Ca urmare modificarii Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal aduse prin O.U.G. nr.125/2011, publicata in Monitorul Oficial nr.938/30.12.2011, prevederile art.52 si 521 se modifica, astfel ca:
In anul 2012, platitorii persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila au obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozit prin retinere la sursa, pentru urmatoarele venituri realizate de persoanele fizice:
1. venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
2. venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, precum si a contractelor de agent;
3. venituri din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara;
4. venitul obtinut de o persoana fizica dintr-o asociere cu o persoana juridica contribuabil, potrivit titlului IV1 "Impozit pe veniturile microintreprinderilor" care nu genereaza o persoana juridica.

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Pentru veniturile de la pct. 1- 3 de mai sus:
- impozitul ce trebuie retinut se stabileste aplicand o cota de impunere de 10% la venitul brut din care se deduc contributiile sociale retinute la sursa si se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul;
- persoanele fizice pot opta pentru stabilirea impozitului pe venit ca impozit final; optiunea se exercita in scris in momentul incheiereii fiecarui raport juridic/contract. In acest caz, impozitul pe venit se calculeaza prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut si se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul.
Pentru veniturile de la pct.4 de mai sus, impozitul ce trebuie retinut se stabileste aplicand cota de 3% la veniturile ce revin persoanelor fizice din asocierea cu persoane juridice platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor si se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul.
In anul 2012, pentru veniturile realizate de persoanele fizice din:
- vanzarea bunurilor in regim de consignatie;
- activitati desfasurate in baza contractelor de comision sau mandat comercial, nu se mai aplica prevederile privind retinerea la sursa a impozitului anticipat/final.
Contribuabilii care, in anul 2012 realizeaza venituri de natura celor de mai sus, pentru care platitorul de venit nu mai are obligatia stopajului la sursa a impozitului anticipat/final, au obligatia sa efectueze plati anticipate in contul impozitului anual datorat la bugetul de stat potrivit art.82 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal.