Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Declaratii rectificative impozit pe venit nerezidenti. Restituire sume virate in plus

Data actualizarii: 22 Februarie 2012
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
declaratii rectificativeimpozit pe venitnerezidentiOMFP 101/2008




Intrebare:

In ce masura poate fi depusa declaratia rectificativa pe tot anul 2011 la declaratia privind impozitul pe venit datorat de nerezidenti in cazul in care a fost declarata si platita o suma mai mare? Cum poate fi recuperata diferenta platita in plus?

Raspuns:

Impozit pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti, persoane fizice/juridice, conform titlului V din Legea 571/2003 privind Codul fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare, sau conform conventiilor de evitare a dublei impuneri, incheiate de Romania cu alte state se declara in declaratia 100"Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat". Potrivit art 84 alin (2) din Codul de procedura fiscala , declaratiile fiscale pot fi corectate ori de cate ori contribuabilul constata erori in declaratia initiala, prin depunerea unei declaratii rectificative.;

Potrivit OMFP 101/2008 Corectarea obligatiilor declarate eronat in formular se face prin depunerea formularului 710 "Declaratie rectificativa", cod 14.13.01.00/r, conform procedurii legale in vigoare. Procedura de restituire se va realiza conform prevederilor Codului de procedura fiscala .

Potrivit art 117 alin (1) din Codul de procedura fiscala, se restituie, la cerere, debitorului urmatoarele sume:
 a) cele platite fara existenta unui titlu de creanta;
 b) cele platite in plus fata de obligatia fiscala;
 c) cele platite ca urmare a unei erori de calcul;
 d) cele platite ca urmare a aplicarii eronate a prevederilor legale;
 e) cele de rambursat de la bugetul de stat;
 f) cele stabilite prin hotarari ale organelor judiciare sau ale altor organe competente potrivit legii;
 g) cele ramase dupa efectuarea distribuirii prevazute la art. 170;
 h) cele rezultate din valorificarea bunurilor sechestrate sau din retinerile prin poprire, dupa caz, in temeiul hotararii judecatoresti prin care se dispune desfiintarea executarii silite.
 
Cererea de restituire va fi insotita de copii de pe documentele din care rezulta ca suma a fost platita la buget pentru sumele platite fara existenta unui titlu de creanta.
 
Daca debitorul inregistreaza obligatii fiscale restante, sumele prevazute la alin. (1) se vor restitui numai dupa efectuarea compensarii potrivit prezentului cod.
In cazul in care suma de rambursat sau de restituit este mai mica decat obligatiile fiscale restante ale debitorului, se va efectua compensarea pana la concurenta sumei de rambursat sau de restituit.
 
In cazul in care suma de rambursat sau de restituit este mai mare decat suma reprezentand obligatii fiscale restante ale debitorului, se va efectua compensarea pana la concurenta obligatiilor fiscale restante, diferenta rezultata restituindu-se debitorului
 
Potrivit art 118 alin (3) din Codul fiscal in cazul in care s-au facut retineri de impozit ce depasesc cotele din conventiile de evitare a dublei impuneri, respectiv din legislatia Uniunii Europene, suma impozitului retinut in plus poate fi restituita la cererea beneficiarului de venit, respectiv a persoanei nerezidente.
 
Pentru restituirea impozitului retinut in plus din veniturile platite de un rezident roman persoanelor nerezidente, acestea depun o cerere de restituire a impozitului platit in plus la platitorul de venit rezident roman.
 
Cererea de restituire a impozitului va fi depusa de persoana nerezidenta in termenul legal de prescriptie, stabilit prin legislatia statului roman.
 
Restituirea impozitului retinut in plus fata de sarcina fiscala rezultata din aplicarea prevederilor conventiilor de evitare a dublei impuneri, respectiv a legislatiei Uniunii Europene coroborat cu legislatia interna, dupa caz, se efectueaza independent de situatia obligatiilor fiscale ale contribuabilului rezident roman, platitor al venitului catre nerezident, obligat potrivit legii sa faca stopajul la sursa.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X