Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
ANAF si MFP Contabilul.ro | ANAF si MFP

Cine isi plateste toate datoriile esalonate de Fisc scapa de penalitati

Data actualizarii: 24 August 2011
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
OUG 29/2011penalitatidatoriiFiscgarantie bancara

Toti contribuabilii care isi achita obligatiile fiscale esalonate la plata, inclusiv obligatiile fiscale curente, vor fi scutiti de la plata penalitatilor de intarziere, daca va fi modificata OUG nr. 29/2011 privind reglementarea acordarii esalonarilor la plata, prin introducerea unui regim juridic special al penalitatilor de intarziere aferente creantelor fiscale principale esalonate la plata.

In cazul in care aceste modificari vor fi efectuate, pe perioada de esalonare a obligatiilor fiscale principale si a eventualelor dobanzi aferente acestora, penalitatile se amana la plata in vederea anularii daca esalonarea la plata se finalizeaza. De asemenea, se introduce si un procent de 50% din majorarile de intarziere corespunzator componentei de penalitate din continutul majorarii de intarziere.

In concret, in cazul in care contribuabilul achita toate obligatiile fiscale esalonate la plata, inclusiv obligatiile de plata ce constituie conditie de mentinere a valabilitatii esalonarii (obligatiile curente), penalitatile de intarziere vor fi anulate si garantiile eliberate. Daca esalonarea la plata isi pierde valabilitatea ca urmare a neachitarii ratelor de esalonare sau a obligatiilor curente care, conform legii, constituie conditie de mentinere a valabilitatii esalonarii, amanarea la plata a penalitatilor isi va pierde de asemenea valabilitatea, iar penalitatile datorate urmeaza procedura de executare silita.

Finantele considera ca aceste noi prevederi obliga statul la un sistem mai prudent de creditare deoarece garantiile pe care le va constitui contribuabilul trebuie sa acopere si penalitatile de intarziere amanate la plata si se maximizeaza recuperarea creantelor fiscale, contribuabilii fiind incurajati de a mentine valabilitatea esalonarii la plata in vederea anularii penalitatilor de intarziere.

Regimul special al penalitatilor de intaziere ar putea fi aplicabil si contribuabililor care beneficiaza de esalonarea la plata acordata in baza OUG 29/2011 si aceasta se afla in derulare. Noul proiect de modificare ar putea reglementa si regimul juridic al asocierilor fara personalitate juridica din perspectiva conditiilor de acordare a esalonarii la plata in sensul ca acestea sunt asimilate persoanelor juridice. Vor intra in sfera  creantelor pentru care nu se acorda esalonare la plata si cele
cele exigibile dupa data eliberarii certificatului de atestare fiscala. Platile efectuate intre data eliberarii certificatului de atestare fiscala si data comunicarii deciziei de esalonare la plata vor stinge cu prioritate obligatiile exigibile in aceasta perioada.

In continuare, o alta reglementare ar putea reduce de la 40% la 32% procentul suplimentar de valoare a garantiei aplicat in cazul garantiilor reale. In acordul de principiu ar putea fi inclusa mentionarea datei pana la care este valabila garantia in cazul in care aceasta este constituita sub forma scrisorii de garantie bancara si se va constitui un regim juridic special al penalitatilor de intarziere aferente.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X