email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Plati dividende pentru asociat nerezident

nerezidentidividendeCodul fiscalcertificat de rezidenta fiscala

 

de Elena Ionescu, valabil la 12-Aug-2010

Nerezidentii care obtin venituri sub forma dividendelor de la o persoana juridica romana au obligatia de a plati impozit, in conformitate cu prevederile art. 113 coroborate cu ale art. 115 alin. (1) lit. a) cap.I titlu V din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.      

Daca vrei sa adresezi si tu o intrebare Specialistilor Contabili CLICK AICI.
 
Luand ca exemplu Germanioa, in conformitate cu art. 10 din Legea 29 din 16 ianuarie 2002 privind ratificarea Conventiei dintre Romania si Republica Federala Germania pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit si pe capital, semnata la Berlin la 4 iulie 2001, cu modificarile ulterioare, dividende pot fi impuse  cu o cota care nu va depasi:
    a) 5% din suma bruta a dividendelor, daca beneficiarul efectiv este o societate (alta decat un parteneriat) care detine in mod direct cel putin 10% din capitalul societatii platitoare de dividende;
    b) 15% din suma bruta a dividendelor in toate celelalte cazuri.
  
Impozitul datorat de nerezidenti pentru veniturile impozabile de natura dividendelor obtinute din Romania se calculeaza de catre platitorii de venituri, conform dispozitiilor Codului fiscal, prin aplicarea urmatoarelor cote, dupa caz:
-   16% asupra veniturilor brute, potrivit prevederilor art. 116 alin. (2) lit. d) din Codul fiscal,


-   10% pentru dividendele platite unei persoane juridice rezidente intr-un alt stat membru al Uniunii Europene. Cota de 10% se aplica si in cazul dividendelor platite unui sediu permanent al unei intreprinderi dintr-un stat membru al Uniunii Europene.
-   nu se impoziteaza, potrivit prevederilor art.117 lit.h), dupa 1 ianuarie 2007 dividendele platite de o persoana juridica romana unei persoane juridice rezidente intr-un alt stat membru, daca beneficiarul dividendelor detine minimum 15% din titlurile de participare la intreprinderea persoana juridica romana, pe o perioada neintrerupta de cel putin 2 ani, care se incheie la data platii dividendului.
 
Incepand cu anul 2009, conditia de detinere minima este de 10%.  Conditiile in care se aplica aceste prevederi, referitoare la tipurile de intreprinderi din statele membre catre care se fac platile de dividende si definitia termenului "stat membru", sunt prevazute la art. 20^1, Titlul II din Codul fiscal.
 
Aceste prevederi vin sa transpuna in legislatia romaneasca dispozitiile Directivei 90/434/CEE  amendata prin Directiva 2003/123/CEE.
De asemenea, pentru ca veniturile de natura dividendelor sa nu fie impozitate persoanei juridice nerezidente, aceasta trebuie sa mai indeplineasca, cumulativ, urmatoarele conditii:
-  in conformitate cu legislatia fiscala a statului membru al Uniunii europene este considerata a fi rezidenta a statului respectiv si, in temeiul unei conventii privind evitarea dublei impuneri incheiate cu un stat tert, nu se considera ca este rezident in scopul impunerii in afara Uniunii Europene sau Asociatiei Europene a Liberului Schimb;
-  plateste, in conformitate cu legislatia fiscala a unui stat membru al Uniunii Europene sau a unuia dintre statele Asociatiei Europene a Liberului Schimb, impozit pe profit sau un impozit similar acestuia, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari;
-  detine minimum 10% din capitalul social al intreprinderii persoana juridica romana pe o perioada neintrerupta de cel putin 2 ani, care se incheie la data platii dividendului.
si persoana juridica romana care plateste dividendele catre o persoana juridica rezidenta in statele mai sus mentionate, pentru care se aplica scutirea de la impunerea veniturilor de aceasta natura trebuie sa indeplineasca cumulativ  urmatoarele conditii:
-  sa fie infiintata in baza legii romane si sa aiba una din urmatoarele forme de organizare:
a)  societate pe actiuni,
b)  societate in comandita pe actiuni,
c)  societate cu raspundere limitata:
-  sa fie platitoare de impozit pe profit, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari.
 
Impozitul pe dividende se retine de catre persoana juridica romana, se calculeaza in lei, la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil in ziua retinerii impozitului pentru nerezidenti, si se varsa, la bugetul de stat, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul, conform art.116 alin.(5). In cazul dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor sau asociatilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende se declara si se plateste pana la data de 25 ianuarie a anului urmator.
 
De retinut este faptul ca, pentru impozitele pe veniturile din dividende retinute in statul sursa, statul de rezidenta poate sa acorde credit fiscal.

Luand ca exemplu Germania, pentru ca veniturile din dividende sa nu fie impozitate societatii din Germania, actionar al societatii din romania, aceasta trebuie sa faca dovada rezidentei sale prin prezentarea certificatului de rezidenta fiscala eliberat de catre autoritatea competenta din statul sau de rezidenta.  Acesta trebuie prezentat pana la data la care societatea din Romania face plata veniturilor respective.
 
In certificatul de rezidenta fiscala prezentat de societatea din Germania care obtine venituri din Romania, trebuie sa se ateste ca aceasta a fost rezidenta in Germania in anul/perioada obtinerii veniturilor sau in anul/perioada pentru care a fost emis certificatul de rezidenta fiscala.

Forma si continutul certificatului de rezidenta fiscala este specific statului de rezidenta al beneficiarului venitului. Certificatul de rezidenta fiscala sau un alt document trebuie sa cuprinda, in principal, elemente de identificare a nerezidentului, precum si a autoritatii care a emis certificatul de rezidenta fiscala sau documentul, ca de exemplu: numele, denumirea, adresa, codul de identificare fiscala, mentiunea ca este rezident fiscal in statul emitent, precum si data emiterii certificatului sau a documentului.
Certificatul de rezidenta fiscala este valabil si in primele 60 de zile calendaristice din anul urmator, cu exceptia situatiei in care se schimba conditiile de rezidenta.

Daca vrei sa adresezi si tu o intrebare Specialistilor Contabili CLICK AICI.
 
Daca perioada de detinere de 2 ani nu este indeplinita la data platii dividendelor, se aplica cota de impunere din Conventie (daca se prezinta certificatul de rezidenta fiscala) sau cota prevazuta la titlul V din Codul fiscal, de 10%. Daca perioada de detinere de 2 ani se implineste dupa data platii dividendelor, societatea din Romania poate solicita restituirea impozitului platit.

NOUTATI Contabile 2024

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
nerezidentidividendeCodul fiscalcertificat de rezidenta fiscala


Data aparitiei: 13 August 2010

Votati articolul "Plati dividende pentru asociat nerezident":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X