Autor: Irina Coma
Reevaluare creante si datorii in valuta:
In baza Reglementarilor contabile , conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatii Economice Europene, parte component a a Reglementarilor contabile aprobate prin O.M.F.P. nr. 3.055/2009 - in vigoare la data de 1 ianuarie 2010, pct.184, creantele ÅŸi datoriile in valuta, rezultate ca efect al tranzactiilor entitatii, se inregistreaza in contabilitate atat in lei, cat ÅŸi in valuta, cu respectarea prevederilor pct. 185 din O.M.F.P. nr. 3.055/2009.
O tranzactie in valuta este o tranzactie care este exprimata sau necesita decontarea intr-o alta moneda decat moneda nationala (leu), inclusiv tranzactiile rezultate atunci cand o entitate:
- cumpara sau vinde bunuri sau servicii al caror pret este exprimat in valuta;
- imprumuta sau ofera spre imprumut fonduri, iar sumele ce urmeaza sa fie
platite sau incasate sunt exprimate in valuta;
- achizitioneaza sau cedeaza intr-o alta maniera active, contracteaza sau
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Examen Consultant Fiscal 2024
achita datorii exprimate in valuta.
In vederea aplicarii regulilor privind contabilizarea operatiunilor in valuta, creantele ÅŸi datoriile exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute, sunt asimilate elementelor exprimate in valuta.
O tranzactie in valuta trebuie inregistrata initial la cursul de schimb valutar, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, de la data efectuarii operatiunii.
In cazul datoriilor de leasing financiar in valuta, acestea se inregistreaza la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data acordarii finantarii. In situatia in care data acordarii finantarii este zi nebancara, la calculul diferentelor de curs valutar aferente se va avea in vedere cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei in ultima zi bancara anterioara acesteia.
Aceste prevederi se aplica ÅŸi in cazul datoriilor de leasing financiar in lei, cu decontare in functie de cursul unei valute.
Diferentele de curs valutar care apar cu ocazia decontarii creantelor ÅŸi datoriilor in valuta la cursuri diferite fata de cele la care au fost inregistrate initial pe parcursul lunii sau fata de cele la care sunt inregistrate in contabilitate trebuie recunoscute in luna in care apar, ca venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar.
Atunci cand creanta sau datoria in valuta este decontata in decursul aceleiaÅŸi luni in care a survenit, intreaga diferenta de curs valutar este recunoscuta in acea luna. Atunci cand creanta sau datoria in valuta este decontata intr-o luna ulterioara, diferenta de curs valutar recunoscuta in fiecare luna, care intervine pana in luna decontarii, se determina tinand seama de modificarea cursurilor de schimb survenita in cursul fiecarei luni.
Diferentele de valoare care apar cu ocazia decontarii creantelor ÅŸi datoriilor exprimate in lei, in functie de un curs valutar diferit de cel la care au fost inregistrate initial pe parcursul lunii sau fata de cele la care sunt inregistrate in contabilitate trebuie recunoscute in luna in care apar, la alte venituri sau cheltuieli financiare.
La finele fiecarei luni, creantele ÅŸi datoriile in valuta se evalueaza la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei din ultima zi bancara a lunii in cauza.
Diferentele de curs inregistrate se recunosc in contabilitate la venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar, dupa caz.
Aceste prevederi se aplica ÅŸi creantelor ÅŸi datoriilor exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute. In acest caz, diferentele inregistrate se recunosc in contabilitate la alte venituri financiare sau alte cheltuieli financiare, dupa caz.
Diferentele de curs pot fi favorabile ÅŸi nefavorabile.
Diferente favorabile de curs valutar apar:
ü pentru datorii, cand cursul la plata este mai mic decat cursul initial;
ü pentru creante, cand cursul la incasare este mai mare decat cursul initial.
Diferente nefavorabile de curs valutar apar:
ü pentru datorii, cand cursul la plat a este mai mare decat cursul initial;
ü pentru creante, cand cursul la incasare este mai mic decat cursul initial.
Reevaluare datorii in valuta
Exemplu :
SC Alfa SRL achizitioneaza marfuri de la furnizori din Uniunea Europena. In acest sens a primit o factra de la un furnizor, la data de 10 ianuarie 2010 in valoarea de 30.000 euro. La data de 10 ianuarie 1 euro = 4,1679 lei. Facturile au scadenta in 30 de zile, fiind achiatate la data de 5 februarie 2010. Cursul valutar la data platii facturilor este de 4,1214 lei. La data de 31 ianuarie trebuie sa efectueze reevaluarea creantelor ÅŸi datoriilor in valuta, 1 euro la 31 ianuarie = 4,1220 lei.
Not a
In cazul creantelor, datoriilor inregistrate dupa data de 1 iulie 2010 se va tine cont, la inregistrarea acestora de noua cota de TVA de 24%.
Inregistrarile contabile generate de operatiunile de mai sus sunt urmatoarele:
- I nregistrare facturi primite la data de 10 ianuarie 2010:
371 „Marfuri” |
= |
401 „Furnizori” |
125.037 lei (30.000 euro x 4.1679 lei) |
- Inregistrare TVA:
4426 „TVA deductibila” |
= |
4427 „TVA colectata” |
23.757 lei |
- Reevaluare datorii in valuta la data de 31 ianuarie 2010:
Curs euro la 31 ianuarie = 4,1220 lei.
Datorii reevaluate la curs din 31 ianuarie 2010 = 30.000 x 4,1220 = 123.660 lei.
Se inregistreaza un venit din diferente de curs valutar de 1.377 lei (123.660 – 125.037).
401 „Furnizori” |
= |
765 „Venituri din diferente de curs valutar” |
1.377 lei |
- Plata facturii la data de 5 februarie 2010:
1 euro = 4,1214 lei.
Valoare platita in lei = 30.000 x 4,1214 = 123.642 lei.
Valoare datorii existente in lei in sold = 123.660 lei.
Se inregistreaza un venit din diferente de curs valutar de 18 lei.
401 „Furnizori” |
= |
%
5124 „Conturi la banci in valuta”
765 „Venituri din diferente de curs valutar” |
123.660 lei
123.642 lei
18 lei |
Integral pe CD-ul "Monografii Contabile" in70 de studii de caz, exemple si intregistrari contabile – recomandat de "Consilier Contabilitate”.
>> CLICK AICI <<