Presedintele CECCAR, dl. prof. univ. dr. Marin TOMA, a raspuns la intrebarea: "cat de profitabil este acum sa ai un cabinet/societate de profil"?
"Piata serviciilor contabile este influentata in perioada actuala nu numai de efectele crizei economice si financiare, dar si de factori specifici locali, cum ar fi competitia neloiala (prestarea de servicii de catre persoane necontrolabile si necontrolate din punct de vedere al calitatii acestora), sau excesul de reglementare (in tara noastra au fost emise reglementari pentru aproape toate activitatile care compun profesia contabila).
Intrucat "obiectul muncii" expertilor contabili il constituie IMM-urile, este de la sine inteles ca un cabinet de specialitate, pentru a fi profitabil, depune eforturi aproape duble fata de o perioada cu crestere economica".
Iata si cateva consideratii privind contabilitatea si profesia contabila:
"In ceea ce priveste contabilitatea si profesia contabila trebuie recunoscut ca a existat o fuga de sistemele clasice; ori, mecanismele declansatoare ale crizei nu au fost derulate de societatile clasice de capital. Critici mai mult decat justificate au fost aduse si modului de utilizare, prea generalizata si de o maniera dezinvolta a valorii juste in bilanturile intreprinderilor. Nu trebuie insa trecut cu vederea ca valoarea de piata in loc sa fie folosita ca instrument de informare pentru stabilirea deciziilor, a fost folosita ca instrument de gestiune pe baza caruia s-au luat decizii.
Este adevarat, insa, ca in ultimul deceniu au fost folosite disproportionat valorile specifice diferitelor sisteme principale de contabilitate, dandu-se prioritate sistemelor mai dinamice, dar care presupun riscuri.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Cand ne referim la criza, credem cu tarie in faptul ca nu trebuie sa ne preocupe evaluarea responsabilitatilor diversilor actori de piata, ci identificarea acelor inginerii financiare care, puse in slujba intreprinderilor, a investitorilor fac posibila iesirea cat mai rapida din aceasta criza si prevenirea si atenuarea celor viitoare.
Printre masurile globale pentru perioada urmatoare si care antreneaza resurse si energii uriase, consideram ca cele mai importante trebuie sa aiba in vedere:
- cresterea transparentei in procesele si pe pietele financiare;
- intarirea rolului organismelor internationale de reglementare si supraveghere;
- imbunatatirea standardelor contabile pentru vehiculele in afara bilantului;
- imbunatatirea practicilor de prezentare financiara si ale managementului de risc;
- intarirea standardelor pentru o mai buna prezentare a metodologiilor legate de evaluare, cu deosebire evaluarea instrumentelor financiare pe pietele inactive sau nelichide, examinarea efectelor contabilizarii valorii juste pe pietele nelichide;
Membrii Corpului au avut si inca mai au de suferit din cauza dificultatilor economice si financiare ale clientilor acestora; ei au trebuit sa se adapteze din mers, si de la lucrarile de reflectare in contabilitate sa treaca la oferirea de servicii integrate intreprinderilor, ei fiind de fapt considerati specialisti indispensabili si confidenti ai intreprinderilor, indiferent de starea de sanatate in care se gasesc acestea. Profesia contabila nu poate deci face abstractie de starea economiei".
Sursa: Curierul National