Â
de Irina Coma, valabil la 18-Mai-2010
Intrebare: Din OMF 1786/2010 inteleg ca daca o firma intra in inactivitate temporara prin suspendare la Registrul Comertului, trebuie sa depuna 010. Daca nu, se modifica din oficiu vectorul fiscal cu privire la TVA. Este corect?
Pana la aparitia OMF 1786 exista obligatia depunerii declaratiei 010 pentru suspendare activitate?
De asemenea, este obligatoriu sa depui 010 la infiintare? De la Administratia Fininantelor sector2 mi s-a spus ca vectorul li se comunica automat de la Registrul Comertului si depun 010 doar daca s-a modificat ceva.
Raspuns: Ordinul 1786/2010 – reglementeaza, printre altele si anularea din oficiu a persoanelor inregistrate in scopuri de TVA care au inscrisa inactivitatea temporara la Registrul Comertului, conform pct. 1 din Sectiunea 3 anexa la acest ordin: ”1. Organele fiscale anuleaza, din oficiu, inregistrarea in scopuri de TVA, pentru achizitii intracomunitare, efectuata in conditiile art. 153^1 din Codul fiscal, a persoanelor impozabile care se inregistreaza in scopuri de TVA potrivit art. 153 din Codul fiscal, a persoanelor declarate inactive fiscal sau a persoanelor aflate in inactivitate temporara inscrisa in registrul comertului.” In acest caz , pentru scoaterea din evidenta ca platitor de TVA societatea nu va mai depune Declaratia de mentiuni 010.

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Societatea nu este obligata sa depuna la Administratia Finantelor Publice odata cu suspendarea activitatii a Declaratiei de mentiuni 010. Aceasta poate, conform OANAf 1221/2009, in conditiile in care indeplineste anumite conditii, sa solicite regimul derogatoriu la organul fiscal. Acest regim derogatoriu priveste obtinerea permisiunii de la organul fiscal ca, pe perioada suspendarii activitatii la Registrul Comertului, contribuabilul sa nu depuna un set de declartii fiscale (100, 101,102, 300,etc.).
Astfel, conform procedurii privind regimul de declarare derogatoriu aprobata prin Ordinul 1221/2009, in caz de inactivitate temporara, organul fiscal competent poate aproba, la cererea contribuabilului, alte termene sau conditii de depunere a declaratiilor fiscale pentru impozitele, taxele si contributiile administrate de ANAF.
Pentru a beneficia de regimul de declarare derogatoriu, pe perioada supusa acestui regim, societatea trebuie sa indeplineasca, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) sa nu desfasoare niciun fel de activitate;
b) sa nu obtina venituri din exploatare, venituri financiare, venituri extraordinare si/sau alte elemente similare veniturilor;
c) sa nu dispuna de personal angajat si sa nu plateasca venituri cu regim de retinere la sursa a impozitului;
d) sa figureze, in evidenta fiscala, cu toate obligatiile declarative si de plata indeplinite;
e) sa nu aiba in curs de solutionare un decont cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare sau o cerere de restituire a impozitelor, taxelor si contributiilor;
f) sa nu faca obiectul unei actiuni de inspectie fiscala, in curs de derulare;
g) sa nu fie inscrisi in lista contribuabililor declarati inactivi;
h) in cazul contribuabililor, persoane juridice, infiintati in baza prevederilor din Legea 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, inactivitatea temporara sa fie inscrisa in registrul comertului, conform prevederilor art. 237 din Legea 31/1990.
Â
Daca nu obtine acest regim derogatoriu, societatea va avea obligatia depunerii Declaratiilor fiscale pe zero.
Referitor la depunerea Declaratiei 010 la infiintare – conform instructiunilor de intocmire a acesteia – este obligatorie depunerea ei la organul fiscal in termen de 30 de zile de la inmatricularea societatii la Registrul Comertului.