Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie contabila

Sinteza CECCAR: Cele mai importante modificari ale Codului de procedura fiscala

Data actualizarii: 15 Martie 2012
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ceccarraspundere solidaramodificari codul de procedura fiscalacreanteoug nr. 2poprire conturi bancare





Ordonanta Guvernului nr. 2/2012 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de Procedura Fiscala a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei  nr. 71 din 30 ianuarie 2012.
 
Dintre cele mai importante modificari aduse Codului de procedura fiscala mentionam urmatoarele:
 
- Acordul de pret in avans si solutia fiscala individuala anticipata
 
In ceea ce priveste acordul de pret in avans ("APA"), se aduc clarificari cu privire la tranzactiile viitoare incheiate intre parti afiliate.
 
Se elimina dreptul contribuabilului la restituirea tarifului achitat pentru emiterea unui APA sau a unei solutii fiscale individuale anticipate, in cazul in care se intrerupe procedura de emitere. Se introduce posibilitatea ca organul fiscal competent sa se deplaseze la domiciul fiscal al contribuabilului sau in alt loc stabilit de comun acord cu acesta, in vederea analizarii documentatiei si a fundamentarii proiectului de APA sau de solutie fiscala individuala anticipata.
 
Actul normativ prevede prezentarea de catre autoritatile fiscale contribuabilului a proiectului APA sau solutiei fiscale individuale anticipate, acordandu-i acestuia posibilitatea de a-si exprima punctul de vedere. De asemenea, sunt mentionate termenele si conditiile in care acesta isi poate exprima punctul de vedere.
 
- Dosarul tranzactiei
 
Se introduce o noua obligatie contribuabililor, si anume aceea de a intocmi si prezenta la solicitarea autoritatilor fiscale un "dosar al tranzactiei". Acesta este solicitat in situatia in care tranzactia este incheiata cu persoane, atat independente cat si afiliate, situate in state in care nu exista un instrument juridic in baza caruia sa poata fi realizat schimbul de informatii.
 
- Dosarul preturilor de transfer
 
Potrivit completarilor aduse de ordonanta, conditiile in care dosarul preturilor de transfer poate fi solicitat vor fi clarificate prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Acest ordin urmeaza sa fie emis in termen in 30 de zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei.
 
-Procedura amiabila in cazul conventiilor de evitare/eliminare a dublei impuneri
 
In baza prevederilor conventiei sau acordului de evitare a dublei impuneri, contribuabilul rezident in Romania care considera ca impozitarea in celalalt stat contractant nu este conforma cu prevederile conventiei ori acordului respectiv, poate solicita Agentiei Nationale de Administrare Fiscala initierea procedurii amiabile. De asemenea, procedura amiabila se poate realiza si la solicitarea autoritatii competente dintr-un alt stat contractant.
 
-Procedura pentru eliminarea dublei impuneri intre personale afiliate romane
 
Conform acestei proceduri, in cazul tranzactiilor intre persoane romane afiliate, ajustarea veniturilor sau a cheltuielilor uneia dintre persoanele afiliate efectuate de organul fiscal competent este opozabila si organului fiscal competent pentru administrarea creantelor celeilalte persoane afiliate.
 
Ajustarea este stabilita prin emiterea unei decizii de ajustare care se comunica atat contribuabililor subiect al ajustarii, cat si organului fiscal competent pentru administrarea creantelor datorate de persoana afiliata romana.
 
- Cooperarea administrativa in domeniul fiscal intre statele membre
 
Noul titlu VII introdus in Codul de procedura fiscala al Romaniei stabileste normele si procedurile potrivit carora Romania va coopera cu celelalte state membre in vederea realizarii unui schimb de informatii relevant pentru administrarea si aplicarea legilor interne ale statelor membre in privinta taxelor si impozitelor. Acest titlu intra in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie 2013, cu exceptia prevederilor privind schimbul spontan de informatii (art.10913), care se aplica incepand cu 1 ianuarie 2015.
 
- Raspunderea solidara
 
Reprezentantul legal al contribuabilului va raspunde solidar cu contribuabilul supus procedurii de executare silita si in cazul in care declara cu rea-credinta bancii-tert poprit, ca acesta din urma nu detine alte disponibilitati banesti pentru efectuarea platilor drepturilor salariale si ale impozitelor cu retinere la sursa aferente.
 
- Domiciliul fiscal
 
Organul fiscal va putea sa emita din oficiu decizia de modificare a domiciliului fiscal ori de cate ori constata ca domiciliul fiscal este diferit de domiciliul sau sediul social, iar contribuabilul nu a depus cerere de modificare a domiciliului fiscal. Data schimbarii domiciliului fiscal va fi data comunicarii deciziei de modificare a domiciliului fiscal.
 
- Comunicarea actului administrativ fiscal
 
Actul administrativ-fiscal va putea fi comunicat contribuabilului/imputernicitului acestuia prin remiterea lui sub semnatura sau prin posta. Daca un contribuabil solicita expres, comunicarea actului administrativ-fiscal se va putea face si prin fax, e-mail sau alte mijloace electronice de transmitere la distanta. In cazul in care niciuna din metodele de mai sus nu a fost posibila comunicarea actului se va face prin publicitate.
 
- Solicitarea atribuirii codului de identificare fiscala pentru nerezidentii persoane juridice
 
S-a introdus posibilitatea platitorului de venit de a solicita organului fiscal atribuirea codului de identificare fiscala contribuabililor nerezidenti - persoane juridice, care realizeaza numai venituri supuse regulilor de impunere la sursa, impozitul retinut fiind final.
 
- Accesul contribuabililor la informatii
 
Contribuabilii au acces la informatiile din evidenta creantelor fiscale printr-o procedura aprobata prin ordin al Presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
 
- Certificatul de atestare fiscala
 
Orice persoana care detine parti sociale la o societate comerciala va putea solicita eliberarea unui certificat de atestare fiscala al societatii.
 
- Restituiri de sume
 
Sumele incasate prin poprire in plus fata de creantele fiscale pentru care s-a infiintat poprirea se restituie din oficiu de catre organul fiscal in termen de cel mult 5 zile lucratoare de la data incasarii.
 
- Ridicarea popririi asupra conturilor bancare
 
Organul de executare va ridica poprirea bancara pentru sumele care depasesc cuantumul creantelor inscrise in adresa de infiintare a popririi in situatia in care, din informatiile comunicate de banci rezulta ca sumele indisponibilizate in favoarea organului de executare acopera creantele fiscale inscrise in adresa de infiintare a popririi si sunt indeplinite conditiile pentru realizarea creantei. De asemenea ridicarea popririi  se va dispune si in situatia in care organul de executare constata ca poprirea a ramas fara obiect.
 
- Limitele sumelor indisponibilizate in cazul procedurii de poprire a conturilor
 
Sumele existente in conturile debitorului precum si cele viitoare provenite din incasarile zilnice in conturile in lei si in valuta sunt indisponibilizate doar in limita sumei necesare pentru realizarea obligatiei ce se executa silit potrivit adresei de infiintare a popririi. Din momentul indisponibilizarii acestor sume banca nu va proceda la nicio operatiune privind contul clientului cu exceptia sumelor necesare platii drepturilor salariale, inclusiv a impozitelor a contributiilor aferente acestora, retinute la sursa, daca, potrivit declaratiei pe propria raspundere a debitorului sau reprezentantului sau legal, rezulta ca debitorul nu detine alte disponibilitati banesti.
 

 





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X