email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Plati dividende pentru asociat nerezident

nerezidentidividendeCodul fiscalcertificat de rezidenta fiscala

 

de Elena Ionescu, valabil la 12-Aug-2010

Nerezidentii care obtin venituri sub forma dividendelor de la o persoana juridica romana au obligatia de a plati impozit, in conformitate cu prevederile art. 113 coroborate cu ale art. 115 alin. (1) lit. a) cap.I titlu V din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.      

Daca vrei sa adresezi si tu o intrebare Specialistilor Contabili CLICK AICI.
 
Luand ca exemplu Germanioa, in conformitate cu art. 10 din Legea 29 din 16 ianuarie 2002 privind ratificarea Conventiei dintre Romania si Republica Federala Germania pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit si pe capital, semnata la Berlin la 4 iulie 2001, cu modificarile ulterioare, dividende pot fi impuse  cu o cota care nu va depasi:
    a) 5% din suma bruta a dividendelor, daca beneficiarul efectiv este o societate (alta decat un parteneriat) care detine in mod direct cel putin 10% din capitalul societatii platitoare de dividende;
    b) 15% din suma bruta a dividendelor in toate celelalte cazuri.
  
Impozitul datorat de nerezidenti pentru veniturile impozabile de natura dividendelor obtinute din Romania se calculeaza de catre platitorii de venituri, conform dispozitiilor Codului fiscal, prin aplicarea urmatoarelor cote, dupa caz:
-   16% asupra veniturilor brute, potrivit prevederilor art. 116 alin. (2) lit. d) din Codul fiscal,


-   10% pentru dividendele platite unei persoane juridice rezidente intr-un alt stat membru al Uniunii Europene. Cota de 10% se aplica si in cazul dividendelor platite unui sediu permanent al unei intreprinderi dintr-un stat membru al Uniunii Europene.
-   nu se impoziteaza, potrivit prevederilor art.117 lit.h), dupa 1 ianuarie 2007 dividendele platite de o persoana juridica romana unei persoane juridice rezidente intr-un alt stat membru, daca beneficiarul dividendelor detine minimum 15% din titlurile de participare la intreprinderea persoana juridica romana, pe o perioada neintrerupta de cel putin 2 ani, care se incheie la data platii dividendului.
 
Incepand cu anul 2009, conditia de detinere minima este de 10%.  Conditiile in care se aplica aceste prevederi, referitoare la tipurile de intreprinderi din statele membre catre care se fac platile de dividende si definitia termenului "stat membru", sunt prevazute la art. 20^1, Titlul II din Codul fiscal.
 
Aceste prevederi vin sa transpuna in legislatia romaneasca dispozitiile Directivei 90/434/CEE  amendata prin Directiva 2003/123/CEE.
De asemenea, pentru ca veniturile de natura dividendelor sa nu fie impozitate persoanei juridice nerezidente, aceasta trebuie sa mai indeplineasca, cumulativ, urmatoarele conditii:
-  in conformitate cu legislatia fiscala a statului membru al Uniunii europene este considerata a fi rezidenta a statului respectiv si, in temeiul unei conventii privind evitarea dublei impuneri incheiate cu un stat tert, nu se considera ca este rezident in scopul impunerii in afara Uniunii Europene sau Asociatiei Europene a Liberului Schimb;
-  plateste, in conformitate cu legislatia fiscala a unui stat membru al Uniunii Europene sau a unuia dintre statele Asociatiei Europene a Liberului Schimb, impozit pe profit sau un impozit similar acestuia, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari;
-  detine minimum 10% din capitalul social al intreprinderii persoana juridica romana pe o perioada neintrerupta de cel putin 2 ani, care se incheie la data platii dividendului.
si persoana juridica romana care plateste dividendele catre o persoana juridica rezidenta in statele mai sus mentionate, pentru care se aplica scutirea de la impunerea veniturilor de aceasta natura trebuie sa indeplineasca cumulativ  urmatoarele conditii:
-  sa fie infiintata in baza legii romane si sa aiba una din urmatoarele forme de organizare:
a)  societate pe actiuni,
b)  societate in comandita pe actiuni,
c)  societate cu raspundere limitata:
-  sa fie platitoare de impozit pe profit, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari.
 
Impozitul pe dividende se retine de catre persoana juridica romana, se calculeaza in lei, la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil in ziua retinerii impozitului pentru nerezidenti, si se varsa, la bugetul de stat, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul, conform art.116 alin.(5). In cazul dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor sau asociatilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende se declara si se plateste pana la data de 25 ianuarie a anului urmator.
 
De retinut este faptul ca, pentru impozitele pe veniturile din dividende retinute in statul sursa, statul de rezidenta poate sa acorde credit fiscal.

Luand ca exemplu Germania, pentru ca veniturile din dividende sa nu fie impozitate societatii din Germania, actionar al societatii din romania, aceasta trebuie sa faca dovada rezidentei sale prin prezentarea certificatului de rezidenta fiscala eliberat de catre autoritatea competenta din statul sau de rezidenta.  Acesta trebuie prezentat pana la data la care societatea din Romania face plata veniturilor respective.
 
In certificatul de rezidenta fiscala prezentat de societatea din Germania care obtine venituri din Romania, trebuie sa se ateste ca aceasta a fost rezidenta in Germania in anul/perioada obtinerii veniturilor sau in anul/perioada pentru care a fost emis certificatul de rezidenta fiscala.

Forma si continutul certificatului de rezidenta fiscala este specific statului de rezidenta al beneficiarului venitului. Certificatul de rezidenta fiscala sau un alt document trebuie sa cuprinda, in principal, elemente de identificare a nerezidentului, precum si a autoritatii care a emis certificatul de rezidenta fiscala sau documentul, ca de exemplu: numele, denumirea, adresa, codul de identificare fiscala, mentiunea ca este rezident fiscal in statul emitent, precum si data emiterii certificatului sau a documentului.
Certificatul de rezidenta fiscala este valabil si in primele 60 de zile calendaristice din anul urmator, cu exceptia situatiei in care se schimba conditiile de rezidenta.

Daca vrei sa adresezi si tu o intrebare Specialistilor Contabili CLICK AICI.
 
Daca perioada de detinere de 2 ani nu este indeplinita la data platii dividendelor, se aplica cota de impunere din Conventie (daca se prezinta certificatul de rezidenta fiscala) sau cota prevazuta la titlul V din Codul fiscal, de 10%. Daca perioada de detinere de 2 ani se implineste dupa data platii dividendelor, societatea din Romania poate solicita restituirea impozitului platit.

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Contabilitatea si obligatiile fiscale pentru PFA


Uitati de neclaritati, ambiguitati, greseli si amenzi!

 

Cartea Verde a PFA. Contabilitatea si obligatiile fiscale vine cu SOLUTII 100% practice:

-> destinata nevoilor specifice PFA
-> pentru oameni concentrati pe afacerea lor, nu pe contabilitatea PFA
-> lesne de inteles, lesne de utilizat! Avantajos!

Comanda acum exemplarul tau!

...Vezi AICI lista completa <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
nerezidentidividendeCodul fiscalcertificat de rezidenta fiscala

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 13 August 2010


Votati articolul "Plati dividende pentru asociat nerezident":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 13 August 2010 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X