Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Criteriile ANAF pentru catalogarea activitatilor dependente

Data actualizarii: 05 Iulie 2010
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
PFAdrepturi autorimpozit

 

De joia trecuta, Fiscul are puterea de a declara drept „activitati dependente” si de a taxa ca venituri din salarii toate activitatile desfasurate pe baza de PFA, drepturi de autor, conventii civile, contracte de colabo­rare sau mandat pe care, pe baza unor criterii extrem de laxe, le suspecteaza ca ar „masca” raporturi salariale. Mai mult, noul Cod Fiscal introduce obligativitatea de plata a contributiilor de asigurari sociale (CAS) la sistemele publice de pensii, sanatate si somaj si pentru liber-profesionistii considerati in continuare „independenti” de catre Fisc, desi reglementarea acestor contributii cade in sarcina legilor specifice din domeniile respective, nu a Codului Fiscal.

Orice activitate poate fi re­considerata drept activitate dependenta daca se constata existenta cel putin a uneia dintre urmatoarele situatii: subordonare a beneficiarului fata de platitor, beneficiarul foloseste baza materiala a platitorului si nu vine cu capital propriu sau platitorul deconteaza deplasarile in interes de serviciu si concediile beneficiarului. Asa prevede recenta OUG 58/2010 privind modificarea Codului Fiscal. Pe langa aceste criterii, persoanele care realizeaza venituri din PFA, drepturi de autor si conventii civile pot fi reclasificate ca salariati si taxate in plus corespunzator daca Fiscul constata „orice alte elemente care reflec­ta natura dependenta a activitatii”.

Mai mult, „in cazul reconsiderarii unei activitati ca activitate dependenta, impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate si virate, fiind datorate solidar de catre platitorul si beneficiarul de venit”. Tot de la 1 iulie, venitul net anual dintr-o activitate independenta, stabilit pe baza normei de venit, nu poate fi mai mic decat 12 salarii minime brute si toate veniturile de natura profesionala, altele decat cele salariale, se vor impozita cu 16%.

Intrucat conditiile pentru ca o activitate sa poata fi considerata dependenta nu sunt cumulative, asta va permite organelor fiscale sa incadreze cu usurinta orice raport intre un platitor si un beneficiar in cel putin unul dintre criteriile respective, declarandu-l de natura salariala si taxandu-l ca atare, a declarat, pentru SFin, Sorin Istrate, Managing Partner la firma de consultanta fiscala, financiara si de contabilitate Contex­pert.

„In contractele de prestari servicii sunt inserate frecvent clauze cu privire la modul de realizare a serviciului, termenul de finalizare, locul de desfasurare a activitatii etc. Atat timp cat accepti conditiile impuse de clientul tau inseamna ca te afli intr-o relatie de subordonare si ca sumele incasate in baza acestui contract ar trebui taxate cu toate contributiile aferente salariilor? Cu ce difera contractul incheiat cu o PFA de cel incheiat cu o persoana juridica, daca clauzele sunt aceleasi?”, spune Istrate.

Potrivit acestuia, in baza acestei for­mulari, Fiscul va putea decide dis­cretionar reconsiderarea tuturor contractelor incheiate cu entitati care nu sunt persoane juridice. „Asta inseamna ca inclusiv o conventie civila, care are un caracter absolut o­cazional si care, de cele mai multe ori, presupune folosirea bazei tehnico-materiale a platitorului de venit, poate fi reconsiderata ca venit de na­tura salariala, cu taxele si contributiile suplimentare aferente”, este de parere Istrate.

Sursa: Saptamana Financiara






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X