Odata cu rectificarea bugetara din luna septembrie, guvernul are in vedere adoptarea unei ordonante care sa redea drepturile financiare actorilor si celorlalte categorii asimilate. Aceste declaratii au fost facute de premierul Victor Ponta in cadrul unei emisiuni televizate.
Potrivit HotNews.ro, acesta a declarat:
"La rectificarea din luna septembrie putem sa adoptam si Ordonanta prin care drepturile pe care TTraian Basescusi EEmil Bocle-au taiat sunt reluate - deci nu dam ceva noi in plus - exact drepturile pe care le-au avut, cred ca din 2003 sau 2004, acea indemnizatie. Nu e in niciun caz vorba de o avere si e vorba despre o mie si ceva de persoane, mari artisti, mari valori. Putem si avem capacitatea sa punem din nou legea in actiune".
Aceeasi sursa ne reaminteste ca, in 30 decembrie 2008, Guvernul Boc adopta ordonanta 230, care afecta in mod egal si nediscriminatoriu: pe magistrati, pe fostii militari si politisti, dar si pe actorii, profesorii si medicii reveniti in sistem dupa pensionare. Guvernul a mai prevazut textul ordonantei un articol care le cerea militarilor si politistilor care aleg salariul sa returneze platile compensatorii incasate la pensionare. vezi aici o analiza HotNews a momentului respectiv
Aceasta noua masura anuntata de Ponta se inscrie pe linia celorlalte masuri cu tenta electorata, noteaza HotNews.ro, luate in pragul alegerilor prezidentiale: electorata, reducerea CAS-ului, banii dati Bisericilor si reducerea taxei pe constructiile speciale.
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Totodata, saptamana trecuta, premierul a anuntat ca se va reduce taxa pe constructiile speciale de la
1,5% la 1%, urmand ca toate veniturile incasate din acest impozit vor intra in bugetele autoritatilor locale. "Taxa pe constructiile speciale vreau sa o reducem si putem sa o reducem de la 1,5 la 1% si toate veniturile sa fie colectate si sa intre in bugetul autoritatilor locale", a spus Ponta.
Dupa zarva creata in jurul Electoratei, la 22 august, premierul Victor Ponta recunostea ca ordonanta de urgenta legata de finantarea creditelor restante cu ajutor din partea statului, denumita "electorata", nu este functionala, noteaza HotNews.ro, deoarece nu exista "entuziasm" in sistemul bancar, iar Guvernul nu se poate implica in atributiile BNR.
Desi Consiliul fiscal avertizeaza ca in urma reducerii CAS cu 5 puncte procentuale, fara masuri de compensare a impactului financiar, exista riscul de inregistrare a unui derapaj major in politica fiscal-bugetara din 2015 si chiar apropierea deficitului bugetar de pragul de declansare a procedurii de deficit excesiv. Comisia de buget, finante a Camerei Deputatilor a respins, marti, cererea de reexaminare a presedintelui Traian Basescu la legea privind reducerea CAS cu 5% la angajator.
De asemenea, HotNews.ro informeaza ca la 28 august premierul Victor Ponta a semnat o Hotarare de Guvern prin care se vor aloca 6.000.000 de lei din Fondul de rezerva bugetara pentru sprijinul financiar a trei unitati de cult: Centrul Eparhial Iasi (judetul Iasi), Manastirea Nicula (judetul Cluj) si Manastirea Tismana (judetul Gorj).