Problema
In situatia in care o societate cumparatoare emite lunar catre societatea furnizoare o factura de bonus pentru ansamblul operatiunilor desfasurate (factura ce se incaseaza de societatea cumparatoare), cum se inregistreaza aceasta factura in contabilitatea firmei cumparatoare? Se poate utiliza contul 704?
Solutie
Factura de „bonus” trebuie emisa de catre societatea vanzatoare, nu de catre societatea cumparatoare. In limbajul comun, prin bonus se intelege o „reducere” comerciala acordata de furnizor, cu titlu de exemplu reducerea imbracand forma rabaturilor, remizelor si risturnurilor (in acest caz, ar fi vorba de un risturn, avand in vedere definitia reducerilor comerciale de la pct. 51 alin. 5 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a patra a CEE, aprobate prin OMFP 3055/2009 ).
Fiind acordata ulterior achizitiilor initiale, reducerea (bonusul) se inregistreaza de catre societatea cumparatoare prin formula contabila 401 „Furnizori” = 609 „Reduceri comerciale primite”, pe baza facturii de stornare (cu semnul minus) emisa de societatea vanzatoare catre societatea cumparatoare. Daca facturile initiale au fost deja platite, se poate proceda la restituirea sumelor catre societatea cumparatoare.
Prin urmare, societatea cumparatoare nu poate emite o factura de „bonus” pentru propriile achizitii, deoarece bonusurile (reducerile) se acorda de catre cel care a livrat bunurile (societatea vanzatoare), in masura sa emita si factura cu contravaloarea reducerii acordate clientului pentru ansamblul operatiunilor efectuate. In factura de „bonus” societatea vanzatoare va realiza si reducerea bazei de impozitare pentru TVA, in conformitate cu prevederile art. 137 alin. 3 lit. a din Codul fiscal si pct. 19 din Normele metodologice de aplicare.

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

Manualul Contabilului Incepator - stick USB

Examen Consultant Fiscal 2025
Totusi, daca societatea cumparatoare emite o factura atunci inseamna ca presteaza un serviciu catre societatea vanzatoare, care sa justifice emiterea facturii conform art. 155 din Codul fiscal si inregistrarea contravalorii ei prin creditul contului 704 „Venituri din servicii prestate”. Altminteri, in lipsa documentatiei din care sa reiasa ca societatea cumparatoare a prestat serviciile facturate (spre exemplu, servicii de marketing etc.), societatea vanzatoare care primeste factura nu va putea sa-si justifice propriul drept de deducere a TVA si a cheltuielilor aferente din factura in cauza.