Recent a fost adoptata o noua directiva europeana prin care se fac mai multe modificari cu privire la relatia pe care debitorul o are cu banca sa. In concret, se va putea face apel la institutiile independente pentru medierea conflictelor dintre debitori si banci, iar acestea din urma vor fi obligate sa prezinte informatii suplimentare in ceea ce priveste creditul ipotecar in valuta contractat de client.
Noul proiect are printre obiectivele principale si imbunatatirea relatiei dintre clienti si creditori, chiar daca in acest moment aceasta prevedere legislativa se aplica doar celor care contracteaza un credit ipotecar. In cazul in care noua directiva o sa treaca de aprobarea Parlamentului European, aceasta ar putea oferi drepturi noi tuturor debitorilor din Romania. Propunerea include astfel si o prevedere potrivit careia clientii trebuie sa fie atentionati cu privire la riscurile pe care le implica un credit ipotecar, avand in acelasi timp dreptul de a fi mediati in situatia unui conflict cu banca.
Potrivit declaratiilor facute de Razvan Resmerita, director al Centrului European al Consumatorilor din Romania (ECC), clientii romani nu beneficiaza in prezent de aceste prevederi, dar in cazul in care noua directiva va fi aprobata si in cadrul legislatiei autohtone, romanii vor beneficia de un mecanism de rezolvare alternativa a neintelegerilor care se ivesc intre acestia si banci, evitand astfel solutionarea prin apelul la instanta. In afara de mediere, clientii s-ar putea servi si de institutia Ombudsman, un serviciu public care investigheaza plangerile facute de cetateni.
O astfel de institutie ar putea functiona in cadrul Asociatiei Romane a Bancilor, caz in care va fi nevoie de membri si arbitri ai consumatorilor pentru a fi asigurata o obiectivitate in ceea ce priveste luarea deciziilor.
Deja in acest moment, romanii se pot adresa mediatorilor din Romania, pentru a evita costurile din instanta si intreaga desfasurare a procesului.
Clientii vor trebui preveniti si asupra riscului valutar, iar ofertele de creditare nu au voie sa includa publicitate si practici incorecte, potrivit declaratiilor facute de Resmerita. Proiectul elaborat de Directoratul pentru Piata Interna si Servicii din Comisia Europeana are sanse sa fie adoptat in primavara de catre Parlamentul European, urmand ca statele membre sa implementeze noile reglementari in cel mult doi ani.
Manual de politici contabile - Stick USB
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Prin Ordonanta 50, aprobata prin legea 288/2010, s-a trecut la o eficientizare a continutului contractelor noi de credit, acesta incluzand in prezent un numar redus de taxe si comisioane. O alta prevedere a dus la diminuarea costurilor de transfer al creditului de la o banca la o alta institutie de credit prin limitarea nivelului comisionului de rambursare anticipata.