email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inregistrari contabile pentru returul de marfa

TVAinregistrari contabileretur marfa
Intrebare:
Un SRL a importat cutii de ananas din Iran in luna octombrie 2010; iar in noiembrie 2010 vrea sa le returneze in totalitate. Care sunt documentele care trebuie facute la vama pentru returul de marfa. Cum se poate recupera TVA-ul si taxele vamale platite? Care sunt inregistrarile contabile?

Raspuns:
Prin Codul vamal al Romaniei nu este reglementat regimul vamal al  bunurilor importate,  returnate ulterior importului.  Prin Codul vamal se reglementeaza doar regimul vamal al marfurilor exportate, returnate,  reintroduse pe teritoriul vamal al Romaniei si puse in libera circulatie intr-un termen de 3 ani de la data exportului.  

In lipsa unei reglementari cu privire la returnarea bunurilor importate, operatiunea care urmeaza a fi efectuata de catre firma dvs. va reprezenta un export de bunuri.       

Exportul de bunuri este reglementat  prin Codul  vamal al Romaniei adoptat in baza legii nr.  86 din 10 aprilie 2006   la cap.  3 art.  181.  Regimul de export permite scoaterea marfurilor romanesti in afara teritoriului vamal al Romaniei prin  indeplinirea formalitatilor vamale prevazute pentru exportul marfurilor. Conform prevederilor din codul vamal, toate marfurile romanesti destinate a fi exportate trebuie sa fie plasate sub regimul de export.  Exportul are la baza obligativitatea intocmirii declaratiei  de export care se depune la biroul vamal in a carui raza de competenta se afla sediul exportatorului sau locul in care marfurile sunt ambalate sau incarcate in vederea exportului.   

Exportul este operatiunea de expediere a bunurilor in afara teritoriului Comunitatii si reprezinta d.p.d.v. al TVA operatiune scutita cu drept de deducere a TVA.  Astfel, recuperarea sumei TVA efectuata in vama pentru efectuarea importului pentru care s-a exercitat dreptul de deducere in baza declaratiei vamale de import, se poate efectua numai prin decontul de TVA cod 300 daca va rezulta o suma TVA de rambursat de la bugetul de stat la  randul 38 din decontul de TVA denumit ,,Soldul sumei negative de TVA la sfarsitul perioadei de raportare (rd. 36 - rd. 34),, .   
 
Motivarea incadrarii corecte la  operatiuni scutite cu drept de deducere se efectueaza in baza documentelor justificative reglementate prin O.M.F.P. 2222 din 22 decembrie 2006 privind aprobarea Instructiunilor de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 143 alin. (1) lit. a) - i), art. 143 alin. (2) si art. 144^1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.   Pentru a fi considerata un export, operatiunea trebuie justificata cu urmatoarele documente enumerate la articolul 2:
* factura completata cu  informatiile impuse prin articolul  155 alin. (5) din Codul fiscal daca transportul bunurilor se efectueaza pe baza unei tranzactii sau documentele solicitate de autoritatea vamala pentru intocmirea declaratiei vamale de export, daca transportul bunurilor nu presupune o tranzactie;
* unul dintre urmatoarele documente:
- declaratia vamala de export, certificata de biroul vamal de iesire din spatiul comunitar, si/sau certificarea  liberului de vama acordat de autoritatea vamala;  
- documentul de insotire la export (EAD), certificat de biroul vamal de iesire din spatiul comunitar, si/sau  certificarea  liberului de vama acordat de autoritatea vamala;      
- confirmarea electronica a parasirii teritoriului comunitar, transmisa de biroul vamal;
1. diverse documente din care sa rezulte ca transportul este realizat de catre client  sau de catre alta persoana in numele sau:
a. documentul de transport;
b. comanda de cumparare, de vanzare sau contractul;
c. documentele de asigurare.

In sustinerea operatiunii de export trebuie sa prezentati organului de inspectie fiscala reclamatia formulata partenerului extern din care sa rezulte motivul returnarii bunurilor.

Exportul astfel realizat se raporteaza prin  decontul de TVA cod 300 cu termen de depunere cel mai tarziu data de 25 a lunii urmatoare livrarii bunurilor. Raportarea in lei a valorii bunurilor exportate  se efectueaza prin decontul de TVA la sectiunea “LIVRARI DE BUNURI/PRESTARI DE SERVICII IN INTERIORUL TARII SI EXPORTURI” la randul  13 din decont.

Ca regula generala, justificarea incadrarii la operatiuni scutite cu drept de deducere a TVA  se efectueaza la data faptului generator, adica la data livrarii bunurilor.  Exigibilitatea taxei intervine la data la care are loc faptul generator.
Totusi, in situatia in care, datorita  specificului operatiunii, un operator economic nu poate sa justifice scutirea la data faptului generator, legea ii permite sa justifice scutirea aplicata  in termen de cel mult  90 de zile calendaristice de la data la care a intervenit faptul generator de taxa pentru operatiunea respectiva.  

Taxele vamale platite nu pot fi recuperate de la autoritatea vamala deoarece importul a fost efectuat pe teritoriul Romaniei iar faptul ca bunurile sunt refuzate de catre firma dvs.  nu indreptateste organul vamal sa va restituie taxarele vamale achitate. Valoarea taxelor vamale poate fi recuperata numai de la partenerul extern care nu a respectat prevederile contractuale privind calitatea si cantitatea bunurilor livrate.

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
TVAinregistrari contabileretur marfa


Data aparitiei: 04 Ianuarie 2011

Votati articolul "Inregistrari contabile pentru returul de marfa":
Rating:

Nota: 3.25 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X