Urmeaza sa stabilim daca pentru o factura de retur marfa catre client se solicita clientului sa emita chitanta pentru suma incasata sau daca firma emite chitanta cu minus.
Potrivit Normelor specifice de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile aprobate prin OMEF 3512/2008 privind documentele financiar-contabile, formularul "Chitanta" (cod 14-4-1) serveste ca document justificativ pentru depunerea unei sume in numerar la casieria unitatii. Chitanta se intocmeste in doua exemplare, pentru fiecare suma incasata, de catre casierul unitatii si se semneaza de acesta pentru primirea sumei.
Prin urmare, chitanta nu poate servi ca document justificativ pentru plata vreunei sume din casierie si nici nu poate fi intocmita cu semnul "minus" intrucat acest semn are semnificatia unei corectii, iar conform pct. 11 din Normele de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile aprobate prin acelasi OMEF 3512/2008 privind documentele financiar-contabile nu se admit corecturi la documentele pe baza carora se primeste, se elibereaza ori se justifica numerarul.
Ca atare, la plata sumei catre client in urma anularii tranzactiei prin returul marfii initial livrate si incasate, clientul va fi cel care emite chitanta intrucat el incaseaza suma.
Daca clientul nu doreste sau nu poate emite chitanta, eliberarea sumei din casierie se poate face pe baza formularului "Dispozitie de plata/incasare catre casierie" (cod 14-4-4). In conformitate cu normele initial amintite, formularul va fi utilizat ca dispozitie de plata catre casierie, in vederea achitarii in numerar a unor sume, cand nu exista alte documente prin care se dispune plata.
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro