Intrebare:
S-au primit 2 facturi de import (din Italia) pentru paleti metalici cu cantitatile 61 si 19 buc, la cursurile de schimb 4.2341 euro rspectiv 4.294 euro. S-a constatat ca s-au receptionat doar 57 de buc. si s-a emis factura de storno pentru 23 buc., curs 4.3409 euro. Prima factura a fost emisa in iunie, a doua in septembrie, iar ultima in decembrie.
La ce curs de schimb ar trebui inregistrata factura de storno pentru a se reflecta corect situatia in contul de mijloace fixe?
Se va folosi cursul din data facturii si se va face ulterior diferenta de curs cu nota contabila sau se vor folosi cele 2 cursuri de la facturile stornate pentru cantitatile corespunzatoare?

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile

Registrul de Evidenta Fiscala PFA

Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Raspuns:
Conform pct. 185 alin. (5) din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009 , o tranzactie in valuta trebuie inregistrata initial la cursul de schimb valutar, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, de la data efectuarii operatiunii.
Potrivit pct. 184 din aceleasi reglementari contabile, creantele si datoriile in valuta, rezultate ca efect al tranzactiilor entitatii, se inregistreaza in contabilitate atat in lei, cat si in valuta, cu respectarea prevederilor pct. 185 din aceste reglementari. In conformitate cu prevederile art. 6 alin. (1) din Legea contabilitatii 82/1991, republicata, orice operatiune economico-financiara efectuata se consemneaza in momentul efectuarii ei intr-un document care sta la baza inregistrarilor in contabilitate, dobandind astfel calitatea de document justificativ. Din punct de vedere contabil, efectuarea operatiunii economico-financiare este probata de orice document in care se consemneaza aceasta. In cazul bunurilor achizitionate insotite de factura sau de aviz de insotire a marfii, urmand ca factura sa soseasca ulterior, cursul valutar utilizat la inregistrarea in contabilitate este cursul de la data receptiei bunurilor.
Astfel, bunurile achizitionate se inregistreaza in contabilitate utilizandu-se cursurile valutare din data receptiei acestora. Diferentele constatate in minus, facturate de catre furnizor cu semnul minus, se vor inregistra in contabilitate utilizandu-se acelasi curs valutar, respectiv cursul din data receptiei bunurilor. Ca atare, pentru bunurile constate in minus la receptia efectuata in luna iunie la data stornarii se va utiliza cursul valutar de 4.2341 lei/euro (cursul de la data receptiei) iar pentru bunurile constate in minus la receptia efectuata in luna septembrie la data stornarii se va utiliza cursul de schimb de 4.294 lei/euro (cursul de la data receptiei).
Diferentele de curs valutar dintre cursul de la data receptiei si cursul de la data emiterii facturii cu semnul minus de catre furnizor se vor inregistra cu ajutorul conturilor 665 - "Cheltuieli din diferente de curs valutar" / 765 - "Venituri din diferente de curs valutar", astfel:
665 = 404 - diferente nefavorabile
"Cheltuieli din diferente "Furnizori de imobilizari"
de curs valutar"
404 = 765 - diferente favorabile
"Furnizori de imobilizari" "Venituri din diferente
de curs valutar"