Proiect de Ordin ANAF: Veniturile impozabile ale persoanelor fizice si juridice vor fi controlate prin 5 metode indirecte
ANAFFMIinspectie fiscala
Agentia Nationala de Administrare Fiscala va controla veniturile si cheltuielile persoanelor fizice si juridice prin mai multe metode indirecte, adica alte surse decat declaratiile contribuabilului, spre exemplu conturile bancare sau achizitiile pe care acesta le efectueaza. Metodele sunt enumerate intr-un proiect de Ordin publicat pe site-ul institutiei (click aici si vezi documentul). "Scopul principal este de a stabili starea reala a veniturilor persoanelor fizice si firmelor, pentru a stabili valoarea corecta a impozitelor datorate", a explicat pentru HotNews.ro Dragos Bogdan, vicepresedinte ANAF.
"Organele de inspectie fiscala vor stabili obligatia fiscala prin utilizarea metodelor indirecte de control pentru reconstituirea veniturilor
sau a cheltuielilor contribuabilului verificat, in urmatoarele cazuri:
- declaratiile sunt incorecte, incomplete, false sau nu exista;
- evidenta contabila sau fiscala este incorecta, incompleta sau falsa;
- evidenta contabila sau fiscala nu exista sau nu a fost pusa la dispozitia organelor de inspectie fiscala", se arata in proiectul mentionat.
"Metodele indirecte de reconstituire a veniturilor sau cheltuielilor utilizate de organele de inspectie fiscala pentru reconstituirea veniturilor sau cheltuielilor sunt urmatoarele:
a) Metoda sursei si cheltuirii fondurilor;
b) Metoda depozitelor bancare si a fluxurilor de numerar;
c) Metoda marjei;
d) Metoda produsului/serviciului si volumului;
e) Metoda patrimoniului net."
Dragos Bogdan explica: "Printr-o analiza de risc sunt identificati contribuabilii care prezinta un risc fiscal. Mergem acolo unde avem informatii ca impozitele nu sunt determinate in mod corect. Controalele se efectueaza conform Codului de Procedura Fiscala si conform programului nostru de activitati".
Spre exemplu, o sursa de informatii o reprezinta rulajul conturilor bancare, mai explica oficialul citat. Pe de alta parte, "putem stabili, in functie de cheltuielile pe care un contribuabil le efectueaza, daca achizitiile sunt corelate cu veniturile".
Un alt exemplu: "Metoda marjei" presupune o comparatie intre doua societati cu acelasi obiect de activitate. "Se analizeaza vanzarile si costurile. Fiind vorba de activitati similare, daca una din firme declara venituri mai mici, i se poate aplica o marja de castig", arata vicepresedintele ANAF. Prin "metoda patrimoniului net" se vor analiza fluctuatiile de patrimoniu sau, altfel spus, cresterea sau descresterea patrimoniului contribuabililor.
"Am initiat aceste prevederi pe baza discutiilor avute cu FMI iar metodele respective se utilizeaza in multe state europene", mai precizeaza Dragos Bogdan.
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ANAFFMIinspectie fiscala
Data aparitiei: 04 Octombrie 2010Votati articolul "Proiect de Ordin ANAF: Veniturile impozabile ale persoanelor fizice si juridice vor fi controlate prin 5 metode indirecte":Rating: Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Pentru vanzarea de containere de locuit produse de catre o companie cu activitate de constructii si vandute catre persoane juridice, trebuie sa emitem si e-Factura?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O societate comerciala poate sa emita si sa transmita factura electronica E-factura prin SPV (pentru produse de risc comercializate B2B si pentru relatia B2G) fara sa fie inscrisa in registrul Ro e-Factura sau este obligata sa se inscrie in registru inainte de emiterea si transmiterea facturilor?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O societate comerciala are cod CAEN 4322 "Lucrari de instalatii sanitare, de incalzit si de aer conditionat". Cu ce data trebuie sa treaca la factura electronica RO e-Factura?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avand in vedere prevederile Legii nr. 135/2022 pentru modificarea si completarea unor acte normative, in special prevederile de la art. I pct. 3 va solicitam unele clarificari asupra dispozitiilor legale. Societatea noastra are inregistrate la ORC pe langa codurile CAEN specificate in actul normativ mentionat mai sus, si urmatoarele coduri CAEN: 4633 - comert cu ridicata al produselor lactate, 4711 - comert cu amanuntul in magazine nespecializate, cu vanzare predominanta de produse alimentare,...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O SRL presteaza servicii de medicina muncii. Printre clienti are 2-3 institutii ale statului. De la 1 iulie 2022 inteleg ca aceasta este obligata sa emita factura prin RO e-Factura pentru aceste institutii. Ce trebuie sa faca? Se inregistreaza in registrul RO e-Factura? Dupa inregistrare va trebui sa declare toate facturile emise, indiferent de client prin acest RO e-Factura sau declara doar pentru acestia? Daca emite 200 facturi pe luna trebuie sa meaga pe SPV si sa atarne acest xml pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: S-a preluat din jurnalul de vanzari o suma mai mica in decontul de TVA, vanzarea fiind mai mare pe luna aprilie. Ce trebuie facut in cazul de fata?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Alte articole publicate in data de 04 Octombrie 2010
ARTICOLE SIMILARE