email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Avantaje mai multe prin Ordonanta 50 daca faci un credit ipotecar

creditoridebitoricredit ipotecarOrdonanta 50

Recent a fost adoptata o noua directiva europeana prin care se fac mai multe modificari cu privire la relatia pe care debitorul o are cu banca sa. In concret, se va putea face apel la institutiile independente pentru medierea conflictelor dintre debitori si banci, iar acestea din urma vor fi obligate sa prezinte informatii suplimentare in ceea ce priveste creditul ipotecar in valuta contractat de client.

Noul proiect are printre obiectivele principale si imbunatatirea relatiei dintre clienti si creditori, chiar daca in acest moment aceasta prevedere legislativa se aplica doar celor care contracteaza un credit ipotecar. In cazul in care noua directiva o sa treaca de aprobarea Parlamentului European, aceasta ar putea oferi drepturi noi tuturor debitorilor din Romania. Propunerea include astfel si o prevedere potrivit careia clientii trebuie sa fie atentionati cu privire la riscurile pe care le implica un credit ipotecar, avand in acelasi timp dreptul de a fi mediati in situatia unui conflict cu banca.

Potrivit declaratiilor facute de Razvan Resmerita, director al Centrului European al Consumatorilor din Romania (ECC), clientii romani nu beneficiaza in prezent de aceste prevederi, dar in cazul in care noua directiva va fi aprobata si in cadrul legislatiei autohtone, romanii vor beneficia de un mecanism de rezolvare alternativa a neintelegerilor care se ivesc intre acestia si banci, evitand astfel solutionarea prin apelul la instanta. In afara de mediere, clientii s-ar putea servi si de institutia Ombudsman, un serviciu public care investigheaza plangerile facute de cetateni.

O astfel de institutie ar putea functiona in cadrul Asociatiei Romane a Bancilor, caz in care va fi nevoie de membri si arbitri ai consumatorilor pentru a fi asigurata o obiectivitate in ceea ce priveste luarea deciziilor.

Deja in acest moment, romanii se pot adresa mediatorilor din Romania, pentru a evita costurile din instanta si intreaga desfasurare a procesului.

Clientii vor trebui preveniti si asupra riscului valutar, iar ofertele de creditare nu au voie sa includa publicitate si practici incorecte, potrivit declaratiilor facute de Resmerita. Proiectul elaborat de Directoratul pentru Piata Interna si Servicii din Comisia Europeana are sanse sa fie adoptat in primavara de catre Parlamentul European, urmand ca statele membre sa implementeze noile reglementari in cel mult doi ani.

Prin Ordonanta 50, aprobata prin legea 288/2010, s-a trecut la o eficientizare a continutului contractelor noi de credit, acesta incluzand in prezent un numar redus de taxe si comisioane. O alta prevedere a dus la diminuarea costurilor de transfer al creditului de la o banca la o alta institutie de credit prin limitarea nivelului comisionului de rambursare anticipata.

de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
creditoridebitoricredit ipotecarOrdonanta 50


Data aparitiei: 08 Iulie 2011

Votati articolul "Avantaje mai multe prin Ordonanta 50 daca faci un credit ipotecar":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X