de Mihaela Benta, valabil la 13-Iul-2010
Intrebare: Am facturat catre un client din Ungaria un avans in data de 03.06.2010 (20%) si restul de avans (80%) in data de 02.07.2010.
Avansul este pentru vanzarea unei macarale.
Clientul a dorit sa platasca in lei, nu in euro, desi este localizat in Ungaria. Tot el a agreat sa plateasca toata suma inainte de a primi macaraua.
Facturile de avans au fost emise fara TVA.
a) este corecta emiterea acestor doua facturi de avans fara TVA?
b) exista interdictie in Romania la incasare in lei a facturilor externe?
Daca vrei sa adresezi si tu o intrebare Specialistilor CLICK AICI.
Raspuns: Din punctul nostru de vedere in esenta operatia este reglementata de art. 143 alin. (2) din Codul fiscal, ce stabileste :
(2) Sunt, de asemenea, scutite de taxa urmatoarele:

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

Agenda Fiscala a Contabilului 2025

Operare SAGA Exemple practice si recomandari
a) livrarile intracomunitare de bunuri catre o persoana care ii comunica furnizorului un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA, atribuit de autoritatile fiscale din alt stat membru, cu exceptia:
1. livrarilor intracomunitare efectuate de o intreprindere mica, altele dect livrarile intracomunitare de mijloace de transport noi;
2. livrarilor intracomunitare care au fost supuse regimului special pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie şi antichitati, conform prevederilor art. 1522;
Ca urmare a acestui text normativ se retin ideile:
- Clientul din Ungaria trebuie sa va comunice codul sau de TVA prin care este inregistrat in scopuri de TVA in Ungaria. In caz contrar, veti emite facturi cu TVA.
- Aveti obligatia efectuarii livrarii intracomunitare, altfel spus sa puteti demonstra, de obicei prin documentul de transport, faptul ca macaraua a parasit Romania.
- Operatia este scutita de TVA, cu drept de deducere a TVA de la achizitie.
Din punct de vedere tehnic, justificarea scutirii de TVA se face : conform OMFP 3419/2009 privind modificarea si completarea instructiunilor de aplicare a scutirii de TVA pentru operatiunile prevazute la art. 143 alin. (1) lit. a)-i), art. 143 alin. (2) si art. 144^1 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobate prin OMFP 2.222/2006.
Se retin urmatoarele prevederi:
- Termenul de prezentare a eventualelor documente lipsa la justificarea scutirii de TVA este de 90 zile de la efectuarea operatiei economice conform art.1 alin. (4) OMFP 3419/2009.
- Prin contract se intelege si comanda executata conform art. 1 alin. (3) lit. a) OMFP 3419/2009.
- Platile partiale in avans, aferente operatiilor reglementate de ordin sunt de asemenea scutite de TVA - conform art. 1 alin. (5) OMFP 3419/2009
- Puteti solicita prelungirea termenului de control, fara a depasii termenul general de prescriptie, conform art .1 alin. (6) si alin. (7) OMFP 3419/2009.
- Sunt scutite de taxa serviciile prestate de intermediarii care actioneaza in numele şi in contul altei persoane, in cazul in care aceste servicii sunt prestate in legatura cu operatiunile scutite prevazute la art. 143 şi 144 din Codul fiscal, cu exceptia operatiunilor prevazute la art. 143 alin. (1) lit. f) şi la art. 143 alin. (2) din Codul fiscal, Conform art. 144^1 din Codul fiscal
Referitor la emiterea facturii in lei, noi consideram aplicabile normele metodologice pentru art. 155 alin. (5) din Codul fiscal, ce stabilesc:
Factura prevazuta la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal va fi intocmita in orice limba oficiala a statelor membre ale Uniunii Europene, dar la solicitarea organelor de inspectie fiscala trebuie asigurata traducerea in limba romna. Baza de impozitare poate fi inscrisa in valuta, dar, daca operatiunea nu este scutita de taxa, suma taxei trebuie inscrisa şi in lei. Pentru inregistrarea in jurnalele de vnzari, baza impozabila va fi convertita in lei, utiliznd cursul de schimb prevazut la art. 1391 din Codul fiscal.
Din prevederea: va fi intocmita in orice limba oficiala a statelor membre coroborat cu baza de impozitare poate fi inscrisa in valuta noi intelegem ca reglementarea principala este emiterea facturii in lei, insa poate fi emisa in orice valuta, iar daca exista TVA pe factura, acesta va fi convertit in lei. Astfel consideram legala emiterea facturii in lei si incasarea in aceiasi moneda.
Daca vrei sa adresezi si tu o intrebare Specialistilor CLICK AICI.