Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Neconcordanta intre facturile platite si cele din contabilitate

Data actualizarii: 13 Octombrie 2010
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
codul de procedura civilaprescriptie
de Dana Jinga

Intrebare:


Daca o societate nu face un control timp de trei ani de zile a casierilor incasatori pe o zona, si dupa trei ani se constata o neconcordanta intre facturile platite si cele din contabilitate, cui se pot imputa aceste creante? Societatea in decursul acestor trei ani a schimbat mai multe programe contabile si la importurile efectuate s-a constatat la un moment dat niste greseli? Cum se poate reglementa acest aspect?


Raspuns:


Conform art. 405 din Codul de procedura civila:

 
"Dreptul de a cere executarea silita se prescrie in termen de 3 ani, daca legea nu prevede altfel. Termenul de prescriptie incepe sa curga de la data cand se naste dreptul de a cere executarea silita. Prin implinirea termenului de prescriptie orice titlu executoriu isi pierde puterea executorie".
 
ART. 405^1
 
  "  Cursul prescriptiei se suspenda:
 
    a) in cazurile stabilite de lege pentru suspendarea termenului de prescriptie a dreptului material la actiune;
 
    b) pe timpul cat suspendarea executarii silite este prevazuta de lege ori a fost stabilita de instanta sau de alt organ jurisdictional competent;
 
    c) atata timp cat debitorul isi sustrage veniturile si bunurile de la urmarire;
 
    d) in alte cazuri prevazute de lege.
 
Dupa incetarea suspendarii, prescriptia isi reia cursul, socotindu-se si timpul scurs inainte de suspendare. Prescriptia nu se suspenda pe timpul cat executarea silita este suspendata la cererea creditorului urmaritor"
 
ART. 405^2
 
 "   Cursul prescriptiei se intrerupe:
 
    a) pe data indeplinirii de catre debitor, inainte de inceperea executarii silite sau in cursul acesteia, a unui act voluntar de executare a obligatiei prevazute in titlul executoriu ori a recunoasterii, in orice alt mod, a datoriei;
 
    b) pe data depunerii cererii de executare, insotita de titlul executoriu, chiar daca a fost adresata unui organ de executare necompetent;
 
    c) pe data trimiterii spre executare a titlului executoriu, in conditiile art. 453 alin. 2;
 
    d) pe data indeplinirii in cursul executarii silite a unui act de executare;
 
    e) pe data depunerii cererii de reluare a executarii, in conditiile art. 371^6 alin. 1;
 
    f) in alte cazuri prevazute de lege.
 
Dupa intrerupere incepe sa curga un nou termen de prescriptie.
 
Prescriptia nu este intrerupta daca cererea de executare a fost respinsa, anulata sau daca s-a perimat ori daca cel care a facut-o a renuntat la ea"
 
Avand in vedere prevederile legale de mai sus, rezulta urmatoarele:
 
1.     daca termenul de 3 ani prevazut de Codul de procedura civila a fost depasit, dreptul de a cere executarea silita a casierilor incasatori este prescris.
 
2.     daca termenul de prescriere nu este depasit exista 2 situatii:    
 
a.      urmare a controlului efectuat, se constata ca s-a produs o paguba din cauza casierilor incasatori; acestia vor raspunde material in conformitate cu prevederile Legii 22/1969 privind angajarea gestionarilor, constituirea de garantii si raspunderea in legatura cu gestionarea bunurilor:
 
Art 32 – Legea 22/1969:
 
"    La constatarea unei pagube in gestiune, persoana raspunzatoare poate sa-si ia un angajament scris pentru acoperirea acesteia; angajamentul scris constituie titlu executoriu.
 
Daca, ulterior, aceasta persoana constata ca nu datoreaza sau ca datoreaza numai in parte suma pentru care si-a luat angajamentul, ea va putea face cerere de desfiintare a angajamentului la organul de jurisdictie competent, in termen de 30 de zile de la data cand a cunoscut aceasta imprejurare".
 
b.     daca paguba s-a produs urmare a unor erori ale programelor informatice,  raspunderea va reveni administratorului societatii conform Legii contabilitatii nr 82/1991.
 
Art 10-Legea 82/1991
 
"    (1) Raspunderea pentru organizarea si conducerea contabilitatii la persoanele prevazute la art. 1 revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligatia gestionarii unitatii respective.
 
ART. 23
 
Persoanele prevazute la art. 1 care utilizeaza sisteme informatice de prelucrare automata a datelor au obligatia sa asigure prelucrarea datelor inregistrate in contabilitate in conformitate cu normele contabile aplicate, controlul si pastrarea acestora pe suporturi tehnice".





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X