Perspectiva contabila
Disponibilitati si alte valori de trezorerie in valuta
La finele fiecarei luni, disponibilitatile in valuta si alte valori de trezorerie, cum sunt titluri de stat in valuta, acreditive si depozite in valuta se evalueaza la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de BNR din ultima zi bancara a lunii in cauza. In baza pct. 174 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene si cu Directiva a VII-a a Comunitatilor Economice Europene, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3.055/2009, diferentele de curs inregistrate se recunosc in contabilitate la venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar, dupa caz.
Capital social in valuta
Inregistrarea contravalorii in lei a capitalului social subscris in valuta se face la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de BNR, din data subscrierii.
Diferentele de curs valutar intre cursul de la data subscrierii si cursul de la data varsarii capitalului social in valuta se inregistreaza la venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar, dupa caz.
Leasing financiar in valuta
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Cartea verde a contabilitatii
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
In cazul datoriilor de leasing financiar in valuta, acestea se inregistreaza la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de BNR la data acordarii finantarii. In situatia in care data acordarii finantarii este zi nebancara, la calculul diferentelor de curs valutar aferente se va avea in vedere cursul de schimb al pietei valutare comunicat de BNR in ultima zi bancara anterioara acesteia
Aceste reguli se aplica si in cazul datoriilor de leasing financiar in lei, cu decontare in functie de cursul unei valute.
Creante si datorii in valuta
Creantele si datoriile in valuta se inregistreaza initial la cursul de schimb valutar, comunicat de BNR, de la data efectuarii operatiunii.
Pct. 185, alin. (9) din
Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene si cu Directiva a VII-a a Comunitatilor Economice Europene,
aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3.055/2009, stabileste ca diferentele de curs valutar care apar cu ocazia decontarii creantelor si datoriilor in valuta la cursuri diferite fata de cele la care au fost inregistrate initial pe parcursul lunii sau fata de cele la care sunt inregistrate in contabilitate trebuie recunoscute in luna in care apar, ca venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar.
Atunci cand creanta sau datoria in valuta este decontata in decursul aceleiasi luni in care a survenit, intreaga diferenta de curs valutar este recunoscuta in acea luna.
Atunci cand creanta sau datoria in valuta este decontata intr-o luna ulterioara, diferenta de curs valutar recunoscuta in fiecare luna, care intervine pana in luna decontarii, se determina tinand seama de modificarea cursurilor de schimb survenita in cursul fiecarei luni.
Diferentele de valoare care apar cu ocazia decontarii creantelor si datoriilor exprimate in lei, in functie de un curs valutar diferit de cel la care au fost inregistrate initial pe parcursul lunii sau fata de cele la care sunt inregistrate in contabilitate trebuie recunoscute in luna in care apar, la alte venituri sau cheltuieli financiare.
Atunci cand creanta sau datoria este decontata in decursul aceleiasi luni in care a survenit, intreaga diferenta rezultata este recunoscuta in acea luna.
Atunci cand creanta sau datoria este decontata intr-o luna ulterioara, diferenta recunoscuta in fiecare luna, care intervine pana in luna decontarii, se determina tinand seama de modificarea cursurilor de schimb, survenita in cursul fiecarei luni.
Aceste reguli se aplica si pentru activitatea desfasurata in strainatate de subunitatile fara personalitate juridica, si care apartin persoanelor juridice cu sediul sau domiciliul in Romania, inclusa in situatiile financiare ale persoanei juridice romane.
La finele fiecarei luni, creantele si datoriile in valuta se evalueaza la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de BNR din ultima zi bancara a lunii in cauza. Diferentele de curs inregistrate se recunosc in contabilitate la venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar, dupa caz.
Aceasta regula se aplica si pentru creantele si datoriile exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute. In acest caz, diferentele inregistrate se recunosc in contabilitate la alte venituri financiare sau alte cheltuieli financiare, dupa caz.
Exemplu
In data de 5 martie 2010 s-a inregistrat in contabilitate:
· creanta fata de un client extern in valoare de 1.000 euro;
· datorie fata de un furnizor extern in valoare de 500 euro.
Disponibilitatile valutare la data de 31 martie 2010 sunt in valoare de 2.000 euro.
In data de 7 aprilie 2010 clientul extern ne achita datoria.
Cursul de schimb valutar comunicat de BNR, presupunem ca este:
· la data de 5 martie 2010 – 4,20 lei/euro;
· la data de 31 martie 2010 – 4,30 lei/euro;
· la data de 7 aprilie 2010 – 4,10 lei/euro;
- Inregistrarea diferentei favorabile de curs valutar aferenta creantei la data de 31 martie 2010:
Intrucat cursul de schimb la data de 31 martie 2010 a crescut fata de momentul inregistrarii creantei respective se vor inregistra diferente de curs favorabile deoarece creanta noastra fata de client se va majora.
1.000 euro X (4,30 – 4,20) = 100 lei
 4111 = 765 100
„Clienti” „Venituri din diferente de curs valutar”
- Inregistrarea diferentei nefavorabile de curs valutar aferente datoriei la data de 31 martie 2010:
Intrucat cursul de schimb la data de 31 martie 2010 a crescut fata de momentul inregistrarii datoriei respective se vor inregistra diferente de curs nefavorabile deoarece datoria noastra fata de furnizor se va majora.
500 euro X (4,30 – 4,20) = 50 lei
665 = 401 50
„Cheltuieli din diferente de curs valutar” „Furnizori”
- Inregistrarea diferentei favorabile de curs valutar aferenta disponibilitatilor valutare la data de 31 martie 2010:
Intrucat cursul de schimb la data de 31 martie 2010 a crescut fata de momentul inregistrarii disponibilitatilor respective se vor inregistra diferente de curs favorabile deoarece disponibilitatile noastre se vor majora.
2.000 X (4,30 – 4,20) = 200 lei
5124 = 765 200
„Conturi la banci in valuta” „Venituri din diferente de curs valutar”
- Inregistrarea diferentei nefavorabile de curs valutar aferenta creantei incasate la data de 7 aprilie 2010:
Intrucat cursul de schimb la data de 7 aprilie 2010 a scazut fata de sfarsitul lunii precedente, se vor inregistra diferente de curs nefavorabile deoarece creanta noastra fata de client se va diminua.
1.000 X (4,30 – 4,10) = 200 lei
 665 = 4111 200
„Cheltuieli din diferente de curs valutar” „Clienti”
Asadar, incepand cu data de 1 ianuarie 2010, la finele fiecarei luni:
creantele si datoriile in valuta se evalueaza la .....CONTINUA CLICK AICI