Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Cheltuieli inregistrate eronat. Reglementari contabile. Impozit pe profit

Data actualizarii: 19 Aprilie 2011
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
impozit pe profitfacturavenituricheltuieli
Problema:

Cu data de 31 ian 2011 am primit factura pentru consumul de energie electrica aferent lunii, la care este adaugata si suma aferenta regularizarii pentru iul-dec.2010.

Intrucat nu am tinut cont de regularizare la inchiderea exercitiului pe 2010- pot reveni/este necesara- recalcularea impozitului pe 2010 tinand cont de suma regularizarii respective? Cum credeti ca se inregistreaza aceasta in contabilitatea lunii dec. 2010?

Solutie:.
Din punct de vedere contabil, conform pct. 36 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009, elementele prezentate in situatiile financiare anuale se evalueaza in conformitate cu principiile contabile generale, conform contabilitatii de angajamente.

In baza principiului independentei exercitiului, trebuie sa se tina cont de veniturile si cheltuielile aferente exercitiului financiar, indiferent de data incasarii veniturilor sau data platii cheltuielilor.
 
Astfel, se vor evidentia in conturile de venituri si creantele pentru care nu a fost intocmita inca factura (contul 418 "Clienti - facturi de intocmit"), respectiv in conturile de cheltuieli sau bunuri, datoriile pentru care nu s-a primit inca factura (contul 408 "Furnizori - facturi nesosite"). In toate cazurile, inregistrarea in aceste conturi se efectueaza pe baza documentelor care atesta livrarea bunurilor, respectiv prestarea serviciilor (de exemplu, avize de insotire a marfii, situatii de lucrari etc.)
 
Asadar, cheltuielile aferente anului 2010 trebuiau inregistrate in luna decembrie 2010 prin formula contabila:
 
% = 408
"Furnizori - facturi nesosite"
605
     „Cheltuieli privind energia si apa”
4428
„TVA neexigibila”
 
In luna ianuarie, la primirea facturii:
 
408 = 401
     "Furnizori - facturi nesosite"             „Furnizori”
4426 = 4428
„TVA deductibila” „TVA neexigibila”
 
In conformitate cu prevederile pct. 63 din reglementarile mai sus mentionate, daca s-au intocmit situatiile financiare anuale corectarea erorii se va efectua in anul 2011 pe seama rezultatului reportat (contul 1174 – „Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile”).

Daca eroarea nu este semnificativa aceasta se poate corecta si pe seama contului de profit si pierdere (contul 605 - „Cheltuieli privind energia si apa” ).
 
Potrivit art. 19 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal si normelor metodologice date in aplicarea acestuia, profitul impozabil se calculeaza ca diferenta intre veniturile realizate din orice sursa si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, dintr-un an fiscal, din care se scad veniturile neimpozabile si la care se adauga cheltuielile nedeductibile. La stabilirea profitului impozabil se iau in calcul si alte elemente similare veniturilor si cheltuielilor potrivit normelor de aplicare.
 
Veniturile si cheltuielile care se iau in calcul la stabilirea profitului impozabil sunt cele inregistrate in contabilitate potrivit reglementarilor contabile date in baza Legii contabilitatii 82/1991 , republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si orice alte elemente similare veniturilor si cheltuielilor, din care se scad veniturile neimpozabile si se adauga cheltuielile nedeductibile conform prevederilor art. 21 din Codul fiscal .
 
Veniturile sau cheltuielile inregistrate eronat sau omise se corecteaza prin ajustarea profitului impozabil al perioadei fiscale careia ii apartin si depunerea unei declaratii rectificative in conditiile prevazute de Codul de procedura fiscala.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X