email
E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Un expert contabil poate tine REVISAL?

expert contabilRevisalregistrul general de evidenta a salariatilortransmiterea registrului

Intrebare: Un expert contabil (PFA) tine evidenta contabila la o societate comerciala care are angajati. Daca administratorul societatii comerciala doreste sa incheie un contract de prestari servicii cu contabilul, in vederea completarii si transmiterii Revisal, persoana respectiva (contabilul) unde trebuie sa se inregistreze?
 
Raspuns: Referitor la persoana abilitata sa completeze si sa transmita registrul general de evidenta a salariatilor, HG 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor prevede:
 
- completarea si transmiterea registrului se fac de catre una sau mai multe persoane nominalizate prin decizie scrisa de catre angajator.
 
- angajatorii pot contracta serviciul de completare si transmitere a registrului prin incheierea, cu respectarea dispozitiilor art. 20 alin. (5) din Legea 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, cu modificarile si completarile ulterioare, de contracte de prestari servicii cu prestatori inregistrati la inspectoratele teritoriale de munca, care isi desfasoara activitatea in conditiile prevederilor legale in vigoare.
 
Prin urmare, angajatorul are doua posibilitati in ceea ce priveste incredintarea sarcinii de completare si transmitere a registrului de evidenta a salariatilor (Revisal), fie numeste o persoana sau mai multe prin decizie scrisa, fie incheie un contract de prestari de servicii cu un prestator de servicii inregistrat la inspectoratul teritorial de munca.
 
Asadar, prestatorii de servicii trebuie sa se inregistreze la inspectoratul teritorial de munca.
 
In ceea ce priveste protectia datelor personale si registrul general de evidenta a salariatilor, Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal a publicat o informare pe site-ul oficial.
 
Redam in continuare continutul aceste informari:
 
HG 500/2011 reglementeaza obligatia angajatorilor/prestatorilor care opereaza efectiv in registru de a prelucra datele cu caracter personal ale salariatilor angajatorilor, cu respectarea prevederilor Legii 677/2001 , pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, modificata si completata.
 
In cazul in care o persoana fizica sau juridica, de drept privat ori de drept public, prelucreaza date cu caracter personal in scopul stabilit de HG 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor, aceasta are calitatea de operator de date cu caracter personal.
 
Astfel:
 
- angajatorii au calitatea de operatori de date cu caracter personal;
 
- prestatorii care opereaza efectiv in registru sunt persoane imputernicite de catre operator. Efectuarea prelucrarilor prin persoane imputernicite trebuie sa se desfasoare in baza unui contract incheiat in forma scrisa, care va cuprinde in mod obligatoriu obligatia persoanei imputernicite de a actiona doar in baza instructiunilor primite de la operator si faptul ca indeplinirea obligatiilor privind aplicarea de masuri de securitate revine si persoanei imputernicite.
 
Operatorii care prelucreaza datele angajatilor conform HG 500/2011 au, in principal, urmatoarele obligatii:
 
- respectarea drepturilor persoanei vizate: dreptul la informare (art. 12), dreptul de acces la date (art. 13), dreptul de interventie asupra datelor (art. 14), dreptul de opozitie (art. 15), dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale (art. 17) si dreptul de a se adresa justitiei (art. 18);
 
- asigurarea confidentialitatii si securitatii datelor prelucrate (art. 19 si art. 20).
 
Operatorii sunt scutiti de obligatia de notificare catre Autoritatea de supraveghere numai pentru prelucrarea datelor angajatilor in vederea indeplinirii unor obligatii legale, conform prevederilor Deciziei nr. 90/2006 emisa de presedintele Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal privind cazurile in care nu este necesara notificarea prelucrarii unor date cu caracter personal.
 
In acelasi timp, precizam ca operatorii care prelucreaza datele cu caracter personal ale angajatilor in scopul stabilit de HG 500/2011 au obligatia de a notifica Autoritatea de supraveghere celelalte prelucrari de date cu caracter personal efectuate de societatile respective, ce nu se incadreaza in situatiile de exceptie de la obligatia notificarii, stabilite de Autoritatea de Supraveghere prin deciziile 90/2006 si 100/2007, cum ar fi prelucrarile de date personale efectuate in scop de: selectie si plasare forta de munca, tranzactii imobiliare, servicii hoteliere si de turism, monitorizarea/securitatea persoanelor, spatiilor si sau bunurilor publice/private (supraveghere video), servicii de asigurari si reasigurari, marketing direct si altele.
 
Astfel, prestatorii de servicii nu au calitatea de operatori de date cu caracter  si, pe cale de consecinta, nici obligatia de a notifica Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal. Insa, in calitate de persoane imputernicite de operatorii de date cu caracter personal, prestatorii de servicii trebuie sa respecte obligatiile stabilite de Legea 677/2001.
 

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Contabilitatea si obligatiile fiscale pentru PFA


Uitati de neclaritati, ambiguitati, greseli si amenzi!

 

Cartea Verde a PFA. Contabilitatea si obligatiile fiscale vine cu SOLUTII 100% practice:

-> destinata nevoilor specifice PFA
-> pentru oameni concentrati pe afacerea lor, nu pe contabilitatea PFA
-> lesne de inteles, lesne de utilizat! Avantajos!

Comanda acum exemplarul tau!

...Vezi AICI lista completa <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
expert contabilRevisalregistrul general de evidenta a salariatilortransmiterea registrului

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 04 Octombrie 2011


Votati articolul "Un expert contabil poate tine REVISAL?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 5 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Atentie, contabili!
Sistemele e-Factura si e-Transport vin cu noi OBLIGATII fiscale!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X