenta importurilor si achizitiilor de bunuri/servicii, efectuate in alt stat membru al Uniunii Europene de catre persoanele impozabile stabilite in Romania. Pentru a obtine o rambursare a taxei pe valoarea adaugata in statul membru de rambursare, solicitantul adreseaza respectivului stat membru ...» citeste mai departe aici

  • Agentie de turism: Tratamentul fiscal-contabil al principalelor operatiuni

    • Ce este o agentie de turism? Potrivit Ordinului Ministerului Turismului nr. 1.179/2018 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice privind eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistice cu functiuni de cazare si alimentatie publica, a licentelor si brevetelor de turism, aprobate prin Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale pentru Turism nr. 65/2013, o agentie de turism poate fi: a) agentie de turism organizatoare &...» citeste mai departe aici

  • Examen CECCAR: Termenul de inscriere a fost prelungit pana la 20 septembrie 2024

    • CECCAR a anuntat ca termenul-limita pentru inscrierea la examenul de acces s-a prelungit pana la 20 septembrie 2024. Dosarul de inscriere se poate depune online sau la sediul oricarei filiale CECCAR. In continuare, aflati mai multe detalii despre depunerea dosarului, taxa de inscriere la stagiu si structura examenului de admitere. Examen CECCAR: Instructiuni privind depunerea dosarului de inscriere A. Instructiuni privind completarea formularului...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X