Intrucat, s-au pus unele intrebari in legatura cu aplicarea alin. 31 al art. 10 din Legea contabilitatii, facem urmatoarele precizari:
1. Potrivit art. 10, alin. 31 persoanele juridice care au inregistrat in anul anterior cifra de afaceri sub 35.000 euro si active totale sub 35.000 euro pot organiza si conduce contabilitate in una din urmatoarele trei modalitati:
- prin compartimente proprii (art. 10, alin. 2), cu angajati potrivit Codului muncii;
- prin externalizare la persoane fizice sau juridice controlabile si controlate din punct de vedere educatie, etica si calitate, membre C.E.C.C.A.R, pe baza de contracte de prestari servicii contabile;
- prin angajarea unei persoane fizice care are studii economice superioare, pe baza de contracte/conventii civile incheiate potrivit Codului civil.
2. Potrivit art. 10, alin. 41 coroborat cu art. 28, alin. 12, raspunderea pentru organizarea si conducerea contabilitatii, precum si pentru intocmirea si semnarea situatiilor financiare, la persoanele juridice prevazute la art. 5, alin 11 revine persoanelor fizice cu studii superioare in baza contractelor sau conventiilor civile incheiate.
3. La art. 1, alin. 3 din OUG nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale se prevede: "Prezenta ordonanta de urgenta nu se aplica acelor activitatl economice pentru care legea a instituit un regim juridic special, anumite restrictii de desfasurare sau alte interdictii.", ori se stie ca profesia contabiia in Romania este o profesie reglementata.

Manualul Contabilului Incepator - stick USB

Manual de politici contabile - Stick USB

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Rezulta fara echivoc ca:
a) persoanele cu studii economice superioare care organizeaza si conduc contabilitatea la persoanele juridice cu cifra de afaceri si respectiv total active sub 35.000 euro pot desfasura aceasta activitate doar pe baza de contracte/conventii civile incheiate potrivit Codului civil.
b) prevederile OUG nr. 44/2008 privind persoanele fizice autorizate nu sunt aplicabile persoanelor prevazute la punctul a) de mai sus; aceste persoane nu pot avea decat calitatea prevazuta de reglementarea speciala, respectiv legea contabilitatii si nu pot incheia decat contracte/conventii de prestari servicii potrivit art. 942 si art. 948 din Codul civil.
Consideram ca, orice alta interpretare in ceea ce priveste inregistrarea si desfasurarea activitatii persoanelor care se angajeaza sa presteze servicii in baza art. 10, alin. 31 din Legea contabilitatii nu poate avea decat ratiuni fiscale asupra carora C.E.C.C.A.R. atrage atentia.